20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin, a ove namirnice ga sadrže
Postoji hrana koja može prouzrokovati nikad poželjne glavobolje i migrene. I ne samo da hrana može biti glavni krivac već tu velikog udjela ima i način svakodnevne ishrane. Post, dehidratacija ili jednostavno preskakanje obroka, mogu takođe biti glavni uzroci glavobolja.
Uprkos tome što je malo zahtjevnije, rješenja svakako ima. Jedno od njih jeste i vođenje neke vrste dnevnika, u koji ćete bilježiti trenutke u kojima je do glavobolje došlo i na taj način biti u mogućnosti da precizno odredite određenu vrstu hrane koja je glavni krivac.
Šta je tiramin?
Namirnice poput crvenog grožđa, dimljenih sireva ili crnog vina povezane su s pojavom glavobolje i migrene. Krivac za to je tiramin, derivat prirodnih aminokiselina koji nastaje nakon raspada proteina. Kod ljudi osjetljivih na tu molekulu, tiramin uzrokuje porast krvnog pritiska, a on glavobolju, objašnjava stručnjaci.
Simptomi nepodnošenja tiramina uključuju osip, migrene i alergijske reakcije, a istraživanja pokazuju kako je više od 20 posto migrena uzrokovano netolerancijom na tiramin. Hrana koja može pomoći u lakšem podnošenju i probavi su namirnice koje sadrže sumpor, poput luka, bijelog ili crvenog, prokulica i brokule.
Namirnice koje sadrže tiramin
Ako imate probleme sa migrenom savjetuje se da vodite dnevnik prehrane kako biste otkrili povezanost određenih namirnica i javljanja glavobolje, posebno ako vam se migrene javljaju često. Ove namirnice sadrže tiramin: Fermentirani sirevi, crveno vino, kvasac, crno grožđe, pivo, čokolada, agrumi, kiseli kupus, soja sos, avokado, aditivi (Konzervans ili aditivi, sastavni deo nekih vrsta hrane, mogu takođe prouzrokovati glavobolje. Neki od njih, poput nitrata, izazivaju širenje krvnih sudova, što kod nekih ljudi izaziva glavobolju), ….
Alkohol
U trenucima kada konzumirate alkoholne napitke dolazi do povećanog priliva krvi u mozak. Neki naučnici najveću krivicu svaljuju na nečistoću alkoholnih napitaka i sporedne proizvode koji nastaju za vrijeme prerađivanja alkohola u našem organizmu. Crno vino, pivo, viski i šampanjac spadaju u grupu najozloglašenijih.
Hladna hrana
Nije rijedak slučaj da i hladna hrana izazove glavobolju. Vjerovatnoća se povećava ukoliko ste se previše zagrijali, bilo od neke fizičke aktivnosti ili jednostavno usljed previše toplog vremena. Intenzivan bol, u predelu čela, obično je najintenzivniji prvih 25-60 sekundi, a traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Više od 90% osoba koje pate od migrene žali se i na preveliku osetljivost kada je riječ o sladoledu i drugim hladnim supstancama.
Izvor:
Treba li se obratiti liječniku nakon tih glavobolja ili se one mogu riješiti ovako nekim lijekovima
ОдговориИзбриши