google analitika

30 јун 2013

Smokva usporava rast tkiva raka

Smokva usporava rast tkiva raka
Smokve su bolji izvor vlakana od većine voća. 28% vlakna iz smokve su topljiva. Ovaj oblik vlakana pomaže u kontroli razine šećera u krvi te snižava razinu kolesterola vežući ga u probavnom traktu. Studije pokazuju da se konzumacijom voća s topljivim vlaknima smanjuje energetski unos, a zadržava ista sitost kao i konzumiranjem hrane s višom energetskom vrijednošću. To znači da vlakna mogu znatno pripomoći u snižavanju težine. Netopljiva vlakna povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva.
Smokva je bila omiljeno voće atletičara na Olimpijadi jer su ih dijelili kao medalje.
Neke procjene pokazuju da je oko 70% oboljenja od raka povezano s lošom prehranom. Većina prehrambenih teorija povezuje visoki unos masti i nizak unos vlakana s rakom debelog crijeva; velika konzumacija alkohola povezuje se s rakom pluća, dojke, probavnog sistema i raka jetre. Niz istraživanja pokazuje da konzumacija voća i povrća može uticati na usporavanje pojave raka. Prije se ovo svojstvo pripisivalo djelovanju vitamina i minerala, međutim, otkriveno je da u tome veću ulogu imaju – polifenoli. Oni djeluju kao antioksidansi, blokiraju gene koji uzrokuju rak i usporavaju rast tkiva raka. Osim uobičajenih polifenola, smokve sadrže i benzaldehid i kumarin koji se uspješno koriste u terapiji protiv raka.
Veliki broj epidemioloških studija pokazuje zaštitnu ulogu voća i povrća prema krvožilnom sustavu. Konzumiranjem svježeg voća i povrća značajno se smanjuje rizik od srčanog udara. Zaštitna uloga pripisuje se flavonoidima, kojih u smokvama ima oko 1,1 g / 100 g svježeg ploda, približno udjelu flavonoida u zobi i nekim mahunarkama, a puno više od uobičajenog voća, crvenog vina ili čaja.
Svježa smokva smirujuće djeluje kod upale bronhijalnih puteva. Sadrži visok udio vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. Šećer stimulira rad mozga i pojačava pamćenje. U narodnoj je medicini poznato da su izmljevene smokve dobre za čišćenje kože lica, a pomažu i kod akni.
Listovi su smokve jestivi i ljekoviti. Pokazalo se da imaju antidijabetsko djelovanje, snižavaju trigliceride u krvi, a pomažu i kod inhibicije rasta stanica raka.

Izvor:

27 јун 2013

Najbolji prirodni lekovi protiv reumatoidnog artritisa

Naučnici još uvek nisu otkrili lek za ovo hronično oboljenje koje se, međutim, može zaustaviti i ublažiti preparatima na bazi breze, kore vrbe i crne ribizle. Takođe, od velikog značaja su pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost
Reumatoidni artritis je hronično i progresivno autoimuno oboljenje koje nije ograničeno samo na zglobove, već se može proširiti i na unutrašnje organe – srce, pluća, oči, nervni i kardiovaskularni sistem.
Primarni uzrok ove bolesti još nije poznat, ali većina naučnika pretpostavlja da se radi o poremećaju imunološkog sistema. Često je povezana sa bakterijskom infekcijom, fizičkim ili emocionalnim stresom, pa čak i lošom ishranom, dok se kod 10% pacijenata može dokazati uticaj genetskog faktora. Budući da žene obolevaju češće nego muškarci, čak i do četiri puta, smatra se da izvestan uticaj na nastanak bolesti imaju i hormoni.
Propadanje zgloba, naročito u prve dve godine, odvija se veoma brzo, pa je veoma važno što pre prepoznati bolest kako bi se mogla zaustaviti ili što više usporiti. Najpre dolazi do oštećenja opne koja iznutra obavija zglobove, te ona zadeblja, počinje ubrzano da raste i pojačano luči zglobnu tečnost, što izaziva snažan bol. Enzimi koji nastaju u tim procesima, pored zglobne opne, napadaju i hrskavicu i kosti, dok se na kraju ne uništi ceo zglob. Upalni proces zahvata zglobnu čauru, ligamente i tetive.
Simptomi
Bolest se u najvećem broju slučajeva razvija sporo, ali progresivno. Može početi bez povoda, provocirana nekim stresom, a manifestuje se akutnim, naglim napadima usled teške upale jednog ili više zglobova.
Bolesnik je malaksao, pojačano se znoji, gubi apetit i poremećen mu je ritam spavanja. Nakon početne nespecifične faze javljaju se prvi karakteristični, prepoznatljivi znakovi bolesti. Jedan od takvih znakova je jutarnja ukočenost zglobova, što se najpre oseća na zglobovima prstiju šake. Kada se zglobovi razgibaju, oboleli ne oseća veće probleme sve do sledećeg jutra kada se ukočenost opet ponavlja. Kako vreme odmiče, tako je jutarnja ukočenost sve teža i dugotrajnija.
Ubrzo se javlja i bol koji je najpre prisutan samo periodično, ili pri određenim pokretima, dok kasnije postaje konstantan i praćen je simetričnim otocima, prvo zglobova prstiju ruku i nogu, potom i većih spojeva – kolena, laktova i ramena. U početku otok nije tvrd i može se utisnuti, jer se radi o upalnom izlivu u zglobnu “vreću”.
Dijagnoza i lečenje
Laboratorijskim analizama se potvrđuje anemija, povećanje broja belih krvnih zrnaca, smanjenje trombocita, ubrzana sedimentacija, dok je u serumu prisutan pozitivan reumatoidni faktor. S obzirom na to da je bolest hronična, zahteva dugotrajno lečenje koje se pre svega zasniva na otklanjanju simptoma i ublažavanju upalnog procesa. Opšte mere obuhvataju odmor i imobilizaciju najviše zahvaćenih zglobova, kao i primenu nesteroidnih antiinflamatornih lekova, mada se u pojedinim fazama kratkotrajno primenjuju i kortikosteroidi.
Obolelima se preporučuje i uzimanje suplemenata kao što je glukozamin, jedinjenje koje održava celovitost hrskavice i podstiče lučenje tečnosti zadužene za podmazivanje i zaštitu zglobova.
Kolagen je protein od izuzetne važnosti za zglobove: konzumiranjem suplemenata koji ga sadrže potpomaže se obnavljanje hrskavice između zglobova.
Komplikacije
U uznapredovaloj fazi bolesti javljaju se i deformiteti šake. Osim na zglobovima, promene nastaju i na drugim delovima tela i organima. U težim slučajevima formiraju se potkožni čvorići i promene na srcu i plućima – perikarditis, pleuritis ili fibroza pluća, te upala beonjače.
Takozvani Feltijev sindrom vrsta je reumatoidnog artritisa i karakteriše ga povećanje limfnih čvorova (limfadenopatija) i slezine. Uz to se javljaju i anemija, trombocitopenija i granulocitopenija.
Alternativne metode lečenja
Jedna od najefikasnijih alternativnih terapija reumatoidnog artritisa jeste akupunktura koja uspostavlja ravnotežu i fluidnost telesne energije – či. Tamo gde je balans telesne energije narušen, javlja se i bol. Stanje kostiju dovodi se u vezu sa zdravljem bubrega i slezine, tako da se akupunktura primenjuje na onim delovima tela koji su povezani sa ovim organima. Tegobe može da olakša i osteopatija, manuelna tehnika koja telu vraća prirodnu sposobnost da funkcioniše samostalno i pokreće proces samoregulacije, odnosno samoisceljenja.
Nikako ne treba zaboraviti ni masažu koja smanjuje bolove u mišićima i pomaže u opuštanju zglobova. Intenzitet simptoma artritisa pojačava se kada je oboleli pod stresom ili je napet, a masaža uspešno rešava oba problema, štaviše, stimuliše lučenje hormona endorfina koji funkcioniše kao prirodni analgetik.
I fitoterapija može da ublaži bol i zaustavi napredovanje bolesti, a u tu svrhu se preporučuju preparati na bazi breze, kore vrbe, kleke i slačice.
Vodite računa o ishrani
Eksperti tvrde da ishrana može da ublaži, ali i da podstakne reumatske tegobe. Danas se zna da neke namirnice, naročito one bogate mastima, podstiču upalne procese stvaranjem supstanci sličnim hormonima, takozvanih eikozonoida, a istraživanja su pokazala da reumatoidni artritis može da bude i posledica alergije na neke vrste hrane. Nutricionisti obolelima savetuju ishranu bogatu gvožđem (brokoli, kelj, prokelj i grašak), ali ne i suplemente gvožđa, pošto mogu da pogoršaju bolove i podstaknu oticanje zglobova.
Neke amino-kiseline (histidin) pomažu da se organizam oslobodi suvišnih metala koji pogoršavaju tegobe, te je zbog toga poželjno jesti pirinač, raž i pšenicu. Neophodno je smanjiti unos zasićenih masti, mlečnih proizvoda (naročito punomasnog sira) i crvenog mesa. Takođe, treba izbegavati i citruse, kofein, so, cigarete i sve namirnice koje sadrže beli šećer. S obzirom na to da solanin pogoršava upalu, oboleli od reumatoidnog artritisa iz jelovnika moraju da izbace papriku, patlidžan, paradajz i beli krompir, a preporučljivo je jesti hranu koja je bogata sumporom, kao što su jaja, beli i crni luk.
Naime, sumpor je neophodan za izgradnju hrskavice, vezivnog tkiva i kostiju te pomaže pri apsorpciji kalcijuma. Riblje ulje ima antiinflamatorno dejstvo i može da smiri upalu, pa u jelovnik obavezno treba uvrstiti skušu, haringu, sardinu, losos i tunjevinu koje su bogate omega-3 masnim kiselinama.
Đumbir u svom sastavu ima antiupalna jedinjenja zbog čega je poželjno da se što češće dodaje u jela ili konzumira razblažen u vodi. Uobičajena doza je 5 g svežeg đumbira ili pola grama đumbira u prahu, tri puta dnevno.
Zašto je važna fizička aktivnost?
Ukoliko se zglobovi nedovljno ili uopšte ne pokreću, vremenom će se ukrutiti, što se može sprečiti vežbanjem u toploj vodi koja će umiriti bolove. Međutim, fizička aktivnost se ne preporučuje u akutnoj fazi bolesti jer tada zglobovi treba da miruju uz primenu hladnih obloga.
Čest pratilac reumatoidnog artritisa je i artroza – istrošena hrskavica, koja se najčešće javlja u poznijim godinama, naročito kada je zglob bio opterećen u dužem periodu. Artroza se može sprečiti ukoliko se bolesnik pridržava sledećih saveta:
* Vodite računa o telesnoj težini, jer višak kilograma veoma opterećuje zglobove kolena i kukova.
* Svako jutro obavezno razgibavajte zglobove.
* Izbegavajte duže držanje tela u istom položaju, kao i dugotrajno izvođenja istih pokreta.
* Pokušajte da ne nosite teške stvari i skačete…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU

Uzvor:

23 јун 2013

Lubenica

Obično se smatra da lubenica sadrži samo vodu i osvežava kada su velike vrućine. Laicima nije poznato da lubenica, pored tečnosti, sadrži dosta vitamina i minerala i da značajno doprinosi našem zdravlju.
Lubenica je veoma pogodna za ishranu u toku leta, jer nam nadoknađuje izgubljenu tečnost, minerale i vitamine.
Lubenicu obično smatramo voćem, iako je u stvari povrće iz porodice krastavaca. Lubenica ili bostan (Citrullus lanatus) poreklom je iz Afrike a prvo pravo uzgajanje lubenice kao domaće vrste počelo je u Egiptu.
Lubenica se upotrebljava u ishrani u gotovo svim zemljama sveta. Najveći proizvođači lubenica u svetu su: Kina, Turska i Rusija, a u Evropi: Grčka, Makedonija, Italija i Španija. Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka, najčešće loptastog oblika, pretežno zelene boje sa šarama i prugama. Unutrašnjost lubenice je najčešće crvene ili narandžaste boje, mada postoje i žute lubenice (luben-dinje).
Postoji više vrsta lubenica nastalih ukrštanjem, a razlikuju se po veličini, boji, obliku. Sve sadrže dosta korisnih supstanci, a niskokalorične su. Lubenica može imati težinu i do 25 kg, a u sebi sadrži preko 90% vode, pa je pogodna za dijetalnu ishranu... Lubenica se na našoj trpezi najčešće nalazi u periodu jun-avgust, ali zavaljujući staklenicima i plastenicima (i uvozu iz drugih zemalja) na našem tržištu se može naći od proleća do kasne jeseni.
Lekoviti sastojci
Lubenica sadrži dosta vode a malo kalorija, tako da je pogodna kao diuretik i za čišćenje organizma, ali sadrži i korisne sastojke:
  • azotnu kiselinu
  • bakar
  • beta karoten
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • biljne hormone
  • vitamin A
  • vitamine B1, B2, B3, B5, B6
  • vitamin C
  • gvožđe
  • glutation
  • eterična ulja
  • jabučnu kiselinu
  • jod
  • kalijum
  • kalcijum
  • likopen
  • limunsku kiselinu
  • magnezijum
  • mineralne soli
  • organske kisline
  • proteine
  • folate
  • fosfor
  • celulozu
  • cink
  • šećer
Lubenica u ishrani
Za ishranu se koristi plod lubenice. Veoma je lekovit i sok od lubenice ili kombinacija sa sokovima od drugog voća... U mnogim zemljama se lubenica koristi za spravljanje slanih, slatkih jela i salata, dok je kod nas poznata uglavnom kao poslastica i desert. Pored ploda i soka, u Africi se za ishranu koriste i semenke (za neke vrste hleba).
Lekovita dejstva
Lubenica veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju:
  • akne
  • anemija
  • arteroskleroza
  • artritis
  • astma
  • bolesti žuči
  • bolesti zuba i usne šupljine
  • bolesti srca i krvnih sudova
  • bronhitis
  • bubuljice
  • glavobolja
  • gojaznost
  • gubitak pamćenja
  • dijabetes
  • depresija
  • edem
  • ekcem
  • impotencija
  • kamen i pesak u bubrzima
  • mamurluk
  • neke vrste raka
  • neplodnost
  • opekotine
  • pad imuniteta
  • povišena temperatura
  • povišeni nivo holesterola
  • pojava bora na koži
  • prehlade i grip
  • problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima
  • problemi sa zglobovima i kičmom
  • problemi sa crevima i organima za varenje
  • problemi sa krvnim pritiskom
  • problemi sa metabolizmom
  • problemi sa jetrom
  • problemi sa prostatom
  • problemi u trudnoći
  • protiv opekotina od sunca
  • protiv starenja
  • razne infekcija
  • sinuzitis
  • skorbut
  • stres
  • uganuća i istegnuća
  • ujedi insekata
  • upale kože i svrab (osip)
  • hemoroidi
  • herpes
  • hronični umor
  • celulit
  • šlog
Lubenica se može koristiti kao diuretik, a za opekotine i neke bolesti kože povoljno deluju obloge sa sokom od lubenice ili obloge od kore lubenice.
Lubenica poboljšava PH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga.
Kod dijabetičara i prilikom problema sa trigliceridima, treba voditi računa o količini lubenice koja se jede.
Zaključak
Lubenica je korisna namirnica, prirodni lek za detoksikaciju i antioksidans (za prevenciju mnogih bolesti), pa je preporučujemo u ishrani.
Tokom leta, pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, lubenica nadoknađuje izgubljenu tečnost i minerale.

Izvor:

Sedam čistača organizma


Svi znamo koliko je naš organizam ponekad opterećen varenjem teške i nezdrave hrane i toksinima koji svakodnevno ulaze u naše telo preko vode, hrane, sredstava za higijenu. Sada je pravi trenutak za "čišćenje", uz pomoć nekoliko lako dostupnih namirnica…
Sledeće namirnice kao da su stvorene da očiste naš organizam i pobrinu se za naše zdravlje i uspostavljanje energetske ravnoteže!


Aloe vera. Biljka koja snažno čisti telo od toksina, a uz to pomaže uspostavljanju pravilnog rada želuca i creva. Svakog dana popijte jednu čašu prirodnog, nezaslađenog soka od aloe vere. Ovaj sok sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca radi uspešnije borbe protiv toksičnih materija. Pored  aloe vere, pijte puno vode i sokova. Da biste ostvarili najbolje rezultate, nabavite sokovnik. Sveži sokovi će vam obezbediti najviše hranljivih materija i enzima uz najmanje opterećenje organa za varenje.

Maslačak. U tradicionalnoj medicini se odavno koristi za čišćenje i jačanje jetre. Iskustva travara ukorišćenju maslačka potvrdila su i savremena istraživanja. Zato se ekstrakt maslačka danas upotrebljava za proizvodnju suplemenata namenjenih zdravlju jetre.
Sveže listove maslačka možete dodati u salatu, ili napraviti salatu od maslačka (izuzetno je ukusna). Možete ga dodati i u zeleni kašasti sok. Maslačak možete pronaći bukvalno svuda.

Kelj. Naglašeno alkalno (bazno) zeleno povrće. Poprilično je gorak, pa ga zato uglavnom je nedemo u presnom stanju, npr. u salati. Međutim, upravo su gorki sastojci biljaka lekoviti I pomažu čišćenje organizma, bar prema ajurvedskoj medicini Ako hoćete da ublažite gorkast ukus, promešajte kelj s drugim povrćem i jedite u obliku salate. Kelj možete dodati i u zeleni kašasti sok.

Artičoka. Nezaobilazna kao namirnica za detoksikaciju. Sadrži cinarin, koji pomaže u prirodnom procesu uklanjanja toksina. Artičoka  čisti i jetru i sistem organa za varenje. Ovo povrće takođe pomaže razgrađivanju masnoća i podstiče proizvodnju žuči. Artičoka se ne jede sirova. Ali, kuvanu artičoku možete dodati u bilo koju salatu. Od lišća artičoke prave se tinkture i čajevi za mnoge zdravstvene tegobe.

Korijander. Jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni helat - vezuje za sebe molekule toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma. Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima u svom sastavu, korijander pomaže lučenju enzima i stimuliše rad organa za varenje. Takođe, podstiču crevnu peristaltiku i rad jetre.

Đumbir. Sadrži sastojak gingerol, koji podtsiče odstranjivanje toksičnih i otpadnih materija i ubrzava metabolizam. Dodajte 30 grama naseckanog svežeg đumbira u salatu, supu ili jelo. Možete i da pijete po šoljicu čaja od đumbira svakog dana.

Brokoli. Svaki dan pojedite jednu porciju brokolija. Ovo povrće sadrži sulforafan, koji pomaže telu da proizvodi enzime II faze, koji čiste telo od kancerogenih toksina.

I svo drugo zeleno povrće je veoma dobro za detoksikaciju. U proleće jedite što više zelene salate, spanaća, brokolija, blitve. Sve to možete koristiti u raznovrsnim salatama po vašem ukusu. Ne zaboravite da pijete što više čiste vode, jer ona pomaže izbacivanju toksina iz organizma.
Izvor:

Lubenica snižava pritisak

Istraživači Državnog univerziteta Florida su u časopisu American Journal of Hypertension objavili rezultat proučavanja koje pokazuje kako prirodni ekstrakt lubenice pomaže snižavanju umereno povišenog krvnog pritiska.

Prirodni metodi snižavanja povišenog pritiska mogu da omoguće telu da zaleči oštećene krvne sudove i arterije, značajno snižavajući rizik od srčanih oboljenja i šloga.
Lubenica je bogat izvor aminokiselina – citrulina i arginina za koje je otkriveno da snižavaju krvni pritisak. U prethodnim proučavanjima, citrulin i argini su se pokazali kao efikasni agensi u snižavanju krvnog pritiska, ali su neophodna dalja proučavanja da potvrde te rezultate.

Naučnici su jednoj grupi ispitanika davali ili koncentrisan ekstrakt lubenice (koji je obezbeđivao 6 grama mešavine citrulina i arginina dnevno), a drugoj grupi placebo. Onda su ih posmatrali tokom dve nedelje, kada nisu dobijali nikakve lekove, pre nego što bi prešli na sledeću grupu.

Na kraju proučavanja, istraživači su utvrdili da je sistolni pritisak (gornji) u grupi koja je uzimala ekstrakt smanjena za 15mm Hg u odnosu na grupu koja je dobijala placebo. Dijastolni pritisak je snižen za 7,6mm Hg. Za mnoge učesnike je to bilo dovoljno da snize pritisak iz stanja predhipertenzije do normalnih vrednosti, snižavajući time značajno i rizik od srčanog napada i šloga.

Ono što je posebno važno jeste da su ti rezultati bili slični, ili čak i bolji, od onih koji su postignuti opasnim lekovima ACE inhibitorima ili beta-blokatorima, koje lekari uobičajeno prepisuju. Autori proučavanja zaključuju: “Ovo proučavanje ukazuje da ekstrakt lubenice poboljšava funkcionisanje arterija...”. Istraživači su otkrili da se pritisak snižava u zavisnosti od doze, pri čemu su optimalni rezultati postignuti dozom od 6 grama citrulina/arginina svakodnevno.

Napomena:

Supstance koje šire krvne sudove i tako pomažu sniženju pritiska nalaze se u semenkama lubenice, tako da nije šteta, čak je dobro, ako pojedete i nešto semenki. Ali, i sama sveža lubenica je bogat izvor magnezijuma i likopena, supstanci koje su značajna prevencija protiv kardiovaskularnih oboljenja. Prema tome, ako nemate ekstrakt, od koristi će svakako biti i sveža lubenica.

