Cornus mas.
Taksonomija
- Carstvo: Plantae
- Podcarstvo: Tracheobionta
- Razdeo: Magnoliopsida
- Klasa: Magnoliopsida
- Podklasa: Rosidae
- Red: Cornales
- Porodica: Cornaceae
- Rod: Cornus L.
- Vrsta: Cornus mas L.
Opšti opis
Listovi
Plod i seme
Kora i korenov sistem
Kora je žutosivkasta ili siva, u mladosti glatka, kasnije ispuca, i ljušti se u obliku sitnih ljuski. Mlade grančice su zelenkastosmeđe boje i dlakave. Korenov sistem je dobro razvijen, i koren duboko prodire u podlogu.
Cvetovi
Cvetovi su sitni, dvopolni, zlatnožute boje, u štitastim cvastima koje pri dnu imaju četvorolisni žućkasti ovoj. Cvetovi se pojavljuju veoma rano, pre listanja. Razmnožava se semenom i korenovim izdancima.
Biologija
Entomofilna, heliofilna i termo-kserofitna vrsta. Raste sporo i doživi starost preko 200 godina.
Stanište i rasprostranjenost
Veoma česta vrsta u području listopadnih hrastovih šuma. Penje se do oko 1300m nadmorske visine. Najbolje uspeva na krečnjačkim, toplim i suvim mestima, koja nisu izložena kasnim mrazevima. Zadovoljava se i plitkim zemljištem, i podnosi jaku insolaciju. Ima ga u srednjoj i južnoj Evropi, Maloj Aziji, Krimu i Kavkazu. Na prostorima bivše Jugoslavije raste u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji.
Upotreba
Ima primenu u hortikulturi. Drvo drenovine je jako tvrdo, teško i žilavo, pa se upotrebljava za različite svrhe. Drenjine se koriste u ljudskoj ishrani, bilo da se konzumiraju sirove ili u vidu raznih specijaliteta, kao što su: voćni sok, kompot, slatko, liker, a najčešće pekmez.
Pripremila: Olivera Lekić, IV-5
izvor:
Нема коментара:
Постави коментар