Crataegus oxyacantha L.
Taksonomija
- Carstvo: Plantae
- Razred: Magnoliopsida
- Red: Rosales
- Porodica: Rosaceae
- Rod: Crataegus
- Vrsta: Oxyacantha
Opšti opis
Plodovi
Polodovi se sakupljaju krajem jeseni bez peteljki. Mogu da se koriste prerađeni sveži plodovi u pire od gloga, pa i džem, obično sa još nekim voćem, kruškama ili jabukama. Od glogovitih bobica pravi se ukusan sok, melem sa srčane bolesnike i lakša nervna oboljenja. Produkti ovog ploda posebno su cenjeni u medicini, jer sadrže aktivne sastojke koji delotvorno i lekovito deluju u terapiji srčanih oboljenja. Lekovitost gloga je proverena kod staračkih slabosti srca, poremećenog pulsa, nesanice, uznemirenosti i vrtoglavice.
List i cvet
List i cvet se pretežno koriste za izradu čajeva, gloginje, za izradu ekstrakata korišćenih u proizvodnji gotovih preparata (kordijaka, antihipertonika, tonika, geriatrika, protiv artioskleroze). Lekovitost cveta ili lista gloga potiče od prisutnih procijanidina (do 3%), raznih flavonoida (2%), katehina, sterola. U zrelim plodovima gloga prisutne su iste te hemijske materije, s tim što među favonoidnim supstancijama preovlađuje hiperozid. Preparati izrađeni na bazi gloga su standardizovani na sadržaj određenih flaonoida ili procijenidina.
Upotreba
Pripremila: Radeka Milica, IV-1
Izvor:
Нема коментара:
Постави коментар