google analitika

02 март 2014

Zalfija biljka


ZalfijaZovu je još i kadulja, kuš, lekovita slavulja, krstašica. Zalfija je višegodišnja lekovita biljka koja raste u visinu od 30 do 60 cm. Ima drvenastu stabljiku i veoma jak koren. Raste kao divlja biljka, najcesce po kamenitim mestima, a cesto se uzgaja i u vrtovima.
Bere se pre cvetanja a lekoviti deo biljke su listovi i mlade grancice.
Naziv ove lekovite biljke na latinskom (salvia officinalis) upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime, naime, znaci spasonosna i lekovita. Zalfija ili kadulja leci mnoge bolesti i topromuklostcisti krv i jaca živcegreje želudacotklanja vetroveublazava simptome alergijskog rinitisa, pomaže kod svake vrste prehladekatara i influence. Žalfija se upotrebljava za cišcenje krvijetre, za bolesti bubrega i protiv nocnog znojenja i samim tim predstavlja prirodni lek za mnoge bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje protiv svih zapaljenja , od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Zalfija je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluca kadulja taj problem rešava za par dana. Zalfija je zatim, odlican antibiotik širokog spektra i daje dobre rezultate kada se upotrebljava za lecenje reumatizmaDobar je hormonalni regulator pa se preporucuje u periodu puberteta i menopauze. Poznato je i da ima pozitivno dejstvo za odrzavanje higijene i zdravlja usta i zuba.

Caj od zalfije

Caj od zalfije priprema se od jedne kašike sveze ili osusene biljke na šolju vode. Preliti lišce kljucalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Piti po jednu solju caja tri puta na dan. Ako je u pitanju neuredan menstrualni ciklus, caj od zalfije je potrebno piti tri puta dnevno u trajanju od tri nedelje, izmedju menstruacija.

Za grgljanje ili vaginalno ispiranje

Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u 1 litar vode, 10 minuta. Ili se biljka uvece prelije kljucalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji preko noci. Ujutru se procedi i tokom dana koristi kao sredstvo za ispiranje.
Ovaj caj od zalfije preporucuje se i za lecenje raznih upala na kozi, svraba, ekcema, rana koje sporo zarastaju...

Vino od zalfije poboljsava potenciju

Vino od zalfije, se dobija kada se u 2 litra domaceg i kvalitetnog vina ubaci 30 grama zalfije i 70 grama ruzmarina, pa sve to prokuva na pari svega nekoliko minuta. Kada se vino prohladi (postane sasvim mlako) dodati mu 30 grama meda. Zatim promesati, naliti u staklene flase i piti po jednu casicu od rakije pre jela.
Ovo vino je vrlo dobar prirodni lek za potenciju a osim toga se preporucuje i rekonvalescentima za jacanje organizma.

Zalfija za inhalaciju

U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majcina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tecnost za kupku.


Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар