Obično se smatra da lubenica sadrži samo vodu i osvežava kada su velike vrućine. Laicima nije poznato da lubenica, pored tečnosti, sadrži dosta vitamina i minerala i da značajno doprinosi našem zdravlju.
Lubenica je veoma pogodna za ishranu u toku leta, jer nam nadoknađuje izgubljenu tečnost, minerale i vitamine.
Lubenicu obično smatramo voćem, iako je u stvari povrće iz porodice krastavaca. Lubenica ili bostan (Citrullus lanatus) poreklom je iz Afrike a prvo pravo uzgajanje lubenice kao domaće vrste počelo je u Egiptu.
Lubenica se upotrebljava u ishrani u gotovo svim zemljama sveta. Najveći proizvođači lubenica u svetu su: Kina, Turska i Rusija, a u Evropi: Grčka, Makedonija, Italija i Španija. Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka, najčešće loptastog oblika, pretežno zelene boje sa šarama i prugama. Unutrašnjost lubenice je najčešće crvene ili narandžaste boje, mada postoje i žute lubenice (luben-dinje).
Postoji više vrsta lubenica nastalih ukrštanjem, a razlikuju se po veličini, boji, obliku. Sve sadrže dosta korisnih supstanci, a niskokalorične su. Lubenica može imati težinu i do 25 kg, a u sebi sadrži preko 90% vode, pa je pogodna za dijetalnu ishranu... Lubenica se na našoj trpezi najčešće nalazi u periodu jun-avgust, ali zavaljujući staklenicima i plastenicima (i uvozu iz drugih zemalja) na našem tržištu se može naći od proleća do kasne jeseni.
Lekoviti sastojci
Lubenica sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodna kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
Lubenica u ishrani
Za ishranu se koristi plod lubenice. Veoma je lekovit i sok od lubenice ili kombinacija sa sokovima od drugog voća... U mnogim zemljama se lubenica koristi za spravljanje slanih, slatkih jela i salata, dok je kod nas poznata uglavnom kao poslastica i desert. Pored ploda i soka, u Africi se za ishranu koriste i semenke (za neke vrste hleba).
Lekovita dejstva
Lubenica veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju:
Lubenica se može koristiti kao diuretik, a za opekotine i neke bolesti kože povoljno deluju obloge sa sokom od lubenice ili obloge od kore lubenice.
Lubenica poboljšava PH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga.
Kod dijabetičara i prilikom problema sa trigliceridima, treba voditi računa o količini lubenice koja se jede.
Zaključak
Lubenica je korisna namirnica, prirodni lek za detoksikaciju i antioksidans (za prevenciju mnogih bolesti), pa je preporučujemo u ishrani.
Tokom leta, pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, lubenica nadoknađuje izgubljenu tečnost i minerale.
Izvor:
Нема коментара:
Постави коментар