google analitika

30 мај 2014

KAKO SE KORISTI GAVEZ ZA LEČENJE PRELOMA KOSTI


gavez za prelom
Gavez je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima, posebno kada se radi o prelomima kostiju ili zarastanju rana. U pojedinim zemljama je zabranjena njegova upotreba kao čaj, ali je dozvoljen za spoljnu upotrebu, što i jeste njegova glavna prednost. Tajna velike lekovitosti gaveza u lečenju preloma kosti je u njegovom sastojku alantoinu koji podstiče stvaranje novih ćelija. Dokazano je da prelomi 5 puta brže zarastaju ako se koristi gavez.

Kako se koristi gavez za lečenje preloma kosti

Recept 1: nabavite 100 gr korena gaveza, istucajte ga u manje delove i prelijte ga sa litar ključalog mleka i ostavite da se kuva 20 minuta. Zatim ostavite tu smešu 6 sati pa procedite. U dobijenu tečnost se umače krpa koja se stavlja na prelom kao oblog. Potrebno je menjati oblog na svaka četiri sata, prvih 6 stavljanja, a posle možete da proredite.
Recept 2: četiri kašike sitnog korena gaveza se preliju sa malo ključalog mleka, a zatim se nastavi mešati na manjoj vatri sve dok se ne stvori kaša. Dobijenu kašu istresete u lanenu krpu i dobro privijte na mesto gde je prelom, vodeći računa da ne bude mnogo stegnuto kako se ne bi prekinula cirkulacija. Obloge menjati svakih četiri sata.
Rcept 3: pored korena, mogu se koristiti i listovi gaveza. Sameljite listove i tako dobijenu smesu stavite na prelom pa zavijte najlonskom folijom.

Recept za zarastanje rana, modrice i otoke

Tinktura od gaveza pospešuje zarastanje rana, smanjenje otoka i modrica. Kašiku tinkture treba razblažiti sa 1dl prokuvane vode pa je koristiti za ispiranje
Gde se može naći gavez?
Gavez raste kao korov na vlažnom tlu, najčešće pored potoka ili na vlažnim livadama. Koren se uzima u proleće ili početkom jeseni i zatim se suši na suncu ili odgovarajućoj temperaturi. Koren takođe možete presaditi na mesto koje želite, samo da je dovoljno vlažno.

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар