google analitika

03 март 2014

Kamen u bubregu


Kamen u bubregu – nefrolitijaza, je bolest stvaranja kamena, kamenca ili peska u bubrežnoj karlici, čašicama i parenhimu bubrega. Muškarci češće obolevalu od žena. Veliku ulogu igra nasleđe, a najvažniji uzroci su zastoj mokraće i infekcija. Stvaranju kamenca u bubregu doprinose alkalna reakcija mokraće, hiperkalcemija (izlučivanje kalcijuma putem mokraće), oligurija (smanjeno izlučivanje mokraće) i prisustvo jezgra kristalizacije (uromukoid nastao od soli ili belančevine oko koga će da naraste kamen). Kod bolesnika sa adenomom parotidnih žlezda se često javljaju bubrežni kamenci obostrano. Dugotrajno ležanje, iz bilo kog razloga, povećava sklonost ka stvaranju kamenaca. Kamen sadrži matriks, jedan kompleks mukoproteina, a od minerala kalcijum, magnezijum, oksalate, fosfate, mokraćnu kiselinu i cistin. (izvor: www.zdravstveniportal.com)

Recepti:

40 g stabljike kilavice, 40 g listova medveđeg grožđa, 40 g korena zečjeg tma, 30 g stucanog ploda šipurka, 30 g listova breze, 30 g listova i cvetova hajdučke trave, 20 g koprive. Trave jako usitniti i smešati. U 2 litre vode preko noći namočiti 15 g mešavine trava. Ujutro staviti na tihu vatru i kad prokuva držati na vatri 1 minutu. Ohladiti poklopljeno, procediti u boce i dodati sveži limunov sok (iz 1 limuna). Čaj piti umesto vode. Dnevno popiti najrnanje 1,5 litra. Osim toga, za vrijeme jela 3 puta dnevno popiti po 1/2 dcl slabijeg čaja pripremljenog od korena i stabljike ježovine (bodljikave veprovine - Ruscus aculeatus). (A)

60 g listova breze, 60 g pirevine (podzemni deo), 40 g stabljike preslice, 40 g samlevenog ploda šipurka, 20 g stabljike timijana. Čaj se priprema i uzima kao u prezhodnoj recepturi. (A)

Po 50 g rusomače i kukuruzne svile. Tri kašike toga prelije se sa jednom litrom vrele vode i poklopi; 2 sata posle pije se umesto vode. (1)

Uzeti po 20 g hajdučke trave (list), breze (list), medveđeg grožđa, kukuruzne svile i peteljke od višanja. 3 kašike te mešavine preliti sa 5 decilitara vrele vode i ostaviti poklopljeno preko noći, zatim piti umesto vode. (1)

Jedan kg suvih koštica od dinje staviti u 5 litara vode i kuvati dok se ne ukuva do 3 litre. Kad se smlači, ocedi se i prelije u boce. Od tog leka pije se triput dnevno po jedan decilitar. Terapija traje sve do potpunog izlečenja. (1)

Cvet trnjine -jednu kašiku staviti u pola litre ključalog belog zdravog vina i ostaviti poklopljeno 10-15 minuta. Nakon toga se ocedi i pije dvaput dnevno po čašica. (1)

U pola litre vode stavi se 30-35 zrna suvog ploda od ljoskavca i kuva 4-5 minuta, zatim se uz kraj šporeta ostavi poklopljeno da stoji 10-15 minuta, ali da ne kuva. Nakon toga se ocedi i pije po čašica više puta dnevno. (1)

2 kašike ploda šipka (divlje ruže), prelije se sa litrom ključale vode i pusti poklopljeno da stoji 8-10 sati. Nakon što se ocedi, doda se 4 kašike pravoga meda i sok od pola limuna i pije triput dnevno po šoljicu pre jela. (1)

Gavez (koren) 60 g, lazarkinja, kleka - po 10 g, dobričica, kopriva - po 20 g, list divlje kruške 30 g. Sve dobro promešati i od te mešavine 8 kašika staviti u litru vode i pustiti da preko noći stoji. Ujutro staviti na šporet da provri i odmah skinuti, ostaviti poklopljeno 10 minuta. Tada ocediti. Pije se ujutro i uveče po pola litre. (1)

U litru dobrog belog vina stavi se 3 kašike bršljana i 3 kašike božjeg drvca i ostavi da stoji 2-5 sati. Nakon toga se ocedi i doda 400 g maslinovog ulja. Pije se tri puta dnevno pola sata pre jela po čašica. Pre upotrebe treba bocu dobro protresti. (1)

Samelje se laneno seme i dnevno uzima po kašika s a mlekom ili vodom. Oblozi lanenog sjemena stavljaju se spolja na bolno mesto. (1)

Kamence u bubrezima uklanja sok od crne rotkve (arapke) koju treba naribati i pustiti da stoji 2-3 sata. Nakon toga sok se čvrsto iscedi i pije triput dnevno po pola decilitra. Pije se 20-30 dana. (1)

Kamenci koji se stvaraju u bubrezima, žučnoj kesici ili u bešici, najsigurnije se odstranjuju (ako nije gnojna upala) sa Herminimum monorehis (biljka raste u šumama Slovenije). Sveže nabrana, izrezana kao rezanci, stavi se u maslinovo ulje u odnosu 1 : 10 i ostavi 3 meseca izloženo na suncu, a 3 u umereno toploj prostoriji. Nakon toga lek je gotov. Uzima se po kašiku svako jutro natašte. Kako je neugodnog ukusa kapne se nekoliko kapi limunovog soka u kašiku pre nego što lek progutamo. Uveče izvadimo iz boce nekoliko rezanaca hermelike, dobro prožvaćemo i progutamo. Ako želudac ne podnosi ukus hermelike, tada se može ista skuvati u obliku čaja i po želji zasladiti šećerom i toplo piti.
(1)
Esenciju od koprive, koja se upotrebljava u homeopatiji i koju najtoplije preporučujem, treba uzimati razblaženu. Može da se kupi u apotekama, specijalizovanim prodavnicama i drogerijama, i uz nju su priložena potrebna uputstva. (2)

Sedeće kupke od rastavića, uz istovremeno pijenje čaja od ove lekovite biljke, pomažu da veoma brzo nestanu pesak iz mokraćne bešike i bubrega i kamen iz bubrega. (2)

U starim knjigama može se naći da se kamen iz bubrega takođe brzo i pouzdano izbacuje pomoću zdravca (Geranium species), mirisne ljubičice i medveđeg grožđa ( uva, medvetka, vučja jabuka).Neki ljudi ne podnose medveđe grožđe zbog toga što ono sadrži mnogo tanina. U ovakvim slučajevima dolazi do povraćanja, mučnine i gubljenja apetita. Tada se umesto medveđeg grožđa mogu upotrebiti listovi od slatke kruške koji ga kod kamena u bubregu potpuno mogu zameniti. (2)

Petrovac je veoma pogodan za čaj protiv peska i kamena u bubregu, a i protiv kamena u žuči. U narodu ga ne zovu uzalud "lekom za sve" i "kraljem svih lekovitih biljaka". Odlično pomaže mešavina od po 20 g petrovca, zečjeg trna, rusomače i lista breze. Čaj treba, razume se, samo popariti i ostaviti da odstoji jedan minut. (2)

izvor
herbalia.org

Нема коментара:

Постави коментар