Matricaria recutita
Taksonomija
- Carstvo: Plantae
- Razdeo: Magnoliophyta
- Klasa: Magnoliopsida
- Red: Asterales
- Porodica: Asteraceae
- Rod: Matricaria
- Vrsta: recutita
Opšti opis
Kamilica je jednogodišnja biljka sa razgranatom stabljikom visine od 20 do 50 cm. Listovi su dvostruko prstasto rascepljeni sa uskim končastim listićima. Cvetna stabljika je i na vrhu šuplja. Cvet ima bele latice, u sredini je jako žute boje, a iznutra šupalj. Ima veoma ugodan miris.
Rasprostranjenost
Kod nas se plantažno gaji zbog potreba domaćeg ali i stranog tržišta. U prirodi raste u blizini naselja, na napuštenim zemljištima, livadama, i uz puteve. Karakteristično je da podnosi zaslanjena zemljišta, pa se ta karakteristika može iskoristiti u setvi na slatinama koje u Vojvodini zauzimaju velike površine.
Ime
Ime kamilice nastalo je od grčkih reči chamai (što znači na zemlji) i melon (jabuka), dakle bukvalni prevod reči kamilica bio bi "jabuka na zemlji". Kamilica (lat. Matricaria chamomilla) je u narodu još poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivac, milica - trava, milanka, gamilica, kamil - tej, kokošnjak, carev cvet i gorčak.
Upotreba
Kamilica deluje antiseptično, sprečava upalne procese. Kao blago antiseptično sredstvo kamilica se koristi za ispiranje čak i očiju,a blag čaj daje se novorođenčadi kao zamena za majčino mleko. Bisabolol je aktivna komponenta iz kamilice, koja ispoljava protivupalno dejstvo, i cesto je naznačen u sastavu kozmetičkih proizvoda. Etarsko ulje kamilice deluje spazmolitički,kao blago sredstvo za opuštanje glatkih mišića, pospešuje probavu. Istraživanja pokazuju da kamilica deluje antibakterijski, antifungalno i antiviralno, pa se upotrebljava spolja za kupke i inhalaciju. Kamilica sprečava razvoj čira na želucu i omogućava njegovo zalečenje. Korisna je kod svih oboljenja želuca i creva: grčeva u želucu, upale debelog creva, proliva, crevnog katara, katara želuca, nadutosti želuca, kod viška želučane kiseline. Korisna je u lečenju bubrega, jetre i žuči. Pomaže i kod nervnih poremećaja, neuralgija, razdražljivosti, nervne preosetljivosti, za umirenje, protiv nesanice, premorenosti.
Stanište
Kod nas se plantažno gaji zbog potreba domaćeg ali i stranog tržišta. U prirodi raste u blizini naselja, na napuštenim zemljištima, livadama, i uz puteve. Karakteristično je da podnosi zaslanjena zemljišta, pa se ta karakteristika može iskoristiti u setvi na slatinama koje u Vojvodini zauzimaju velike površine.
Dejstvo
Kamilica deluje antiseptično, sprečava upalne procese. Kao blago antiseptično sredstvo kamilica se koristi za ispiranje čak i očiju, a blag čaj daje se novorođenčadi kao zamena za majčino mleko. Bisabolol je aktivna komponenta iz kamilice, koja ispoljava protivupalno dejstvo, i često je naznačen u sastavu kozmetičkih proizvoda. Etarsko ulje kamilice deluje spazmolitički, kao blago sredstvo za opuštanje glatkih mišića, pospešuje probavu. Istraživanja pokazuju da kamilica deluje antibakterijski, antifungalno i antiviralno, pa se upotrebljava spolja za kupke i inhalaciju. Kamilica sprečava razvoj čira na želucu i omogućava njegovo zalečenje. Korisna je kod svih oboljenja želuca i creva: grčeva u želucu, upale debelog creva, proliva, crevnog katara, katara želuca, nadutosti želuca, kod viška želučane kiseline. Korisna je u lečenju bubrega, jetre i žuči. Pomaže i kod nervnih poremećaja, neuralgija, razdražljivosti, nervne preosetljivosti, za umirenje, protiv nesanice, premorenosti.
Kako se uzima kamilica?
Cveta tokom leta a skupljaju se samo cvetne glavice, bez peteljke. Najbolje ih je sušiti na čaršavu u zasenjenom ali toplom mestu, npr. tavanu. Čaj od kamilicinog cveta jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih lekova. Ublažuje bolove i grčeve, reguliše stolicu te leči želudac. Dobro je sredstvo za ispiranje grla i usta. Koristi kod glavobolje i bolova u leđima. Još uspešnije može se uzimati u vidu praška, pola kašičice s šećerom ispije se s vodom poput aspirina. Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice. Dve kašike cveta prelije se s 2 - 3 dl ključale vode a zatim se ostavi jedan sat poklopljeno. Nakon toga se pritiskivanjem procedi, po ukusu zasladi i dok je još topao popije. Tako pripremljen umiruje bolove u telu i smiruje živce. Čaj od kamilice ne sme se kuvati, jer sadrži eterično ulje koje kuvanjem ispari.
Pripremila: Jelena Štakić IV-6
Izvor:
Нема коментара:
Постави коментар