Izvor:

22 јун 2013

Borovnice - male bobice čudesnih ljekovitih moći

Borovnice, zajedno s ostalim bobičastim voćem, pripadaju porodici Ericaceae.
Borovnica je mali višegodišnji grm koji ima bobičaste plodove. Svježi i zreli plodovi su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne boje. Plod je prekriven voštanim zaštitnim slojem.
Borovnice - male bobice čudesnih ljekovitih moći
Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima. Antocijan je zaslužan za tamnu boju borovnica.
Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna.

Prednosti za zdravlje

Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visoke razine antocijana, za kojega se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidanata.
Alzheimerova bolest
Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.
Infekcije urinarnog trakta
Sok od borovnica ima nevjerojatnu moć pročišćavanja urinarnog trakta. Također može ukloniti bakteriju Escherichiu coli. Zaštitit će stanice urinarnog trakta i pojačat će njihovu otpornost na infekcije.
Rak
Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.
Kolesterol
Topiva vlakna će smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju kolesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na stjenkama krvnih žila.
Zatvor
Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šalice soka od borovnica 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste potaknuli probavljanje hrane koju ćete poslije unositi.
Proljev
Escherichia coli je čest uzročnik proljeva, a antocijan će uspješno ukloniti ovu bakteriju. Borovnice su naročito učinkovite kada je uzrok proljeva zatrovanje nekom hranom.
Upala
Moćno antioksidativno i protuupalno djelovanje borovnica će pomoći u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht.
Začepljenje dišnog sustava
Borovnice će potaknuti cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje od začepljenje nosa i otežanog disanja.
Vid
Osim što poboljšavaju vid, borovnice će smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.
Savjeti za konzumaciju
Borovnice držite na suhom mjestu kako bi spriječili truljenje. Bobice koje strunu odmah uklonite kako biste spriječili ubrzano truljenje ostalih bobica.
Na sobnoj temperaturi borovnice nemojte držati dulje od jednog dana. Pohranite ih u posudu koja ne dopušta ulazak zraka i stavite u hladnjak. Na taj način će borovnice trajati i do tjedan dana. Ipak, borovnice je najbolje pojesti odmah dok su svježe.
Oprez
Borovnice sadrže malu količinu oksalata. Osobe koje su imale ili imaju problema s kalcijevim oksalatima, koji uzrokuju bubrežne kamence, trebaju ograničiti unos borovnica i posavjetovati se s liječnikom.

Izvor

Ljekovita snaga zelenih sokova

Zelenim sokovima od voća i povrća popularnost naglo raste. I to s razlogom; ukusni su, jednostavni za napraviti i sadrže pregršt ljekovitih svojstava. Hranjivi su i pročišćavajući, sve u jednom. Uglavnom su kombinacija zelenog lisnatog povrća, cikle, celera i mrkve s voćem poput jabuka, banana, bobičastog voća. Dobro je dodati i aloe vera sok, sjemenke/ulje lana, kokosovo ulje, đumbir, spirulinu, pčelinje saće, a umjesto vode možemo koristiti biljne čajeve, primjerice izrazito ljekovit čaj od koprive. Mnogi koriste i bademovo mlijeko.
Ljekovita snaga zelenih sokova
U kombinaciji sa zelenim povrćem najčešće biram biljne čajeve jer su prepuni vitamina i minerala. Naravno ukoliko izaberemo pravi. Moj prvi izbor je čaj od koprive i Alfa Alfa čaj. Ukoliko želite pročistiti organizam (detoksicirati) dodajte još i čaj od korijena čička i maslačka, za diuretička svojstva list maslačka i lišće peršina.
Zeleni sokovi su:
  • Odličan su detox
  • Čiste jetru, krv i cijeli organizam
  • Potiču probavu hrane jer stimuliraju izlučivanje probavnih enzima
U obliku soka, hranjiva svojstva zelenog povrća puno dublje prodiru u organizam, jer ga sami nikad toliko dobro ne možemo sažvakati.
Izvrstan su izvor proteina
Zeleno lisnato povrće osigurava proteine u formi aminokiselina, koje su mnogo lakše za tijelo od kompleksnih proteina životinjskog podrijetla.
S primjerice, 1/2 kg kelja dnevno unosimo više proteina nego što nam je potrebno prema medicinskim standardima.
Puni su aminokiselina
Nedostatan unos aminokiselina uzrokuje ozbiljnu mentalnu i fizičku neravnotežu u tijelu, ali i snažnu želju za "porocima". Kombinirajte različite vrste zelenog lisnatog povrća! Tako ćete dobiti sve potrebne aminokiseline u izobilju.
Bogat su izvor vlakana
Osnovna svrha vlakana je zdrava probava. Zdrava probava je temelj zdravlja!
Želučane kiseline su nužne za zdrav život!
Osobe sa slabim želučanim kiselinama  imaju mnogo otrovnih supstanci koje cirkuliraju tijelom. Zeleni sokovi reguliraju želučane kiseline. Mnoge bolesti se povezuju sa slabim želučanim kiselinama: paraziti, bakterije, kandida, multipla skleroza, artritis, astma, autoimune bolesti, celijakija, rak želuca, depresija, dermatitis, dijabetes, ekcem, problemi sa žuči, gastritis, hepatitis, hipertiroidizam, osteoporoza, psorijaza, rosacea.
Puni su klorofila
Klorofil je važan za život jednako kao i sunce! Konzumirajući što je više moguće klorofila je kao da sunčamo naše unutrašnje organe. Klorofil njeguje organe poput brižne majke, liječi ih i čisti, ubija loše bakterije, gljivice i stanice raka.
Što više klorofila konzumiramo, naša crijevna flora i zdravlje će nam bolje uzvratiti. Klorofil liječi mnoge bolesti, a zeleno lisnato povrće jedan je od osnovnih izvora klorofila.
Zeleni sokovi alkaliziraju tijelo više nego bilo koja druga namirnica ili obrok! Jeste li znali da je jedan od glavnih uzorka raka kiselost organizma?
Jedinstven izvor omega 3 masnih kiselina
Omega 3 masne kiseline osiguravaju zdravlje srca, slobodnu cirkualciju krvi, dobar vid i zdrav mozak.
Čovjek treba uključiti mnogo omega 3 masnih kiselina u svoju prehranu. U suprotnom će metabolizam biti usporen, čovjek se može početi osjećati pospano i teško, poput medvjeda za vrijeme zimskog sna.

Izvor:

20 јун 2013

Zeolit

Želite da  poboljšate imunitet i budete zdravi? Imamo pravu stvar za Vas HOMOZEL zeolit


Zeolit Homozel pomaže kod :
 
Poboljšanja imuniteta i metabolizma!
Uvećanog šećera!
Gastritisa i mučnine u želudcu!
Izbeljivanja zuba !
Povišenog krvnog pritiska!
Triglicerida i holesterola u krvi!
Uvećane prostate!
Peska ili kamena u bubrezima ili žuči! Bezbolno ih topi i izlučuje.
Uvećane i masne jetre!
Artritisa i gihta !
Sprečava razvoj arterioskleroze !
Sprečava komplikacije dijabetesa !
Dovodi do gubitka mučnine !
Nadutost kod zapaljenja i ciroze jetre !
Psorijaze, seboreje i herpesa!
Kožnih bolesti ! Gljivičnih oboljenja i ekcema
Radioaktivne kontaminacije!
Kao prevencija karcinoma!
Podmlađivanje i dugovečnost!
Rana, opekotina i operacija.
U Kozmetici!

Korišćenjem homozel zeolita postaćete zdraviji i srećniji. Bilo koji doktor ili nutricionista će Vam potvrditi da je zeolit kao dijetski suplement veoma zdrav i koristan.
Zeolit je 100% prirodan mineral, naš proizvod je mehanički mikroniziran i termički aktivirani prirodni zeolit domaćeg porekla. Laboratorijska ispitivanja domaćeg zeolita potvrdila su visok sadržaj korisnih mineralaza ljudsku upotrebu sa dominacijom mineralakalijumske strukture.
Dobijeni laboratorijski rezultati svrstavaju ga u grupu najkvalitetnijih zeolita u svetum, deklarisanih pod nazivom ” CLINOPTILOLIT “.
 Homozel zeolit je 100% prirodni mineral, koji efikasno otklanja iz organizma: slobodne radikale, toksine, teške metale i druge štetne materije.
Svakodnevna upotreba zeolita reguliše vrednost PH u granicama  od 7,35 do 7,45.
Na navedenim PH vrednostima podiže se imunitet i onemogućava dalji razvoj bakterija i virusa.

Zeolit homozel je 100% neutralan, bezbedan za upotrebu i predstavlja koristan dodatak u ljudskoj ishrani. Zeolit je najjefikasnije sredstvo za prevenciju dejstva slobodnih radikala i za neutralizaciju njihovog delovanja, najjači je antioksidant i stimulans imunog sistema.   Promenite svoj život na bolje već danas!   PRIRODNI MINERAL – ANTIOKSIDANT – DIJETSKI SUPLEMENT

ZEOLIT U SPORTU

Zeolit u sportu
     U grupu zdravih osoba s posebnim fizičkim zahtevima spadaju profesionalni sportisti, jer su podložni izuzetno teškim treninzima, takmičenjima i psihičkoj napetosti pred nastupe, što uzrokuje snažan oksidativni stres. U alternaciji uzimanja sintetičkih preparata vitamina, steroida, hormona, svakako je preporučljivo uzimanje prirodnih antioksidansa koji omogućavaju prelaženje granice ljudskih mogućnosti sa povećanim sportskim rezultatima.
Kliničke studije i sportsko-naučna istraživanja pokazuju da aktivirani zeolit kod sportista utiče na redukciju procenta laktata, smanjenje slobodnih radikala, bržu regeneraciju, veću izdržljivost, osetno bolji uspeh na takmičenjima i uopšteno poboljšanje ukupnog psihofizičkog stanja sportista.
Proizvodi na bazi aktiviranog zeolita doprinose povećanju izdržljivosti organizma prema pojačanim telesnim naporima, kao i smanjenju i nestajanju bola u mišićima, nastalog kao posledica povećanih fizičkih napora, što je od posebnog značaja za ovu kategoriju korisnika.
Podaci studije primenjene na 24 aktivna sportista dokazali su izuzetnu sposobnost zeolita da redukuje laktate. Sportisti  koji su uzimali aktivirani zeolit imali su povećanu efikasnost u proseku za 13,98%, a maksimalno za 26% (na nivou 2 mmol/l laktata), što potvrđuje jedinstvene mogućnosti zeolita. Njegovu praktičnu efikasnost i delotvornost potvrđuju lične izjave gotovo svih kategorija profesionalnih evropskih sportista.
Zeolit stoga postaje nezaobilazni  partner kod treninga i pouzdan pratilac kod svetskih takmičenja. Osetno unapređuje psihofizički i zdravstveni status sportista, te dokazano doprinosi povećanoj sportskoj spremnosti i postignutim rezultatima. Redovno uzimanje  zeolita takođe na uobičajeni način deluje na celokupnu detoksikaciju organizma od teških metala, amonijaka i celog spektra opasnih toksina koji ugrožavaju zdravlje i vitalnost savremenog čoveka, prevenira stres i brojne zdravstvene probleme, pa se preporučuje ne samo sportistima, nego i svim osobama aktivnog životnog stila i osobama  izloženim  pojačanom dnevnom  stresu. Aktivirani  zeolit sportistima posebno omogućava:
• redukciju procenta laktata
• smanjenje slobodnih radikala
• brzu regeneraciju
  • veću izdržljivost
  • osetno bolji uspeh na takmičenjima
     Proizvodi na bazi aktiviranog zeolita su 100% prirodni proizvodi, bez aditiva, kontraindikacija i neželjenih efekata. Ne sadrže nikakve supstance niti dodatke koji su u suprotnosti s antidoping regulativom.

