google analitika

06 јун 2013

Klinčić (Syzygium, Eugenia caryophyllata)

Klinčić (Syzygium, Eugenia caryophyllata)



Klinčić
Klinčić, taj popularni zimski začin, dobiva se sušenjem pupoljaka koji se beru neposredno prije cvatnje sa drveta iz porodice Myrtaceae, visokog i do 12 metara. Naziv mu dolazi od latinske riječi clavus što znači čavao.Potiče iz Indonezije a uzgaja se, osim u Indoneziji, u Zanzibaru, Madagaskaru, Sri Lanki i Indiji. Njegove izuzetno ljekovite tvari koje sadrži ( eugenol, cariofilen, tanin i dr.) imaju jaka anti-mikrobna svojstva te ubijaju sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Čudesna svojstva klinčića odavna su poznata liječnicima diljem svijeta pa se od davnina koristi kao lijek kod problema sa probavom te za uništavanje parazita i protiv gljivičnih infekcija.
Ljekovita svojstva
  • uništava unutrašnje parazite
  • lokalni je antiseptik i blagi anestetik
  • uspješno se bori sa gljivičnim infekcijama uključujući Candidu
  • ulje klinčića učinkovito je protiv streptokoka, stafilokoka i pneumokoka
  • Tinkturom od klinčića masiraju se desni da se olakša zubobolja
  • klinčič sadrži eugonal, najsnažniju anti-mikrobnu tvar
  • antioksidat koji sprječava oštećenje stanica
  • klinčić ubija sve vrste mikroskopske protozoa (praživotinje, nevidljive golim okom, najsitniji oblici u cijelom životinjskom svijetu koje žive u svim vodama, vlažnom zemljištu i na životinjama i čovjeku. Na tijelu žive epizoične, a u tijelu endozoične
  • jedno od vrlo važnih svojstava klinčića je da uništava jajašca parazita, što je vrlo važno u sprječavanju razmnožavanja parazita
Koristiti ga treba u propisanim dozama jer je u protivnom toksičan i mogao bi izazvati probavne smetnje. Najkvalitetnija svojstva klinčića nalaze se u uteričnom ulju a sami ih možemo najbolje iskoristiti mljevenjem ili usitnjavanjem neposredno prije spravljanja preparata jer u protivnom njegove ljekotive tvari hlape. Ljekovita svojstva klinčića možemo iskoristiti na različite načine i u našoj kuhinji koristeći ga kao začin oplemenjujući našu hranu.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар