google analitika

15 мај 2014

Prilip – Bocika

prilip
Opis biljke: prilip je penjačica kojoj stabljika doseže visinu od 60 do 150 cm. Posvuda se lako penje i prihvaća s prema dolje svinutim jakim kukučastim dlakama. Stabljika je četverouglasta a samo na člancima odebljala i proviđena tvrdim dlakama. Listovi imaju jednu izrazitu provodnu žilu, a po 6 do 8 ih je raspoređeno u pršljenu. Mali zeleno-bijeli cvjetovi smješteni su u pazuhu lista, a skupljeni u lažni štitac s peteljkom. Ugodna je i nježna mirisa te gorka ukusa.
 Stanište: prilip je jako rasprostranjena biljka, nalazi se na oranicama i livadama, ruševinama, uz putove i živice, a često i uz grmlje. Svojim kukučastim dlakama na plodovima prianja uz ljude i životinje.
 Ljekoviti dio biljke: sabire se cijela biljka u cvatu.
 Ljekovito djelovanje: još u staro doba ljekovito djelovanje prilipa koristilo se posebno u liječenju žutice. Čaj od prilipa preporučuje se kod vodene bolesti, bolesnog zadržavanja mokraće, kod bolnog mokrenja, bolesti zbog kamenaca, otečenih žlijezda, katara u mjehuru i bolesne debljine, katara u želucu i crijevima, te kod svih upala jezika. Izvana se prilip koristi kod lišaja, egzema, kožnih nečistoća, raka kože i kod svih drugih oštećenja kože. Od svježeg soka i maslaca priprema se veoma korisna i ljekovita mast protiv svih kožnih bolesti, kao što su gnojni kožni čirići, skrufulozne otekline, tvrdokorni čirevi, kvržice na prsima, kožni osipi, gnojni čirevi na prsima, lišajevi, guše i kožne bolesti nalik raku.

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар