google analitika

30 мај 2014

GAVEZ – ZA ZARASTANJE RANA I PRELOMA KOSTI, PROTIV BOLESTI PLUĆA…


gavez zarastanje rana
GAVEZcrni koren (Simphitum officinale L.)
Apotekarsko imeRadik Consolidae ili Radik Simphiti.
Gaveza ima svuda uz potoke na vlažnom tlu, na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. Ima razgranjen debeo crni koren, iznutra je beo i sluzav. Ima uspravnu stabljiku koja može da naraste do 80 cm visine. Veoma je razgranat, sa širokim kopljastim listovima, grubim maljama i oštrim vrhovima. Cveta u kiticama sa crvenoružičastim i ljubičastim cvetovima. Cveta čitavo leto. Koren se bere u proleće ili u ranu jesen. Koren se očisti od zemlje, raskoli i suši na suncu ili na veštačkoj toplini. List i cvet se bere za vreme cvatnje.
Gavez sadrži: hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo – stoga rana brzo zaraste. Kod krvavih ispljuvaka koren se ostavi u vodi (ne sme se kuvati) više dana i pije ta voda gutljajima po šoljicu dnevno

Lekovito dejstvo gaveza:

-Gavez je lek protiv bolesti pluća, prekomernog lučenja želudačne kiseline, kašlja, grčeva.
-Deluje na Koščani sistem tako da prelomljena kost brže zaraste. Narod ga upotrebljava za lečenje rana na telu. Inače cela biljka služi za stezanje sluzokože.
-Čaj od Gaveza pojačava znojenje i jača mokrenje. Priprema: Jelovna kašika cveta i lišća gaveza stavi se u pola litre ključale vode.
-Gavez leči bronhije – astmu.
-Za zarastanje rana: iseckati na sitno: koren, lišće i cvet, i kuvati u mleku. Time obloži ranu svaki dan pa će i najveća rana za kratko vreme zarasti. Čaj se ne sme pripremiti u gvozdenom loncu!
-Odstranjuje bubuljice (akne) sa lica. Priprema: Šaka gaveza kuva se u litru vode i sa tom vodom se tri puta dnevno umiva.
Napomena: Gavez ne smete koristiti u većim količinama jer sadrži otrovne alkaloide!

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар