Humulus lupulus
Taksonomija
- Carstvo: Plantae
- Razdeo: Magnoliophyta
- Klasa: Magnoliopsida
- Red: Rosales
- Porodica: Cannabaceae
- Rod: Humulus
- Vrsta: lupulus
Opšti opis
Rasprostranjenost
Hmelj potiče iz istočne Evrope. Kod nas raste uz grmlje po vlažnim mestima kao divlja povijuša. Za jelo se beru nezreli plodovi veličine prsta. Gaji se kod nas i u drugim zemljama u velikim količinama za potrebe pivara. Upotrebljava se samo gajen hmelj.
Ime
Lekovito dejstvo
Onima koji se bave lekovitim biljem i manje sede za pivom u kafani hmelj je poznat i kao lekovita biljka. Hmelj je aromatik i sedativ, šišarice su tonik i stomahik svojim gorkim materijama, sedativ svojim etarskim uljem i anafrodizijak lupulinom. Daje se u obliku infuza, alkoholnog ekstrakta ili sirupa za pojačanje apetita, teškog varenja, skrofuloze, za umirivanje živaca i stišavanje polne nadraženosti (lupulin) i sl. Čini se da jastuci punjeni hmeljom pomažu kod nesanice. U tu svrhu u nekim zemljama pune jastuke i dušeke u bolnicama za živčane bolesti. Uzet u većoj količini hmelj izaziva trovanje: gađenje, povraćanje, glavobolju, usporavanje cirkulacije i tako dalje. Neke blaže posledice koje hmelj moze imati na naš organizam su blaga vrtoglavica i osip (najčešce kod osoba koje imaju i alergijsku reakciju na banane, lešnike ili kikiriki). Ozbiljnije posledice, koje su vrlo retke, su infekcije disajnih puteva, poteškoće sa disanjem ili hronični bronhitis, a kako sadrži i fitoestrogene, pri uzimanju velikih količina može da izazove oboljenja povezana sa hormonima, kao sto su rak dojke, prostate i slično. Kod zdravih ljudi snižava nivo šećera u krvi, dok kod dijabetičara ima suprotno dejstvo. Na pustu žalost pivopija, hmelj nema gotovo nikakvo lekovito delovanje prerađen u pivu.
Upotreba
Smola lupulina konzerviše pivo sprečavajući razvoj mlečno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeći belančevine ječmenog slada. Hmelj se bere u septembru po lepom i suvom vremenu i brzo suši na tavanu ili u zagrejanim sušarama. Dobro osušen hmelj ima lepu zelenu boju. Negde ga pre pakovanja sumporišu radi konzervisanja.
Pripremila: Jelena Štakić IV-6
Izvor:
Нема коментара:
Постави коментар