google analitika

04 март 2014

HRANA ZA MOZAK


hrana-za-mozak
Čarobna hrana pomoću koje ćete izgubiti kilograme ne postoji, kao ni čarobna hrana za mozak. Ipak, evo pet namirnica koje ne samo da će poboljšati opšte zdravlje vašeg mozga, već i njegove funkcije.
Losos
Losos je jedna od najzdravijih riba. Bogat proteinima i veoma zdravim omega-3 masnim kiselinama, ovaj ukusni ulov ne samo da će smanjiti rizik od srčanih oboljenja, već i od Alchajmerove bolesti i demencije. Otkrićete čak da redovno konzumiranje lososa – pre svega divljeg lososa – takođe popravlja raspoloženje. Pored toga što je odlična hrana za mozak, priprema se veoma lako i na mnogo različitih načina. Možete da ga ispečete, skuvate, dinstate, pomešate sa drugim morskim plodovima ili dimite.
Borovnice
Modro plavi poklon antioksidanasa, borovnice mogu na ukusan način zašiitititi mozak od bolesti kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova bolest, kao i da smanje šanse za razvitak demencije. Borovnice i druge bobice su borci protiv slobodnih radikala, koji izazivaju oštećenja zdravih ćelija mozga. Divlje borovnice imaju još veću antioksidantsku moć. Ubacite šaku u musli ili testo za palačinke, dodajte ih u voćnu salatu ili čak zelenu salatu, umešajte ih u slatki ili pikantni sos, napravite frape od borovnica.
Kafa
Bilo da je gutljaj kafe prvo što popijete ujutru ili obožavate zrna kafe prekrivena čokoladom, kafa sadži kofein, koji se ispostavilo da poboljšava koncentraciju i mentalni fokus. Kafa je takođe prepuna antioksidanasima, koji mogu da ublaže oksidativni stres. Ipak, pre nego što se nalijete kafom, imajte na umu da od prevelike doze kofeina možete biti rasejani i da to nije dobro za vaše zdravlje. Ograničite unos kafe na tri šolje dnevno ili čak i manje.
Orasi
Orasi ne samo da nude hrskav i predivan ukus, već su ovi hranljivi dragulji bogati protienima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima E i B6, a svi oni pozitivno utiču na nervni sistem i funkcije mozga. Hranljive materije u orasima mogu da spreče razvoj mentalnih bolesti kao što je depresija. Uzmite šaku za užinu, izmeljite ih i napravite ukusni premaz za posne ribe i piletinu ili napravite puter od oraha.
Avokado
Kremasti avokado je bogat zdravim, nezasićenim mastima, koje su zdrave za srce i krvotok. Budući da je hipertenzija povezana sa slabljenjem moždanih funkcija, konzumiranje ovog zanosnog voća može da poveća zdravlje mozga snižavanjem krvnog pritiska. Pored toga, uzimanje avokada, sa njegovom bogatom, kremastom strukturom, može odmah poboljšati vaše raspoloženje, nudeći vam slasan zalogaj za zalogajem. S obzirom na to da je avokado visokokaloričan i masan, ograničite njegov unos na skromne porcije.
Pored toga što uzimanje hrane koja je zdrava za mozak može da poboljša funkcije mozga i njegovo stanje, ovaj način ishrane je najbolja odbrana protiv moždanih oboljenja i drugih problema vezanih za senilnost i starenje.

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар