google analitika

10 мај 2014

zadrzavanje vode u organizmu | nadutost stomaka | oticanje nogu

oticanje nogu u trudnoci

zadrzavanje vode u organizmu i nadutost stomaka 

Zadrzavanje vode u organizmu prilično je česta pojava, naročito u toku Ieta i prilikom promene vremena, kada dolazi do stvaranja otoka ili edema .

Zadrzavanje vode u organizmu simptomi

Problem se nešto ćešće javlja kod žena, uglavnom nedelju dana pre menstruacije, zbog hormonalnih promena, a kao posledica nastaju nadutost stomaka,osećaj težine u nogama i umor.  Nadutost stomaka mogu uzrokovati i slaba cirkulacija krvi i limfe, poremećaj u radu srca, bolesti bubrega, mokraćne bešike i jetre, hormonalne promene, dijabetes, pa čak i alergije na hranu.kao i manjak važnih nutrijenata, pre svega nekih vitamina i minerala. Zadrzavanje vode u organizmu pospešuje i konzumiranje previše soli i premalo tečnosti usled čega se javlja nadimanje stomaka, a za edeme je karakteristično to da prilikom pritiska na kožu na površini nekoliko trenutaka ostaje otisak. Edem se može pojaviti na bilo kom delu tela, a najčešće nastaje na donjem delu nogu i javlja se oticanje nogu, edem  trbušne šupljine, edem na licu,rukama i prstima, ponekad i u plućima. Lokalni otoci, na primer zglobova i prstiju, najčešće su privremeni i posledica su dugog sedenja ili stajanja, kao i slabe cirkulacije zbog Iošeg položaja tela, te uglavnom nestaju spontano.bez terapije. Ovaj poremećaj najčešće se manifestuje na stopalima i nogama kao oticanje nogu, ali se može pojaviti na šakama,rukama, u trbušnoj šupljini i oko pluća (plućni edem).zadrzavanje vode u organizmu

KAKO SPREČITI ZADRZAVANJE VODE U ORGANIZMU ?

Zadrzavanje vode u organizmu nastaje kao posledica različitih oboljenja pa najpre treba ustanoviti uzrok ovog stanja i obavezno ga lečiti. Kao terapija samih edema daju se diuretici i koriguje se ishrana. Osoba kojoj su lekari prepisali diuretičke lekove kao terapiju protiv zadržavanja vode u telu, mora da bude oprezna jer oni pospešuju gubitak kalijuma i magnezijuma koji je veoma važan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mišića, razgradnju masti i uopšte energiju.

Kako sprečiti  nadutost  i nadimanje stomaka ?

  • Pomešati jednake delove rastavića,kukuruzne svile i troskota, pa tri kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
  • Procediti i piti u gutljajima u toku dana umesto vode.
Za nadimanje stomaka je dobra i sledeća mešavina :
  • Pomešati jednake delove cveta zove, ploda šipurka, korena selena, lista breze i rastavića, pa tri kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
  • Procediti i piti u gutljajima u toku dana umesto vode.
Čajna mešavina  koje leče nadutost stomaka
  • Jednake delove rastavića, breze, troskota, šipurka, korena selena, kukuruzne svile i malo bosiljka pomešati pa ćetiri kašike mešavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 60 minuta.
  • Procediti i piti u gutljajima u toku dana umesto vode.
KAKO SPREČITI  i LEČITI OTICANJE NOGU Prekomerna težina,loša ishrana,slaba cirkulacija,pms, i naravno trudnoća u  velikoj meri utiču da nam noge budu teške i umorne.Letnji meseci ,koje karakterišu velike sparine,visoke temperature,vlažnost vazduha još više utiču na sve  i oticanje nogu je zagarantovano.Oticanje nogu u trudnoci je pri tom potpuno normalna pojava. Da bi sezadrzavanje vode u organizmu,naročito oticanje nogu sprečilo najbrži metod je podići noge iz ležećeg položaja 30 cm u visinu,nešto iznad visine srca.Kao jako dobro rešenje preporučujemo vam i oticanje nogu u trudnociČaj od peršuna protiv oticanja nogu čaj od peršuna je idealan za izbacivanje viška tečnosti iz tela. Priprema:
  • izmešati lišće i koren peršuna i uzeti 5 supenih kašika od mešavine
  • Kuvati 5 minuta u 1/2 litra vode
  • Skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji nekih 20 minuta.
  • Procediti i piti 3 x dnevno po 1 šoljicu čaja

Zadrzavanje vode u organizmu - dodatne napomene

Neophodno jeo ograničiti unos natrijum-hlorida, a umesto kuhinjske koristiti kalijurnovu, jodiranu i celerovu so, te izbegavati konzervirane namirnice i suhomesnate proizvode. Potrebno je regulisati telesnu težinu, a ako osoba pati od bolesti bubrega, smanjiti unos belančevina na maksimalnih 40 g dnevno i konzumirati vise namirnica koje sadrže vitamin B6 (integralni hleb, teleća džigerica, sojine klice, skuia, mahunarke i paprike). Da bi se organizam očistio od toksina i alergena koji su uzrokovali edem, preporučuje se dijeta sa sirovom hranom(sokovi od voća i povrća), koja se sprovodi najmanje tri dana. Smanjiti unos mesa i jesti pasulj,geršlu, soju.ali ilubenicu, dinju, krastavce. Neophodno je konzumirati dosta probiotskog jogurta i najmanje osam časa vode dnevno. Pročitajte neke od naših ranijih tekstova vezanih za dijete: hrono dijeta,mediteranska dijeta ,brokoli dijeta,citrus dijetamed i cimet i dr..



izvor

Нема коментара:

Постави коментар