Zeolit pomaže kod:

PROBAVA, DIJAREJA      
Probavni poremećaji su postali vrlo rašireni zdravstveni  problem. Prehrana s dosta industrijski prerađenih i obrađenih namirnica, smanjenje hranjivih vrednosti u svežem voću i povrću i fast-food prehrana uzrok su da je naš probavni sistem pod stalnim atakom. Povećavaju se tegobe zbog abdominalnih grčeva, nadimanja, proliva, zatvora koji mogu iritirati creva i izazvati crevne sindrome i abnormalnu funkciju gastrointestinalnog trakta. Ovi poremećaji zahvataju sve uzraste, rase i polove, a skoro 2/3 pacijenata su žene. Gastrointestinalni trakt je sastavljen od tankog creva koje debelo crevo povezuje s rektumom i anusom. Creva funkcionišu apsorbujući vodu, hranjive materije i so iz probavljene hrane. Nakon apsorbcije hranjivih materija, crevo je odgovorno za peristaltičko kretanje i redovnu stolicu. Mišići se kontrahuju i kao posledica pokretanja creva, sadržaj  creva ide prema rektumu. Međutim, mišići creva, sfinker i karlica ne kontrahuju se uvek optimalno, što onemogućuje ispravno i pravovremeno pražnjenje creva, a posledice toga su bol, grčevi, za- tvor ili dijareja. Pacijenti često traže medicinske savete za olakšanje simptoma, ali lekovi u mnogim slučajevima ne daju najbolji odgovor. Poneki lekovi mogu čak stvoriti zavisnost, a u nekim slučajevima postoje i nuspojave. Osobe koje pate od gastrointestinalnih poremećaja često mogu svoje tegobe dovesti u vezu s menadžerskim stresom, pa osim opuštanja organizma, njima se preporučuju određene prehrambene promene, npr. uzimanje više vode i prirodnih supstanci koje će im pomoći u peristaltici creva i regeneraciji gastrointestinalnog tkiva. Takođe, deficit hranjivih materija u savremenoj prehrani i njihova nedovoljna apsorpcija vode ka hroničnim bolestima, posebno kod starijih osoba. U Aziji su se vekovima koristili praškasti oblici specifičnih vrsta zeolita kao tradicionalni lekovi za unapređenje zdravlja i dobre probave. Legenda o lekovitoj vulkanskoj steni prenosila se s generacije na generaciju, pa je sve više ljudi iskusilo pozitivne doprinose zeolita. Kako zeolit deluje u gastrointestinalnom traktu? Zbog opisanih svojstava jonskog izmenjivača, zeolit može promeniti sadržaj jona i pH nivoa u telu, čime doprinosi zaštiti gastrointestinalnog  trakta. Takođe podstiče resorpciju hranjivih materija, poboljšava efektivnost normalne flore u probavnom traktu i poboljšava transport hranjivih materija u epitelu creva. Unapređujući apsorpciju hranjivih materija, zeolit smanjuje rizik pothranjenosti, odnosno hroničnih i teških bolesti, čak bez promene načina prehrane. I konačno, zeolit podstiče sekreciju citokina, komponente imunološkog sistema koji kreira zdraviji i efikasniji probavni trakt. Takođe unapređuje imunološki odgovor probavnog sistema na način da odstranjuje loše bakterije, a podstiče rast blagotvorne flore i faune prijateljskih bakterija u probavnom traktu. Osim što unapređuje iskorišćenost hranjivih materija, zeolit čuva energiju i smanjuje oštećenje ćelijskog epitela. Budući da su supstance zeolita negativno naelektrisane, one privlače i vezuju pozitivno naelektrisane supstance, uključujuci jone amonijaka. Amonijak je ćelijski toksin koji potencijalno oštećuje epitel gastrointestinalnog  trakta i direktno  negativno  deluje na probavni proces, a nastaje od proteina za vreme ovog procesa. Smanjenje amonijaka omogućava obnavljanje crevnog epitela, uštedu energije i bolju iskorišćenost hranjivih materija. Stoga upotreba zeolita i na ovom području štiti i obnavlja ugroženo zdravlje i telo. Istraživanja potvrđuju da zeolit ima antidiareticki efekat. Zeolit smanjuje učestalost oboljenja i smrtnost uzrokovanu crevnim oboljenjima. Rađene su iscrpne studije o upotrebi  zeolita kao leka protiv dijareje. Pritom su se istraživale terapeutske doze kod akutne bolesti. Zaključak istraživanja je pokazao opravdanost primene zeolita kao humanog leka protiv dijareje. U tu svr- hu je napravljen i registrovan kubanski lek Enterex na bazi zeolita.   
BOLESTI JETRE     
 Zeolit se primenjuje kao adjuvantno-roboransna terapija kod hepatitisa, tumora i ciroze jetre, te kod mononukleoze. Istraživanja su pokazala da zeolit ima značajno antivirusno delovanje, uključujući hepatitis C, kod kojeg je primena zeolita dala pozitivan odgovor kod preko 70% pacijenata. Oboleli od hepatitisa C pokazuju smanjenje virusnog nivoa u krvi, bržu regeneraciju jetre i konačno nestajanje virusa. U privatnim  klinikama  Humanomed  2 u Villachu  pod rukovodstvom  prim. dr. Wolfganga Thome rađena su istraživanja na 120 pacijenta, podeljenih u tri grupe. Praćena  su antioksidativna,  imunomodulirajuća i antivirusna delovanja aktiviranog zeolita. Ova su istraživanja pokazala značajna antivirusna delovanja, uključujući oboljenja od hepatitisa C. Pozitivan odgovor dobijen je od najmanje 70% pacijenata. U grupi obolelih od hepatitisa C postignuto je smanjenje virusnog titra u krvi pacijenata, te regeneracija jetre, pri čemu više nije ustanovljeno prisustvo virusa u jetri. Primena zeolita kod bolesti jetre, uključujući i hronični virusni hepatitis, pokazuje nakon određenog vremena terapije gubitak umora i nadutosti, kao i smanjenje transaminaza u krvi. Normalizuje se AST, ALT, GOT, AP, LDH i bilirubin. Brojni primeri pokazuju da kod dekompenzovane ciroze već u  prvom mesecu uzimanja preparata nastupa poboljšanje opšteg stanja, povlačenje ascitesa, te regulacija enzimatskog sistema jetre.   
KARDIOVASKULARNE BOLESTI      
Zeolit prevenira moždani i srčani udar, povećava kontraktilnost srčanog mišića i doprinosi  normalizaciji ritma srca, bilo smanjenjem ekstrasistola, bilo  prestankom tahikardije; pomaže regulaciji krvnog pritiska, stabilizaciji i optimizaciji funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, uz smanjenje tenzije. Doprinosi propusnosti vena, smanjivanju edema, kod hipertenzija i tromboza, te kod jačanja srčanog mišića i ubrzane postinfarktne sanacije.   
BOLESTI PLUĆA      
Zeolit povećava difuzijski kapacitet pluća i pokazuje pozitivan doprinos kod adultnog respiratornog stres sindroma, astme, cistične fibroze, emfizema pluća te bronho-pulmonalne displazije.   
ŠEĆER U KRVI       
Za vreme dok zeolit kao jonska pumpa odstranjuje višak protona i balansira telesni pH, istovremeno, na istom principu, doprinosi spuštanju nivoa koncentracije glukoze u krvi i sprečava pojavu komplikacija dijabetesa. Zeolit transportuje šećer bez pomoći insulina i doprinosi dijabetičarima da duže ostanu insulin nezavisni.  
 NEURODEGENERATIVNE BOLESTI     
Zeolit pomaže kod bolesti centralnog nervnog sistema i neuromuskularnih poremećaja.   Smiruje premor, reguliše tonus muskulature, opušta mišićne spazme i patološke reflekse, pa pomaže kod lečenja parkinsonove bolesti, reumatskih bolesti, artroze, a pomaže smanjenju učestalosti i intenziteta epileptičkih napada. Zeolit odstranjuje teške metale i druge toksine koji su u uzročnoj vezi s pojavom neuroloških poremećaja Alchajmer, autizam i demencija. Primena zeolita kod multiple skleroze rezultira poboljšanjem stanja već u drugoj nedelji uzimanja. Naročito dobro reaguju mladi pacijenti u ranijoj fazi bolesti, te neurovegetativni distoničari. Kod terminalnih faza, gde su razvijena žarišta u mozgu, rezultati su daleko skromniji. Povoljan efekat postiže se kod mišićne distrofije, takođe u ranijoj fazi bolesti.   
OSTEOPOROZA I ZACELJIVANJE KOSTIJU      
Zeolit povećava gustinu kostiju, ima delotvoran efekat na koštanu strukturu i na formiranje  kostiju i stoga doprinosi  kod osteoporoze i kod postoperativnih i drugih zaceljivanja kostiju. Povećava proliferaciju i diferencijaciju produkcije osteoblasta i tako povećava koštanu gustinu. Zbog sposobnosti da simulira strukturu kostiju, zeolit se koristi i kod bolesti vezivnog tkiva, posebno kolagenoza: reumatskog artritisa, lupus erythematodes, te fibroza i sjogrens sindro- ma. Pomaže smanjenju bolova u zglobovima.   
GINEKOLOŠKE INFEKCIJE      
Primena zeolita u ginekologiji pokazala je vrlo optimističke rezultate kod različitih bakterijskih i virusnih infekcija, ukljucujuci HPV, te poremećaje CIN vrednosti.   
HORMONALNA AKTIVNOST      
Zeolit harmonizuje i unapređuje rad žlezda s unutrašnjim lučenjem, posebno aktivnost limfnih čvorova.   
RASPOLOŽENJE      
Zeolit uspešno odstranjuje različite vrste toksina iz tela i na taj način prirodno povećava energiju i pruža psihofizičku dobrobit, unapređuje raspoloženje, otklanja nesanicu, neurozu i depresiju. Istraživanja su pokazala da zeolit harmonizuje produkciju neurotransmiterske hemikalije, tzv. serotonina, poznatog ohormona sreće, koji utiče na emocije, ponašanje i misli koji, kad je u ravnoteži, daje osećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti, te je posebno važan kod regulacije abnormalnih mentalnih stanja, poput depresije. Zeolit takođe ublažava tegobe menopauze. Mnogi korisnici zeolita iskazuju osećaj povećane energije, koncentracije, mentalne jasnoće, vitalnosti, boljeg raspoloženja, osećaj mira i zadovoljstva. Ovo nazivamo pozitivnim sekundarnim efektima, jer eliminacija teških metala dozvoljava telu da sačuva magnezijum i onda telo funkcioniše uspešno, s povećanim biološkim izvorom telesne energije. Kada se ova interakcija odvija na optimalnom nivou, ljudi imaju osećaj sopstvene energije i osećaju se dobro.   
PODMLAĐIVANJE I DUGOVEČNOST      
Zeolit sadrži esencijalne elemente potrebne za optimalno funkcionisanje zdravih ćelija, pa je efikasan u prevenciji preranog starenja. Sadrži mikro i makro minerale koji imaju jedinstven,  lagano alkalizujuci,  za vitalnost tela vrlo značajan pH nivo. Mnogi ljudi prerano stare zbog gomilanja toksina koji otežavaju optimalni metabolizam i normalnu obnovu ćelija. Zeolit odstranjuje toksine  koji opterećuju  organizam,  pa se telo normalno obnavlja i regeneriše. Zeolit obnavlja DNK i snabdeva telo esencijalnim supstancama  i aminokiselinama,  koje su potrebne radi asimiliranja vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka. Na taj način stimuliše metabolizam, jača imunološki sistem, te osposobljava organizam da se suprotstavi patogenim uzročnicima i infekcijama. Stoga se ovaj 100% prirodni mineral ponaša kao da je spoj brojnih elemenata i proizvod vrhunske naučne farmakološke tehnologije, a zapravo ne sadrži nikakve dodatke, niti hemijske reagense. 

IMUNO-STIMULATOR   

Imunološki sistem ljudskog tela je izuzetno kompleksan  i inteligentan  metabolitički sistem koji štiti i održava integritet organizma. Sastoji se od armije specijalizovanih ćelija, molekula dostavljača i bioloskih memorija,  koji prepoznaju,  razlikuju, uništavaju i eliminišu  veliki broj uljeza, nenormalnih ćelija i svih stranih supstanci i mikroorganizama koji napadaju i inficiraju telo. Komplikovani detektori imunološkog sistema sastoje se od belih krvnih zrnaca, limfe i antitela i neprekidno se bore s hiljadama agresivnih toksina, virusa, bakterija, gljivica i parazita koje potencijalno mogu oštetiti svaki deo tela. Imunološki sistem je takođe vrlo važan u detektovanju mutacija u organizmu, npr. generisanih tumorskih kancerogenih ćelija ili toksičnih hemikalija, koje se javljaju kao nusprodukti metabolizma ili se absorbuju iz okoline. I konačno,  imunološki  sistem se aktivira kod raznih povreda, pa ima vitalnu ulogu u obnovi oštećenog tkiva, leči i održava celokupnu heomeostazu u organizmu. Nesporno je da je imunološki sistem apsolutno presudan za ljudsko zdravlje, jer bez njegove podrške čovek ne moze preživeti duže od dan ili dva. Imunološki  sistem prosečnog  savremenog čoveka uobičajeno ne funkcioniše optimalno, na način na koji bi trebao, a što je posledica niza okolnosti: stresa koji prati savremeni način života, smanjenja hranljive vrednosti namirnica, izloženosti hemijskim supstancama i toksinima u hrani koju jede, vazduhu koji udiše, vodi koju pije i lekovima koje uzima. Zeolit igra važnu ulogu u balansiranju imunološkog sistema. Kao što je poznato, zeolit odstranjuje toksine iz tela, posebno teške metale. Pritom magnezijum, koji se skladišti u organizmu, može imati efikasnu interakciju s metabolitičkim energetskim izvorom. Kada se ova interakcija odvija na optimalnom nivou, ljudi osećaju prirodni dotok povećane energije i vitalnosti, povećanu koncentraciju i mentalnu jasnoću. Postoje različiti poremećaji imunološkog sistema koji uzrokuju brojne autoimune bolesti. Poznato je da se kod malignih oboljenja i HIV-a radi o nedovoljnoj aktivnosti imunog sistema. Suprotno tome, reumatoidni artritis nastaje zbog preterane aktivnosti imunog sistema. Zeolit modulira efekte imunog sistema, unapređuje i stimuliše imuni sistem da deluje efikasnije, harmonično i uravnoteženo, te doprinosi kod obe vrste imunološkog poremećaja, tj. zeolit je imunomodulaor. Istraživanja su takođe pokazala da zeolit povećava nivo serotonina, neurotransmitera koji utiče na emocije, ponašanje i misli. Svi ovi elementi utiču na sposobnost imunološkog sistema da se suprotstavi infekciji. Mehanizmi imunostimulatorskog delovanja zeolita bili su predmet brojnih naučnih istraživanja i objavljeni su u nizu studija. Zeolit ne stimuliše direktno imunološki sistem, nego omogućava njegovo optimalno funkcionisanje tako što eliminiše sve štetne supstance  koje smanjuju imunološke funkcije i opterećuju hormonalnu aktivnost.   ANTIOKSIDATIVNI EFEKTI      Kavezna struktura zeolita privlači i odstranjuje molekule slobodnih radikala, što rezultira smanjenjem ćelijskih oštećenja i čini zeolit efikasnim antioksidantom. Tradicionalni antioksidanti  snižavaju  energiju slobodnih radikala i prekidaju lančane reakcije oksidacije,  dok zeolit privlači i zahvata slobodne radikale u svoju kompleksnu strukturu, deaktivira ih i zatim eliminiše iz tela. Na ovaj način zeolit značajno ubrzava i dopunjava delovanje tradicional- nih antioksidanata.   ANTIVIRUSNI I ANTIALERGIJSKI EFEKTI      Iako celi niz mikroorganizama ima sposobnost oštećenja organizma, virusi su ekstremno  štetni i smatraju se najnepoželjnijim unutarćelijskim parazitima. Virusi umanjuju ćelijsku sposobnost samoreprodukcije, jer preotimaju ćeliji hranjive materije koje su potrebne za njenu reprodukciju i koriste ih za sopstvenu reprodukciju, tj. za umnožavanje virusa. Virusi izazivaju veliki niz oboljenja koja mogu, ali i ne moraju, imati jasne dijagnostičke simptome. U mnogim  slučajevima simptomi mogu prikrivati stvarnu dijagnozu ili mogu upućivati na druge bolesti. I konačno, neki virusi ciljaju određena tkiva, organe ili sisteme u telu i mogu uzrokovati lokalne infekcije, kao sto su bol grla ili opšta infekcija poput gripa. Sa tako mnogo mikroorganizama i virusa koji konstantno bombarduju organizam, medicinska terapija lekovima je sve manje efikasna, naprotiv uzrokuje dodatne probleme imunološkog sistema. Stoga upotreba zeolita u takvim slučajevima ima opravdano  i uspešno  delovanje,  jer osim što povećava snagu imunološkog sistema, zeolit istovremeno neposredno odstranjuje virusne komponente iz tela. Poznato je da virusi nastaju iz pojedinih komponenti, tj. delova, kao na proizvodnoj traci. Tek se na kraju procesa konstruiše ceo virus. Vezujući  predvirusne  komponente, zeolit prevenira  umnožavanje  virusa i onesposobljava ih da u telu razviju neku od brojnih virusnih infekcija. Zeolitna struktura pčelinjeg saća apsorbuje viruse u svoje pore, dopuštajuci telu da ih efikasno odstrani iz tela putem urina, stolice ili znoja. Ovo objašnjava kako zeolit zaustavlja razvoj mnogih virusnih infekcija, uključujući herpes virus 1, coxachi virus B-5, ecco-virus7, adenovirus 5, što je dokazano u naučnoj studiji izrađenoj u Institutu R. Bošković. Brojni su anegdotalni  slučajevi  kada je izlečen herpes zoster. Pacijenti koji su bolovali od herpes zoster, 3 dana nakon upotrebe zeolita su prestali da osećaju bol, a druge studije su pokazale da je zeolit pokazao efikasnost u tretmanu prehlade, gripa, kijavice, hepatitisa C, reumatskog artritisa i nekih vrsta multiple skleroze. Antiviralno svojstvo zeolita manifestuje se 6 nedelja nakon početka terapije. Tek nakon što zeolit iz organizma odstrani teške metale, herbicide i pesticide i druge toksine jačeg pozitivnog naelektrisanja, počinje proces eliminacije virusnih komponenata. Međutim, praksa pokazuje da u nekim konkretnim slučajevima antivirusni efekat nastupa odmah. Antiviralni efekti zeolita su vrlo važni u odbrani protiv infektivnih bolesti i uvek potencijalnih opasnosti od pandemija, kao što je npr. ptičiji grip. To ne znači da je zeolit lek za ptičiji grip ili sličnu virusnu bolest, ali predstavlja moguću pomoć, jer smanjuje količinu virusa mnogo direktnije nego druge terapije. Obzirom da zeolit blokira umnožavanje virusa, predstavlja naučno dokazano antiviralno i preporučljivo lekovito sredstvo za sve vrste virusnih obolenja.   
BALANSIRANJE  PH NIVOA - KISELO/BAZNA URAVNOTEŽENOST -      
Ravnoteža kiselina i baza, koja se izražava pH nivoom, štiti organizam od mnogih bolesti današnje civilizacije. Za osiguranje zaštitne funkcije krvi u telu najoptimalniji nivo pH je oko 7.4. Poremećena kiselo-bazna ravnoteža može uzrokovati tegobe lokomotornog sistema, bolna leđa, osteoporozu, reumatske poremećaje, što uključuje artritis, reumatski artritis, spondilozu, diskopatiju i išijalgiju, zatim tegobe probavnog sistema, gastritis, crevne upale, grčeve, poremećenu crevnu floru, kandidijazu, hronični umor, pospanost,  nedostatak energije, depresivnost, preteranu nervozu, bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, nizak pritisak, srčane aritmije, glavobolju, migrenu, karijes, paradentozu, bubrežni disbalans, giht, smanjenje izdržljivosti i krutost mišića, nizak prag bola. Kiseli pH ujedno stvara pretpostavku za nastanak karcinoma i za ostecenje moždanih ćelija s posledicama u vidu depresije, anksioznosti, otupelosti, čak i psihoze. Zbog savremenog  načina života, većina ljudi ima previše zakiseljen organizam. Prosečna prehrana sadrži previše mesa, šećera, skroba i rafiniranih ugljenohidrata, koji su poznati kao visoko kisela hrana. Ljudi ne piju dovoljno vode, a voda alkalizuje telo. Telo takođe reaguje hiperprodukcijom kiselina u brojnim  situacijama: kod uzimanja alkohola, cigareta, kod stresa i premalo kretanja, kod zagađene okoline i raznih faktora demineralizacije organizma, kod prehlada, kod žena za vreme menstrualnog ciklusa, kod uzimanja puno slatkiša, jer je šećer poznati kradljivac baza. Za neutralizaciju  viška kiselina  organizam pojačano troši minerale, među ostalim kalcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, cink. Zbog toga su za probleme zuba i pojavu karijesa odgovorni skriveni krivci, tj. višak kiselina i nedostatak baza. Umor i nesanica su često odraz porasta kiselina u organizmu. Kod porasta kiselosti telo takođe može reagovati s jakim bolom. Kiselost je jedna od najčešćih probavnih smetnji. Poremećena ravnoteža kiselina i baza čest je uzrok upale želudačne sluznice. Smatra se da bi za protivtežu određenoj količini mesa trebalo uzimati sedmorostruku količinu povrća da bi se uspostavila kiselo-bazna ravnoteža. Kiseline u  organizam dospevaju hranom, ali određene kiseline proizvode jetra, gušterača i želudac. Za dobru probavu, za izlučivanje štetnih i nepotrebnih materija bez fermentacije i nadutosti, želudačni i crevni sadržaj treba da imaju uravnoteženi pH, pola kiseli i pola bazni. Svaki porast telesne kiselosti, tj. pH nivoa, utiče ne samo na brojne telesne metabolitičke i probavne funkcije, nego i na funkcionisanje mozga i imunološkog sistema. Kiseli pH takođe kreira preduslove za razvoj karcinoma i drugih opasnih bolesti, kao kandidijaze i hroničnog umora. Balansirani pH nivo doprinosi uništavanju kandide, koja spada u grupu gljivica koje se prirodno  nalaze između crevnih resica i nabora crevne sluznice. Zbog uzimanja antibiotika,  kontracepcije,  hormonalne i imunosupresivne terapije, može doći do nekontrolisanog bujanja kandide. Posledice su neugodne lokalne infekcije, ali i moguća oštećenja crevnih funkcija. Ako je kandida u telu duže vremena, zidovi probavnih organa se zasite toksinima, jer creva postanu propusna za razne štetne materije i alergene iz hrane. Ovi toksini onemogućavaju razvoj prijateljskih bakterija i tegobe se umnožavaju. Osim što direktno uništava kandidu, zeolit odstranjuje otrove koje ona uzrokuje u crevima. Radi prevencije bolesti koje se razvijaju u kiselom okruženju, treba neutralisati kiselinu i obnoviti pH ravnotežu. Zeolit deluje kao zaštitni sistem, jer vezuje višak kiseline i odstranjuje ga iz tela. Ovo uzrokuje porast pH u smislu porasta alkaliteta. Zeolit ima sposobnost da balansira kiselo-bazni nivo, jer uspostavlja pH nivo izmedu 7.35 i 7.45. Kad je u telu optimalan pH nivo, odvijaju se ispravne metabolitičke i probavne funkcije, unapređuje se funkcija mozga, a imunološki sistem radi u idealnim uslovima. Na taj način zeolit prevenira i direktno pomaže kod naznačenih brojnih tegoba i bolesti, koji su posledica povećane kiselosti organizma.

