google analitika

03 март 2014

Giht

Giht ili uratna artropatija je metaboličko oboljenje, koje nastaje kao posledica trajno visokog nivoa mokraćne kiseline u krvi (hiperuratemija) i taloženja kristala mononatrijum-urata u zglobovima i drugim delovima organizma. Predstavlja jednu od najstarijih bolesti poznatih među ljudima. Pre 2000 god. su je zvali "bolest kraljeva", jer je bila raširena među bogatim ljudima koji su preterivali u jelu i piću. Ova bolest se deli u dve kategorije: primarni i sekundarni giht.
Češće je prisutan kod muškaraca nego kod žena i 85-90% bolesnika su muškog pola. Najčešće se javlja tek nakon četvrte decenije života, vrlo je retka pre puberteta, a kod žena obično počinje posle menopauze.
U velikom broju slučajeva uzrok nastanka ovog metaboličkog poremećaja je nepoznat. Kristali koji se gomilaju su soli mokraćne kiseline, koja u organizmu nastaje kao krajnji produkt metabolizma purina. Purini nastaju na tri načina: iz hrane, metabolizmom nukleinskih kiselina u ćelijama i biološkom sintezom. Normalna vrednost mokraćne kiseline u krvi je do 57 mg/dl. i dnevno se u organizmu stvori oko 600 mg. Od toga se putem bubrega izluči 450 mg, a ostatak razgrade bakterije u crevima. Primarni giht nastaje kao posledica i povećanog stvaranja mokraćne kiseline (zbog urođenih grešaka metabolizma) i smanjenog izlučivanja putem bubrega. Sekundarni ili stečeni giht nastaje usled povećanog stvaranja mokraćne kiseline iz nukleoproteina raspadnutih ćelija u slučaju raznih bolesti (policitemija, hronična granulocitna leukemija, psorijaza i dr).

Giht počinje naglo, obično u snu, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, toliko jakim da bolesniku i dodir pokrivača pobuđuje bolnu senzaciju. Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, obično zglob nožnog palca, mada izuzetno bolest može početi i na dva ili više zglobova. Oboleli zglob daje jasnu sliku zapaljenskog artritisa, gde dominira otok, zategnuta i sjajna koža jako crvene boje. Ponekad se zbog inflamatornog procesa u zglobu, javlja i povišena telesna temperatura i drhtavica. Ovaj zapaljenski proces traje 3-14 dana, a nakon toga se spontano smiruje. Kulminaciju dostiže u prva 24 časa. (izvor: www.wikipedia.org)

Recepti:

Svakodnevno upotrebljavati po 100g šargarepe; izrendati, pomešati sa jednom kašikom biljnog ulja i jesti. (3)

Uzeti 4 limuna i 3 česna belog luka; iz limuna izvaditi koštice, beli luk očistiti i samleti ih na mašini za meso; masu preliti sa 7 čaša vrele vode, promešati, ostaviti da stoji 1 dan. Procediti i piti po 40 ml pre jela, jedanput dnevno. (3)

Dve kašike cveta jorgovana preliti 1 čašom votke ili rakije. Ostaviti na tamnom mestu nedelju dana, svakodnevno protresati. Piti po 20-30 kapi 3 puta na dan pre jela.(3)

Jednu do dve kašikice cikorije preliti jednom čašom vrele vode. Procediti i piti po pola čaše 2-3 puta na dan pola sata pre jela. (3)

Tri kašike kantariona preliti sa 4 čaše kjučale vode, ostaviti 2 sata, procediti i piti po 1/3 čaše 3 puta na dan pre jela. (3)

Uzeti 20 g cveta zove na 200 ml ključale vode. Piti po 1/3 čaše 3-4 puta na dan pre jela; bolje je sa medom. (3)

Uzeti 25 g lista crne ribizle i skuvati u pola litre vode. Ostaviti da stoji nekoliko sati. Piti po 1/2-1 čašu 4-5 puta na dan. (3)

Jednu kašiku lista vinove loze preliti jednom čašom vode, kuvati 15 minuta. Piti po pola čaše 3-4 puta na dan. (3)

Sok breze koji se skuplja u rano proleće piti po 1 čašu 3 puta na dan u toku 1-1,5 meseci. (3)

Uzeti 20g iseckanih mladih listova oraha ili nezrelih plodova na 200 ml vrele vode. Kuvati 20 minuta. Piti po 1 kašiku 3 puta na dan. (3)

Rizom pirevine – 4g, veronika – 4g, koren čička – 6g, dan i noć – 6g. Četrdeset grama ove mešavine kuvati 15 minuta u 1l vode. Piti po pola šolje 5 puta na dan jedan sat posle jela. (3)

Samleti 20 g korena šipurka, skuvati u 1 l vode, držati na slaboj vatri 3 sata. Praviti toplu oblogu, staviti na bolno mesto i dobro utopliti. (3)

Uzeti 15 g ploda kleke na 100 ml etilalkohola. Upotrebljava se spolja za utrljavanje kao sredstvo za smanjenje bolova. (3)

Ako se spava na dušeku napravljenom od svežeg lista paprati mogu se izlečiti najteže patnje koje nastaju odlaganjem soli (giht, reumatizam, artritis, spondiloza). (3)

Uzeti 100 g žalfije na 6 litara vode. Kuvati 10 minuta. Hladiti do temperature koju može ruka da izdrži i u tome pariti ruke i noge 30-60 minuta. Ovo raditi jednom dnevno (uveče) 1-2 meseca. Dolazi do prestanka boli i omekšavanja kvrga na rukama i nogama. (3)

Uzeti 100g cveta kamilice na 10 litara vode. Skuvati, dodati 200 g soli i praviti kupke za otoke ruku i nogu. (3)

Za kupku kod gihta koristiti ovsenu slamu: 1 kg slame kuvati pola sata u kanti vode. To je dovoljno za jednu kadu (3)

izvor
herbalia.org

Нема коментара:

Постави коментар