google analitika

03 март 2014

Konjuktivitis

Konjunktivitis je upala sluzokože oka. Sluzokoža oka se naziva vežnjača ili latinski conjunctiva i pokriva prednji deo beonjače oka i unutrašnji deo gornjeg i donjeg kapka. Do upale vežnjače mogu dovesti infekcije, alergije ili povrede oka, može se javiti kod nosioca kontaktnih sočiva i usled mnogih očnih i opštih bolesti. Jako su česte i javljaju se u svim uzrastima. Konjuktivitis može biti virusni, alergijski, bakterijski, neonatalni, inkluzijski, gonokokni i hronični konjunktivitis (trahom). Simptomi su crvenilo konjuktive, smetnje suzenja, iritacija (bockanje, pečenje, svrab) oka i kapaka, a očni kapci su često slepljeni kod buđenja.

Recepti:

Uzeti kamilicu, zovinog cveta, lazarkinje i ružinih latica u podjednakim delovima.Dobro pomešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa pola litre ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Nakon toga ocediti. Tri šoljice odvojiti. Piti triput dnevno po jednu šoljicu. Ostatkom ispirati oči. (1)

U kašičicu mlake vode, stavi se nekoliko kapi pravoga meda. Kad se dobro rastopi, time se mažu oči, ali se ne smeju trljati. Dobro čini i sveže vrcani med, ako se neka kap kapne u oči. (1)

Jednu bocu širokog grla napuniti svežim cvetom zove bez peteljke. Grlo boce se zatvori pergamentom ili celofanom i ostavi da stoji 2-3 nedelje na toplom mestu ili na suncu. Za to vreme taložiće se na dnu staklenke crna tekućina. Kad cvet dobije boju rđe, iscedi se crna tekućina kroz čistu belu krpu ili gazu. Koliko bude tekućine, toliko se doda 96% alkohola. Dobro se promeša i boca dobro zatvori. Pre upotrebe bocu treba dobro protresti da se talog pomeša s aalkoholom. Od te tekućine nakapa se malo na komadić vate, oko zatvori i vata položi na bolno oko. Preko vate poveže se suva krpa, koja se sa vatom ostavi preko noći na oku. Ponavlja se nekoliko večeri. Ujutro se oko ispere mlakim mlekom ili čajem od kamilice,
koja se mora procediti preko čiste guste krpe. (1)


izvor

Нема коментара:

Постави коментар