PREVENCIJA KARCINOMA I ANTIKANCEROGENI EFEKAT  

Prevencija karcinoma je jedan od najvećih izazova s kojim se suočavala medicina u XX veku. Porastom zagađenja okoline i kontaminiranjem hrane i vode, verovatnoća oboljevanja od karcinoma je dramatično porasla. Teški metali, kao i herbicidi, pesticidi, mikotoksini i drugi, imaju sposobnost da budu uzročnici karcinoma. Najrašireniji kancerogen je nitrozamin, a veliku opasnost predstavljaju lekovi, aditivi i brojne druge toksične supstance koje unosimo u organizam  sa hranom,  vodom,  vazduhom… Zbog svoje sposobnosti da vezuje ogroman broj pozitivno naelektrisanih toksina i tako indirektno neutrališe njihov efekt, koji podstiče pojavu karcinoma, zeolit zauzima istaknuto mesto u borbi s teškim malignim i drugim hroničnim oboljenjima. Naučno je dokazano da zeolit vezuje i neutrališe nitrozamine u probavnom traktu. Ovo je od velikog značaja, s obzirom na opasnost od nitrozamina koji su pronađeni u prerađenim namirnicama, u dimu cigareta, pivu. Nitrozamini su moćni i opasni uzročnici karcinoma i odgovorni su za dramatični porast rizika pojave raka. Inhaliraju se ili ulaze u telo putem hrane, pića i naše kože. Konzumiraju se gotovo svakodnevno u mesnim prerađevinama: slanini, kobasicama, salami, u mesnim sendvičima, picama, konzerviranim supama i drugim fabričkim  prehrambenim proizvodima. Porast stope karcinoma pankreasa u svetu iznosi 68%, karcinom debelog creva beleži sličan rast. Leukemija  i karcinom  mozga takođe snažno korelišu s konzumiranjem mesnih prerađevina. Odnedavno je poznato da su nitrozamini uzročni faktor i dijabetesa tipa II. Iako su nitrozamini vrlo kancerogeni, da bi postali sposobni za delovanje na DNK i uzrokovanje mutacije, odnosno karcinoma, nitrozamini najpre zahtevaju metabolitičku aktivaciju. Zeolit, kao selektivni apsorbens, može odstraniti nitrozamine iz organizma. Zeolit hvata i izoluje komponente nitrozamina iz tela, te preventivno utiče na njihovo biohemijsko delovanje u telu. Ovaj jednostavni efekt zeolita godišnje potencijalno može spasiti i zaštititi živote miliona dece i odraslih širom sveta. O prevenciji različitih tipova karcinoma više je rečeno pod naslovom ” Zeolit je najači antioksidant ” .  
ANTIKANCEROGENI EFEKAT     
 Mehanizme antikancerogenog i antimetastatskog delovanja zeolita istraživali su naučnici  hrvatskog  Instituta  R. Boškovic, pod vođstvom prof. Krešimira Pavelića. Njihova su istraživanja bila podsticaj američkim, japanskim, austrijskim i drugim svetskim naučnicima. Posebno se ističe doprinos američkog naučnika Dr. Harvey Kaufmana, koji je patentirao tečni zeolit, koji se u USA koristi kao adjuvansna (pomoćna) terapija kod brojnih hroničnih i teških oboljenja. Prof. Pavelić i saradnici su objavili da aktivirani zeolit pokazuje neočekivano pozitivan efekat kod raka, infekcijskih i autoimunoloških bolesti. Lekari su takođe primetili pozitivne efekte kod dijabetesa, Kronove bolesti, psorijaze i nekih autoimunih bolesti. Mehanizam delovanja se sastoji od jačanja imunološke reakcije, a uočeno je da su tumori poput melanoma, adenokarcinoma ili glioblastoma podložniji delovanju aktiviranog zeolita. Zeolit ima retku sposobnost da u svojoj mikroporoznoj strukturi sačuva enorman broj pozitivno naelektrisanih jona, koji su uzrocnici  karcinoma. Osim što time zeolit direktno neutrališe njihov kancerogeni efekat, odvija se dalji proces antikancerogene aktivnosti. Zbog privlačenja pozitivnih supstanci koje okružuju kancerogeni molekul, zeolit postupno razvija pozitivno naelektrisanje  i konačno  postaje u celini pozitivno naelektrisan. Tada on bude pri- vučen prema membrani kancerogene ćelije, koja je naelektrisana negativno. Pritom se aktiviraju određeni ćelijski geni, npr. gen p21, koji kontroliše progresiju ciklusa ćelijske deobe (apoptoze), i važan je u funkcionisanju supresije tumora. Aktiviranje tog ćelijskog gena zaustavlja rast tumora direktnom supresijom signala rasta, što kao posledicu ima delovanje na karcinom, od usporavanja i zaustavljanja rasta do delimične i totalne remisije. Zeolit takođe uspostavlja normalni pH nivo u malignim ćelijama. Tumorske ćelije bujaju u kiselom okruženju, uspešno bežeci detekciji imunog sistema. Zeolit uspostavlja pH vrednost od 7.4, pa kad se maligne ćelije nađu u tako povećanom alkalnom okruženju, nemaju mogućnosti da se dupliraju i nakon 6 nedelja počinju postepeno da odumiru. Istražujući imunostimulativno delovanje zeolita, naučnici su dokazali da se on ponaša poput superantigena, pa se može govoriti o supervakcini kao vrsti imunostimulativnog delovanja, što ima poseban značaj u adjuvantnom lečenju autoimunih, infekcijskih i malignih bolesti. Superantigeni se predstavljaju kao grupa bakterija i viralnih toksina, koji mogu izazvati smrt ćelije u populacijama T limfocita. Superantigeni mogu poboljšati ili umanjiti imunološke re- akcije na veliki broj antigena, prisutnih pri većini oboljenja, posebno kod autoimunih bolesti. Ova svojstva aktiviranog  zeolita potvrđena su kod hematoloskih oboljenja, pre svega kod leukemije. Na pitanje da li je zeolit siguran i da li je to zaista supstanca koja pomaže u spašavanju života i prevenciji karcinoma i drugih degenerativnih bolesti, pored brojnih toksikoloških i drugih naučnih dokaza, odgovor je ponudio i američki istraživač i nutricionist Mike Adams, koji je 2005. godine objavio izvode iz studije prof. Ricka Dietscha o rezultatima primene zeolita u prirodnoj antikancerogenoj terapiji, navodeći da dobijeni rezultati nadmašuju rezultate mnogih poznatih terapijskih procedura. On navodi da je zeolit supstanca koja u konkretnim istraživanjima koreliše s remisijom karcinoma, tj. potpunim nestajanjem simptoma. Premda se radi o preliminarnom istraživanju,  rezultati su bili toliko dobri, da od tada izazivaju neprekidnu pažnju američkih i svetskih naučnih krugova i široke javnosti. U skladu sa ovim istraživanjem, zeolit dokazuje aktivnost u smanjenju rizika pojave raka. Dobijeni rezultati američke pilot studije su pokazali da je u 78% slučajeva nastupila totalna remisija simptoma, i to kod karcinoma različitih tipova. Studija nosi naziv o11 strategija kako pobediti karcinom i rađena je u vezi s istraživanjima Life Link Pharmaceuticals u USA državi Ohajo. Osim zeolita kao osnovnog i prvog ostratega u borbi protiv karcinoma, u ovom su se istraživanju paralelno koristili i drugi prirodni proizvodi: alge, tečni kiseonik i drugi. Osim istraživanja na Institutu “R. Bošković  i drugim naučnim ustanovama u Hrvatskoj, izvršena su brojna klinička istraživanja, posebno na austrijskim klinikama Humanomed II u Villachu i u austrijskoj Pokrajinskoj bolnici u Leobenu. Ovim istraživanjima obuhvaćeni su brojni karcinomi: karcinom cerviksa uterusa, karcinom dojke, tumor MiaPaCa2, karcinom pankreasa, HeLa, karcinom cerviksa grlića materice, i Hep2 karcinom laringsa čoveka, melanom B16, limfomi, benignih tumora i raka prostate, raka jetre, Kronove bolesti, raka tankog creva, debelog creva, pluća, bronhija, bešike, hepatocelularni karcinom, glioblastom, karcinomi glave i vrata, leukemije i drugi. Primena aktiviranog zeolita došlo je do poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja, produženje očekivanog životnog veka, smanjenje veličine tumora, a u pojedinim slučajevima i njegovo potpuno nestajanje. Lokalna primena zeolita na rak kože smanjuje formiranje i rast tumora. In vitro kulture pokazuju da zeolit poseduje protein kinase B(c-Akt), da podstiče razvijanje p2j WEF1/CIP1  i p37KIP1  tumor supresorskih proteina, te zaustavlja razvoj ćelija raka na više ćelijskih linija. Primena  zeolita kod obolelih  od malignih bolesti u relativno kratkom roku izaziva poboljšanje opšteg stanja i povećanje telesne težine, a u odnosu  na dijagnozu dolazi do ublažavanja simptoma bolesti i unapređenja kvaliteta života, te delimične ili potpune remisije bolesti, što zavisi od niza faktora: od psihofizičkog stanja obolelih, uslova života, tipa tumora, faze bolesti, trajanja terapije. Iskustvo je pokazalo da i nakon potpune remisije treba nastaviti preventivnu terapiju radi održavanja imuniteta i prevencije recidiva. 

