google analitika

28 март 2014

BELI SLEZ

BELI SLEZ

beli slez koren
Beli slez (Althaea officinalis)-koren belog sleza kopa se u rano proleće ili u jesen, posle cvetanja.
Priprema: Koren očistiti od natrulih delova i sitnih korenčića pa ga oprati u vodi. Pošto se dobro očisti oguliti mu spoljnu koru, tako da je koren bele boje i u obliku štapića. Oguljeni sirovi štapići režu se najčešće na kockice 0,5-1cm pa se tako upotrebljavaju u lekovite svrhe. Slez sadrži sluzne sastojke i nikada se ne sme kuvati, niti preliti jako vrućom vodom.
Koren Belog sleza treba staviti u hladnu vodu da stoji 8 sati, zatim procediti i tek onda lagano ugrejati.
Kod biljne mešavine sa ostalim biljkama, slez se mora posebno hladno pripremiti, procediti i taj slezov čaj dodati toplom čaju od ostalih biljaka.
-Ovako ispravno pripremljen čaj vrlo povoljno deluje protiv kašljabronhitisa i plućnog katra. Zabeleženi su uspesi i kod bronhijalne astme, kao i kod početne tuberkuloze. Tada ga treba zasladiti medom i piti u gutljajima.
-Čaj od Belog sleza je vrlo dobar i za žene, jer ako se redovno uzima leči upalu materice.
-Oboljenja probavnog trakta koja se mogu lečiti belim slezom su: upala debelog creva, proliv, povraćanje... U ovim slučajevima se čaj pije nezaslađen u gutljajima
-Koren se može koristiti i za spoljašnju upotrebuZa sazrevanje čireva i potkožnih čireva: fino nastrugan beli slez pomešati sa medom i napraviti kašu . Kašu namazati na lanenu krpu i staviti na obolelo mesto. Oblog obnavljati svaka 2-3 sata.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар