google analitika

09 мај 2014

Pesto od rastike. Ukusno a lijeci

Autor: 
Vrsta recepta: Sosovi i umaci
Kuhinja: Recepti za jacanje imunog sistema
Vrijeme za pripremu: 
Ukupno vrijeme pripreme: 

Prije nego pocnete pripremu ovoga recepta, obavezno prvo procitajte nas prilog o rastici http://www.prirodnamedicina.com/2013/08/rastika/ Ovaj pesto mozete koristiti kao, umak, sos, preliv za salate, namaz na hljebu. Garantovano pomaze jacanju imunog sistema, podrzava i obnavlja funkcije jetre, pomaze regulaciji secera u krvi. Pomaze kod upalnih procesa. Pomaze kod malokrvnosti, itd itd. Mislim da nema osobe koja nece imati zdravstvene beneficije od ovog ukusnog dodatka hrani.
Sastojci
  • ¼ kg rastike.
  • 1 svezanj svijezeg bosiljka ili jedna solja suvog bosiljka
  • 3 cesna bijelog luka
  • 1.5 solje cistog maslinovog ulja
  • 2 do 4 supene kasike jabukovog sirceta (moze se koristiti i bilo koje drugo sirce, ali jabukovo je najzdravije. Takodje, mozete koristiti i sok cijelog limuna, ali ovako spremljen umak se treba isoristiti u roku od 7 dana)
  • morske soli i bibera po ukusu
  • Originalni pesto recept sadrzi i sjemenke sisarika, ali za ovaj recept nisu potrebne.
Instrukcije
  1. U blender ili procesor hrane, dodajte sve sastojke, i procesirajte dok ne dobijete jednolicnu masu. Sa mojim blenderom, potrebno je manje od jedne minute.
  2. Ovako pripremljen umak moze se cuvati u frizideru duze od dva mjeseca. Kad se ohladi, preci ce u cvrsto stanje, sto je potpuno normalno, ali potrebno je samo nekoliko minuta sobne temperature da ponovo postane kremast.
  3. Izvanredne i skoro podjednako ljekovite zamjene za rastiku su blitva i organicki spinat koje takodje mozete koristiti u ovom receptu.
  4. Koristite kao preliv na salatama, dodatak jajima, tjestenini, ribi, piletini, povrcu itd…
  5. Recept pripremila Mirjana Hasanagic, doktor alternativne medicine.
Izvor;

Нема коментара:

Постави коментар