HEMOTERAPIJA I RADIOTERAPIJA   

Zeolit ublažava i otklanja negativne efekte nakon sprovedene hemio i radioterapije, zbog kojih se ponekad ove terapije moraju prekinuti na određeno vreme, ili čak trajno. Zeolit omogućava  lakše podnošenje  hemoterapije i radioterapije, odnosno njihov nastavak, omogućava takođe da se bitno popravlja opšte stanje pacijenata i ubrzava njihov oporavak nakon sprovedenih hemoterapija i radioterapija. Preporučuje se uzimanje zeolita uz hemoterapiju ili zračenje, jer značajno doprinosi smanjenju tegoba koje uzrokuju ove terapije i obolelima omogućava brzi oporavak. Klinička istraživanja su pokazala da zeolit smanjuje potrebu za analgeticima  i narkoticima i doprinosi smanjenju i eliminisanju tečnosti iz trbusne duplje (ascites). Normalizuju se neki hematoloski i biohemijski pokazatelji: SE, E, L, Tr, gGT, AST, ALT, pri čemu je posebno značajno uravnoteženje nivoa sedimentacije, povećanje nivoa gvožđa u krvi i povećanje broja krvnih ćelija. Posebno brzo se normalizuje LDH, a povećava se difuzijski kapacitet pluća, te kontraktilnost  srčanog mišića. Generalno se unapređuje zdravlje pacijenata, čime se stvaraju uslovi za primenu, odnosno nastavak primene hemoterapije. Zeolit ublažava negativne efekte hemoterapije i radioterapije, npr. povraćanje, mučninu, gubljenje apetita, gubitak težine itd. Nestaju gljivice u ustima i jednjaku, koje su česta pojava kod hemoterapije i otežavaju oporavak. Vidno se poboljšava opšte stanje obolelih, dobijaju na težini i u većini slučajeva imaju potrebu za jelom. Kod većine nestaje depresija, nesanica, budi se volja za životom. Pacijentima koji primaju hemoterapiju ili zračnu terapiju zeolit omogućava brže popravljanje opšteg stanja. Takođe doprinosi eliminaciji gljivičnih oboljenja kože, sluzokože ili unutrašnjih organa koja mogu nastati i kao posledica antibiotske terapije ili pada imuniteta u toku zračne ili hemioterapije, ili nekog drugog pratećeg obolenja. Preporučene dnevne doze iznose minimum 12-14 grama dnevno.      Terapija se raspoređuje u 4 do 8 dnevnih obroka. U kliničkim  uslovima  pacijentima  se zeolit daje u 8 dnevnih obroka, svaka 2 sata. Ako takav način uzimanja nije pogodan, dnevne doze se mogu rasporediti u 4 ili 6 dnevnih obroka. Ako hemoterapija sadrži teške metale (platinu ili litijum), onda se zeolit ne uzima na dan primanja hemoterapije i dva dana nakon hemoterapije. Nakon toga se nastavlja s pojačanim dozama. Zahvaljujući dobrom delovanju zeolita mnogi bolesnici, koji inače teško podnose ili uopste ne podnose hemoterapiju i radioterapiju, uspevaju da završe ceo isplanirani onkoloski program terapija. 


Zeolit je najači antioksidant


Zeolit

Zeolitom, kao supstancom za odstranjivanje teških metala, pesticida i hemijskih toksina iz organizma, bave se brojni savremeni naučnici širom sveta, a posebno zbog njegovih gotovo neverovatnih sposobnosti da vezuje teške metale i nepoželjne otrovne hemikalije i da ih odstranjuje iz tela.
Poznato je da gotovo svaka osoba koja danas živi u modernom društvu ima stotine stranih sintetičkih i opasnih hemikalija u svom telu. Istraživanja su pokazala da zeolit može odstraniti ove hemikalije, što je od ogromnog značaja kada se govori o prevenciji  karcinoma,  Alchajmera,  porođajnih anomalija, dijabetesa i brojnih drugih savremenih oboljenja.
Moderno društvo danas izbacuje na hiljade raznih hemikalija u okolinu, od kojih je preko 90% potencijalno opasno za ljudsko zdravlje. Savremeni čovek živi u moru zagađenja.  Mnoge toksine,  koji uzrokuju karcinom i opasni su za mozak i nervni sistem, čovek najčešće već nosi u svom telu. Toksini se danas mogu naći čak i kod nerođene dece i oni mogu pre i nakon porođaja, ili u fazi odrastanja, uzrokovati brojne bolesti i oštećenja.
Teški metali poput olova, arsena, žive, aluminijuma, nikla i  kadmijuma apsolutno su nepoželjni u ljudskom telu. Akumulacija ovih toksina u masnim ćelijama, kostima, žlezdama s unutrašnjim lučenjem, dlakama ili u centralnom nervnom sistemu, često rezultira štetnim zdravstvenim posledicama.
Živa je poznata  kao teški kancerogeni metalni toksin, koji izrazito oštećuje funkciju imunološkog sistema i stvara blokade u autonomnom nervnom sistemu. Danas je savremeni čovek izložen brojnim izvorima žive: elektrane i peći za spaljivanje smeća šalju u vazduh mnogo žive; ribe u moru i jezerima imaju povećani nivo žive; godinama su sve vakcine sadržale živu, a mnoge je jos sadrže. Usput, jedna studija pokazuje da svaka vakcina protiv gripa za 10% po- većava rizik oboljenja od Alchajmera, jer te vakcine sadrže živu. Utvrđeno je takođe da je živin amalgam, koji sadrže zubne plombe, opasni kancerogeni izvor, jer se živine pare konstantno otpuštaju iz amalgamskih plombi, a onda se inhaliraju ili gutaju. U telu se konvertuju u organsku formu poznatu pod nazivom »živin metil«. On može da pređe prirodne moždane barijere, što se dovodi u vezu sa Alchajmerom, multiplom sklerozom, amyotrophic lateralnom sklerozom i autizmom. Ove visoko reaktivne supstance uzrokuju oštecenje arterija i ganglija. Testiranja osoba koje su imale infekciju kandide pokazala su da je preko 80% njih takođe imalo povećan nivo žive u telu.
Ljudi često ne znaju da su sistemski izloženi trovanju. Brojne kategorije industrijskih i poljoprivrednih radnika su za vreme rada izložene različitim toksičnim hemikalijama, gasovima  i supstancama.  Tako je npr. izloženost arsenu vrlo opasna za radnike u rafinerijama. Kod savremenog uzgoja brojnih poljoprivrednih kultura, voća i povrća, danas se, na žalost, nezaobilazno i sve više koriste brojni herbicidi,  pesticidi, insekticidi i druge supstance ekstremne toksičnosti. Opasni su i razni sprejevi za štavljenje kože, što sve zajedno rezultira visokim rizikom raka pluća i kože tih radnika.
Formaldehid je kancerogena hemikalija s kojom su mnogi ljudi u stalnom kontaktu: proizvođači nameštaja, bolničko i laboratorijsko osoblje, novi automobili mirišu na formaldehid  (što mnoge  ljude asocira  na luksuz, a miris zapravo dolazi iz fabrika sedišta i tepiha).
Kancerogeni su  takođe benzol,  pare dizela, boja za kosu, sintetička vlakna, materijal za bojenje i dr. Duža izloženost njihovom uticaju povezana je s povećanom stopom različitih karcinoma. Procenjuje se da poslovi koji su u vezi s izloženošću kancerogenim supstancama, uzrokuju 12% od ukupnog broja karcinoma.
Visoku korelaciju s porastom mortaliteta zbog raka dojke pokazuje izloženost hemikalijama iz okoline i u blizini deponija toksina. Postoji celi niz hemikalija iz okoline koje imaju sposobnost imitiranja estrogena u ljudskom telu, a za koje se veruje da su uzročnici karcinoma dojke.
U većini savremenih država sve je prisutnija tendencija da se zagađuje pitka voda brojnim zagađivačima,  uključujući  teške metale poput olova, te virusnim mikroorganizmima, fluoridima, hloridima i industrijskim otpadom. Istraživanja pokazuju da izloženost zagađenoj vodi povećava rizik razvoja karcinoma i drugih štetnih posledica po zdravlje.
Rizik karcinoma  predstavlja  boravak  u blizini elektrana, jer radioaktivni gasovi koje ispuštaju nuklearne elektrane kontaminiraju vodu i tlo, a to onda ima lančane posledice na prehrambeni lanac, pa na zdravlje, što sve zajedno povećava rizik od pojave raka.
Zeolit se uspesno koristio za vreme Černobilske katastrofe, kada je do izrazaja došlo njegovo svojstvo apsorbensa radioaktivnih supstanci. Upotrebljene su tone zeolita s namerom da odstrane radioaktivni cezijum i stroncijum 90, pre nego što kontaminiraju sistem Černobilskih voda.
U opasne supstance koje zeolit eliminiše spadaju  i mikotoksini, te aflatoksin kao vrlo otrovna podvrsta mikotoksina, a koji je povezan s karcinomom želuca, bubrega i jetre. Aflatoksini se ubrzano umnožavaju zbog negativnog uticaja radioaktivnog zračenja na saprofitne bakterije, koje u normalnim uslovima kontrolišu razvoj aflatoksina.
Poznato je da su za vreme rata lekari iz Bosne izveštavali o učestalim pojavama po čak tri paralelna maligna oboljenja na istom organizmu, što medicina do tada nije zabeležila. Slično je s epidemijom karcinoma kod dece u Iraku, ali i u Avganistanu i u drugim ratnim područjima. Kod svih obolelih su pronađene značajne količine DU urana, koji se koristi u savremenom ratnom naoružanju, čijim je radioaktivnim  zračenjem i radioaktivnim česticama kontaminirano ne samo ratno, nego i znatno šire područje.
Kako se suočiti sa svim ovim toksinima koji se udišu iz vazduha, uzimaju putem hrane i vode, koji se nalaze u okolini, na radnom mestu, kako sprečiti njihove negativne posledice? Šta se može učiniti da se živi zdravo, bez straha od nevidljivih otrova koji kruže unaokolo?
Zeolit je apsorbens koji direktno čisti telo i iz njega uspešno  i sigurno odstranjuje teške metale i druge toksine. Istraživanja su pokazala  da glavna pretnja ljudskom zdravlju dolazi od izloženosti teskim metalima. Svetska zdravstvena organizacija je izradila opširne studije koje su razmatrale ove metale i njihove efekte na zdravlje ljudi. Poslednje studije su pokazale da zeolit ima neverovatnu sposobnost da odstranjuje ove teške metale iz tela putem procesa jonske izmene. Ovaj proces smanjuje rizik razvoja srčanih bolesti i određenih  vrsta karcinoma.
Kristali zeolita deluju poput kaveza, a unutar njih se nalaze pozitivni joni, esencijalni katjoni  poput Ca, Mg, K, Cu, Zn, Fe i dr., koji su od velikog značaja za organizam.  Ovi pozitivni  esencijalni  joni u procesu jonske izmene zamenjuju mesta s pozitivno naelektrisanim toksinima iz tela, koji se onda čvrsto vezuju unutar kristalne rešetke i zatim kompletno izlučuju iz tela. Velika prednost ovakvog prirodnog  postupka detoksikacije  tela je da se toksini izlucuju 100%. Svi toksini bezuslovno napuštaju telo, bez njihovog privremenog ili povremenog odlaganja. Zeolit vezuje 40% teških metala već u  gastrointestinalnom traktu, a 60% toksina vezuje u krvotoku, na ćelijskom nivou.
U studiji Duke Univerziteta u SAD dokazano je da zeolit ima svojstvo čistaca u odstranjivanju teških metala, posebno olova, žive, kadmijuma i arsena, te pesticida, herbicida PCBs, mikotoksina,  odnosno  alfa- toksina i drugih toksina, koji su u uzročnoj vezi s pojavom niza raznih bolesti, uključujuci karcinom i neurološke poremećaje kao Alchajmer, autizam i demencija.
Zeolit odstranjuje toksine iz tela prema hijerarhijskom  poretku.  Najpre deluje na olovo, živu, kadmijum i arsen. Ova prva faza traje oko 4 nedelje ili duže. Nakon toga zeolit sekundarno  odstranjuje  druge po prioritetu toksine, što se odnosi na pesticide, herbicide, ksenoestogene, mikotoksine i razne druge hemikalije, kvasac, gljivice i plesni, eliminisuci ih putem urina i stolice.
Dr Gabriel Cousens je vodeći američki naučnik u istraživanju zeolita kao detoksikatora i on je objavio vrlo zanimljive rezultate svojih istraživanja, koji potvrđuju izuzetna detoksikatorska svojstva zeolita.
Američki Tree of Life Rejuvenation Center sproveo je pilot studiju o detoksikaciji teških metala, konkretno  DU urana, kao vrlo raširenog  radioaktivnog  kontaminata koji je posledica  upotrebe  naoružanja, zatim PFOA-teflonske kiseline kao kancerogenog elementa teflona, te jos 14 do 26 teških metala, pesticida, herbicida i miko- toksina. Detoksikator je bio zeolit u kombinaciji s hlorofilom iz zelenog soka. Analizirani su sadržaji toksina u jetri, plućima i mozgu. Istraživane osobe su inicijalno imale prosečno 90 do 95% toksina u vitalnim organima.  Nakon mesec dana uzimanja zeolita i zelenog soka sve su osobe imale 0 toksina, odstranjeno je 100% toksina iz svih organa. Ovi rezultati takođe govore o vrlo pozitivnoj sinergiji zeolita i zelenog soka.

