google analitika

28 март 2014

Maslačak za majčino mlijeko

Autor: 
Vrsta recepta: Salate
Kuhinja: Recepti za pacijente sa ostecenom jetrom
Vrijeme za pripremu: 
Ukupno vrijeme pripreme:  
Jedan recepat, dvije namjene. Mladi listovi svjezeg maslacka pomazu funkcije jetre, ciste krv i odstranjuju toksine iz organizma. Interesantno je i vazno napomenuti da listovi mladog maslacka povecavaju kolicinu i kvalitet mlijeka kod dojilja. Salata od maslacka preporucuje se ne samo pacijentima sa oboljelom jetrom i dojiljama, vec svima koji zele da pojacaju snagu imunog sistema, izbace toksine iz organizma, zele ciscu i njezniju kozu. Salata od maslacka je i odlican laksativ i pomaze kod zatvora stolice. Za bolji kvalitet mlijeka trudnice mogu da pocnu jesti salatu od maslacka vec u drugom mjesecu trudnoce. U zimskim mjesecima kada svjez maslacak nije dostupan, moze se koristiti caj od korijena maslacka ili tinkture maslacka.
Sastojci
  • ½ kg listovi mladog maslacka, prikupljenih na mjestima koja nisu izlozena zagadjenju i pesticidima.
  • 1 Limun
  • 1 Supena kasika maslinovog ulja
  • malo morske soli
  • U raznim varijantama ove salate mozete dodati jedan ili vise slijedech sastojaka:
  • 1 isjeckano tvrdo kuvano jaje
  • 1 srednji tvrdo kuvani krompir isjeckan na kockice
  • 2 do 3 kasike mladoga sira
  • 1 malu glavicu crnog luka koji je sitno isjeckan 10 do 15 minuta prije upotrebe
  • Od zacina mozete dodati po ukusu:
  • Biber
  • Oregano
  • Ruzmarin (posebno se preporucuje pacijentima sa oboljelom jetrom)
  • Bosliljak
  • Persun
  • Instrukcije
  1. Dobro operite listove maslacka pod mlazom hladne vode.
  2. Isjeckajte listove na komadice od 1 do 3 cm duzine i ostavite da malo odstoje. Maslacak ima blag gorak ukus i gorcina ce se smanjiti ako listovi poslije pranja odstoje tridesetak minuta.
  3. Dodajte supenu kasiku maslinovog ulja, sok iscjedjenog limuna i morske soli po ukusu.
  4. Ako zelite malo interesantniju i bogatiju salatu dodajte bilo koji od gore navedenih sastojaka. Moj omiljeni dodatak ovoj salati je tvrdo kuvano jaje.
  5. Uzivajte u vasoj salati.

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар