google analitika

04 март 2014

CELER LEKOVITA SVOJSTVA


Celer lekovita svosjtva
Celer potiče od divlje samonikle biljke koja raste po zaslanjenim barama i blatima, pored mora i vlažnim livadama i močvarama. Pominje se jos pre nekoliko hiljada godina u Egiptu. Tek od 16. veka počinje da se gaji za ishranu i u lekovite svrhe. Celer je hrana, lek i začin. U ishrani se uglavnom koristi koren celera, a ređe listovi, što je neopravdano jer i listovi imaju sličnu hranljivu vrednost kao i koren. Energetska vrednost 100 grjestivog dela korena iznosi 167 kJ ili 40 Cal. Sadržaj vode u korenu je 88,6 %. Od osnovnih hranljivih sastojaka najviše ima ugljenih hidrata, oko 7,4%. Belančevina ima malo, oko 1,6% a masti vrlo malo, svega 0,3%.
Minerali i vitamini
Najviše ima kalijuma oko 321 mg, fosfora oko 80 mg, natrijuma oko 77 mg, kalcijuma oko 68 mg, zatim magnezijuma oko 9,3 mg i drugih.
Od vitamina najviše ima vitamina C u proseku oko 8,3 mg. Karotina ima 0,015 mg, vitamina E 2,6 mg, vitamina K 0,10 mg, B1 0,04 mg, B2 0,07 mg, B6 0,20 mg, niacina 0,90 mg i folne kiseline 0,007 mg.

Celer lekovita svojstva

Diuretičko dejstvo
Celeru se pripisuju mnoga lekovita dejstva ali najpoznatije je njegovo diuretičko svojstvo, zbog čega se preporučuje u lečenju reumatizma, gihta, artritisa, otežanog mokrenja, zapaljenja mokraćnih kanala, pojave peska u bubregu i bešici. Ovo diuretično svojstvo je naročito izraženo ako se uzima njegov sveže isceđen sok. Delovanje soka na izlučivanje mokraće je toliko jako da ga treba izbegavati kod početnih oboljenja bubrega.
Povoljno deluje na krvotok
Poznato je povoljno delovanje celera na krvotok zbog čega se preporučuje onima koji imajupovišen krvni pritisakobolelu jetru i šećernu bolest.  Svež sok snažno pospešuje menstruaciju.
Povoljno utiče na nervozu i razdražljivost
Zapaženo je da celer povoljno deluje na osobe koje su razdražljive i nervozne. Još je Hipokrat govorio: „Ako su vam poremećeni živci neka vam celer bude i hrana i lek“.
Recept sa Celerom za promrzline:
Potrebno je 250 g stabljike ili korena celera i litar vode.
Kuvajte celer u ključaloj vodi jedan sat, a zatim procedite. U pripremljenom odvaru držite promrzle delove tela oko 10 min. Odvar treba da bude što je moguće topliji.
Potrebno je 50 g svežeg ili 30 g suvog korena celera i litar vode.
Prelijte koren celera ključalom vodom i ostavite da stoji poklopljeno, a kasnije procedite. Pijte tri šolje dnevno.
Protiv šećerne bolesti
Potrebno je 4 lista celera zajedno sa drškom i pola litra kiselog mleka.
Pomešajte seckani list i dršku celera sa kiselim mlekom pa uzimajte ujutru našte srca (uzima se godinu dana)
Sok od celera za ispiranje usta i grla
Sok od celera možete koristiti za ispiranje usta i grla kod promuklosti, angine i čireva u ustima.

izvor

Нема коментара:

Постави коментар