Autor: Mirjana Hasanagic
Vrsta recepta: Sosovi i umaci
Kuhinja: Recepti za jacanje imunog sistema
Vrijeme za pripremu:
Ukupno vrijeme pripreme:
Prije nego pocnete pripremu ovoga recepta, obavezno prvo procitajte nas prilog o rastici http://www.prirodnamedicina.com/2013/08/rastika/ Ovaj pesto mozete koristiti kao, umak, sos, preliv za salate, namaz na hljebu. Garantovano pomaze jacanju imunog sistema, podrzava i obnavlja funkcije jetre, pomaze regulaciji secera u krvi. Pomaze kod upalnih procesa. Pomaze kod malokrvnosti, itd itd. Mislim da nema osobe koja nece imati zdravstvene beneficije od ovog ukusnog dodatka hrani.
Sastojci
- ¼ kg rastike.
- 1 svezanj svijezeg bosiljka ili jedna solja suvog bosiljka
- 3 cesna bijelog luka
- 1.5 solje cistog maslinovog ulja
- 2 do 4 supene kasike jabukovog sirceta (moze se koristiti i bilo koje drugo sirce, ali jabukovo je najzdravije. Takodje, mozete koristiti i sok cijelog limuna, ali ovako spremljen umak se treba isoristiti u roku od 7 dana)
- morske soli i bibera po ukusu
- Originalni pesto recept sadrzi i sjemenke sisarika, ali za ovaj recept nisu potrebne.
Instrukcije
- U blender ili procesor hrane, dodajte sve sastojke, i procesirajte dok ne dobijete jednolicnu masu. Sa mojim blenderom, potrebno je manje od jedne minute.
- Ovako pripremljen umak moze se cuvati u frizideru duze od dva mjeseca. Kad se ohladi, preci ce u cvrsto stanje, sto je potpuno normalno, ali potrebno je samo nekoliko minuta sobne temperature da ponovo postane kremast.
- Izvanredne i skoro podjednako ljekovite zamjene za rastiku su blitva i organicki spinat koje takodje mozete koristiti u ovom receptu.
- Koristite kao preliv na salatama, dodatak jajima, tjestenini, ribi, piletini, povrcu itd…
- Recept pripremila Mirjana Hasanagic, doktor alternativne medicine.
Izvor;
Нема коментара:
Постави коментар