Klinčić (Syzygium, Eugenia caryophyllata)
Klinčić
Klinčić, taj popularni zimski začin, dobiva se sušenjem pupoljaka koji se beru neposredno prije cvatnje sa drveta iz porodice Myrtaceae, visokog i do 12 metara. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.Potiče iz Indonezije a uzgaja se, osim u Indoneziji, u Zanzibaru, Madagaskaru, Sri Lanki i Indiji. Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija.
Ljekovita svojstva
- uništava unutrašnje parazite
- lokalni je antiseptik i blagi anestetik
- uspješno se bori sa gljivičnim infekcijama uključujući Candidu
- ulje klinčića učinkovito je protiv streptokoka, stafilokoka i pneumokoka
- Tinkturom od klinčića masiraju se desni da se olakša zubobolja
- klinčič sadrži eugonal, najsnažniju anti-mikrobnu tvar
- antioksidat koji sprječava oštećenje stanica
- klinčić ubija sve vrste mikroskopske protozoa (praživotinje, nevidljive golim okom, najsitniji oblici u cijelom životinjskom svijetu koje žive u svim vodama, vlažnom zemljištu i na životinjama i čovjeku. Na tijelu žive epizoične, a u tijelu endozoične
- jedno od vrlo važnih svojstava klinčića je da uništava jajašca parazita, što je vrlo važno u sprječavanju razmnožavanja parazita
Koristiti ga treba u propisanim dozama jer je u protivnom toksičan i mogao bi izazvati probavne smetnje. Najkvalitetnija svojstva klinčića nalaze se u uteričnom ulju a sami ih možemo najbolje iskoristiti mljevenjem ili usitnjavanjem neposredno prije spravljanja preparata jer u protivnom njegove ljekotive tvari hlape. Ljekovita svojstva klinčića možemo iskoristiti na različite načine i u našoj kuhinji koristeći ga kao začin oplemenjujući našu hranu.
Izvor:
Нема коментара:
Постави коментар