google analitika

02 март 2014

LJEKOVITO BILJE: Kadulja (žalfija) kao lijek




Ljekovito bilje: Kadulja (žalfija) kao lijek

Kadulja ili žalfija (lat. Salvia officinalis) višegodišnja je polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm, jakog korijena. Donji dijelovi stabljike kadulje su drvenasti, a gornji zeljasti. Kadulja ima dugačke listove ovalnog oblika i cvjetove tamnoljubičaste boje. Kadulja raste divlje, ali se i uzgaja.

Kadulja ili žalfija ljekovita je biljka čija su svojstva spoznali još Stari Rimljani i antički Grci. U faraonskim grobnicama u Egiptu jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamiranje bila je upravo kadulja. U srednjem vijeku spravljao se ljubavni napitak od listova kadulje, rute i latica ruže.

>>Čaj od kadulje (žalfije) – ljekovito djelovanje

Postoji nekoliko vrsta kadulje od kojih je samo jedna ljekovita (Kadulj-salvia officinalis), dok ostale vrste (livadska, šumska, austrijska, etiopska i američka) služe samo za ukras u vrtovima. Kadulja je vrlo rasprostranjena na mediteranskom području. Ima je širom kamenjara Jadranskog primorja, Dalmacije, Hercegovine i Crne Gore.

KADULJA KAO LIJEK: Kadulja sadrži eterična ulja, absinthin, tujon, salviol, tion, cineol, salven, resin, pinen, borneol, linalol, kamfor, tanin, gorke tvari, bjelančevine, škrob, gumu, kalij, kalcij, kalcijev oksalat, fosforne i triterpenske kiseline. S obzirom na to da sadrži dosta tujona, kod prevelike uporabe kadulje mogu se pojaviti grčevi.

Kadulja je antioksidans, antiseptik, diuretik, te služi kao prirodni lijek za mnoge bolesti: protiv gripe, bolova u želucu, upale mokraćnih puteva, trbušnog tifusa, noćnog znojenja i mnogih drugih tegoba.

Najbolja je priprema čaja od kadulje koja se ne preporuča u velikim količinama zbog jakih eteričnih ulja koje biljka sadrži u sebi, te često služi za vanjsku primjenu. Vrlo je preporučljiva mladima koji se puno znoje ili kao vodica za ispiranje usta jer će očuvati zdrave zube i ukloniti loš zadah. Žalfija također opušta mišiće i smiruje živce.

ČAJ OD KADULJE: Čaj od kadulje koristi se za liječenje upala usne šupljine i ždrijela. Djeluje umirujuće, smanjuje znojenje te potiče rad želuca i crijeva. Kaduljino eterično ulje djeluje dezinfekcijski, umanjuje grčeve te djeluje protiv proljeva. Grkljanje i ispiranje usta kaduljom očuvat će vaše zube, te spriječiti pojavu neugodnog zadaha. Čaj od kadulje zbog svog jačeg okusa kod nas se koristi češće kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

POZOR!: Ne preporuča se dugotrajno i redovito uzimanje visokih doza napitaka od kadulje jer mogu djelovati štetno. Također, ne preporuča se korištenje trudnicama i osobama sklonima epileptičnim napadajima.

Izvor:
odzdoa.com

keywords: čaj od kadulje, čaj od žalfije, kadulja, kadulja djelovanje, kadulja kao lijek, kadulja žalfija, livadna kadulja, ljekovita kadulja, ljekovito bilje, ljekovito bilje kadulja, ljekovitost kadulje, žalfija, žalfija ili kadulja, žalfija kadulja, žalfija kao lijek

Нема коментара:

Постави коментар