ZEOLIT U PREVENCIJI OŠTECENJA PLODA

     Dokazano je da zeolit štiti plod od štetnog uticaja teških metala i drugih opasnih toksina koji se eventualno nalaze u majčinom telu. Ovo istraživanje je sproveo američki Tree of Life Rejuvenation Center, koji je uključio zeolit u protokol programa detoksikacije  za buduće majke. Istraživanje je pokazalo da su se toksini u tkivu grudi trudnica značajno smanjili nakon terapije zeolitom. Upotreba zeolita za vreme dojenja i trudnoće tradicionalno se sprovodila i još uvek se sprovodi u Aziji, što upućuje na zaključak da je zeolit tradicionalno poznat i siguran detoksikator za vreme trudnoće i dojenja.

DETOKSIKACIJA  ALKOHOLA

     Poznato je da povećana kolicina alkohola u krvi remeti normalni bioloski proces, a najnepovoljnije se odražava na sposobnost jetre da detoksikuje krv. Posledica je da se pojačano intoksiciraju metaboliti, što je mnogo opasnije od aktuelnog problema konzumiranog alkohola. To iz razloga što zatrovani metaboliti uzrokuju mamurluk: mučninu, glavobolju, neprijatnost i uznemirenost. Zeolit ublažava opisane nuspojave povećane  konzumacije  alkohola,  jer otklanja ne samo alkoholne, nego i metaboliticke toksine.

UPOTREBA PREPARATA:

     U programu detoksikacije organizma od teških metala, herbicida, pesticida, nitrozamina, al- fatoksina, mikotoksina, radioaktivnih supstanci, UV zračenja, amonijaka, laktata, kod dugotraj- nog uzimanja lekova, hemo i radioterapije, kontracepcijskih tableta, kod viska glukoze (šećerna bolest), želudacne kiseline, virusa u organizmu.

Program intenzivne detoksikacije

     Preporučuju se dnevni unosi zeolita 8-10 grama dnevno, raspoređeno u 3 obroka. Uzima se neposredno pre jela ili uz jelo. Važno je pojačati unos tečnosti, najmanje 2-3 litra dnevno.
Intenzivna terapija detoksikacije sprovodi se jedan do dva meseca, a kod indikacija težih oblika intoksikacije preporučuje se terapija do tri meseca. U procesu detoksikacije zeolit deluje selektivno, pa najpre eliminiše teške metale, nakon toga pesticide, herbicide, mikotoksine, dok virusne komponente dolaze na red i počinju da se eliminišu iz organizma u proseku tek nakon 6 nedelja terapije.
U slučajevima ozbiljnih trovanja teškim metalima, pecticidima i sličnim toksinima,  pre prestanka programa intenzivne detoksikacije preporučljivo je napraviti analizu toksina u or- ganizmu, eventualno FRAS analizu.
Nakon programa intenzivne detoksikacije, preporučuje se nastavak uzimanja preventivne terapije, koja trajno štiti organizam od dnevnih toksičnih unosa, radijacija, kiselosti krvi, stresa i ostalih tegoba, te se tako suzbijaju brojna infektivna, virusna, tumorska i druga oboljenja.

Zeolit – mineral budućnosti


zeolit
Rezultati primene zeolita u  medicini baziraju se na istraživanjima koja vrše renomirani svetski naučnici iz područja farmakološke medicine. Na samom početku istraživanja,  posebno  krajem druge polovine XX veka, u svetu medicine i farmakologije bilo je mnogo rasprava i dilema u vezi zeolita. Dok su neki bili skeptični, brojni svetski naučnici su iz godine u godinu objavljivali nove dokaze o njegovim brojnim lekovitim svojstvima. Konačno su prevagnuli naučni dokazi, pa je danas situacija drugačija. Američka FDA je zeolit svrstala u grupu GRAS (generalno prepoznat kao siguran za upotrebu).  Poslednjih godina NATO upotrebljava zeolitkod određenih medicinskih indikacija, te istovremeno intenzivira sopstvena naučna istraživanja na području primene zeolita u medicini.
Zeolit nije u  antagonizmu  sa drugim klasičnim medicinskim, dijetetskim ili alternativnim lekovima ili terapijama, nema toksičnu ni letalnu dozu – ne postoji mogućnost predoziranja.  Organizam  prepoznaje zeolit kao sopstvenu supstancu. Ne postoji mogućnost stvaranja zavisnosti. Zeolit se ne akumulira i ne zadržava u organizmu. Aktivno deluje 4-6 sati, a nakon toga se u potpunosti eliminiše kroz stolicu, mokraću i znoj.

Zeolit 100% prirodan, apsolutno  siguran i netoksičan, bez nuspojava, interakcija s drugim lekovima, u potpunosti se eliminiše iz tela.
Dokazano  je da zeolit višestruko  doprinosi  zdravlju,  preventivno  deluje na oboljenja  savremenih muškaraca, žena i dece, čija su tela prepuna toksina, virusa, alergena, kancerogenih i  drugih štetnih supstanci, koje negativno utiču na imunitet, energiju i vitalnost i potencijalno su velika opasnost po zdravlje.  Zeolit unapređuje funkcije imunološkog sistema, alkalizuje telo i neutrališe slobodne radikale tako da bazni koncept lečenja zeolitom polazi upravo od toga da se pozitivni efekti postižu odstranjivanjem  iz tela brojnih pozitivno naelektrisanih čestica koje su po pravilu štetne, toksične ili kancerogene supstance (u obliku teških metala, pesticida, herbicida,  alfatoksina,  nitroza- mina, amonijaka, mikotoksina, laktata, radioaktivnih čestica, UV zračenja, nusprodukata uzimanja lekova, kontracepcijskih tableta,  hemoterapije,  radioterapije,  droga, alkohola, cigareta, te raznih oksidanata, komponenti virusa, alergena i ostalih štetnih supstanci). Ukratko, zeolit otklanja blokade koje kompromituju  vitalnu životnu snagu. Kad se vitalna životna snaga oslobodi i aktivira, telo samo po sebi ima prirodnu sposobnost da leči i ublažava hronične bolesti. Zeolit potvrđuje teoriju o tome da se sve bolesti mogu izlečiti prirodnim supstancama i da priroda ima lek za sve. Odatle nesumnjivo polazi tradicionalna de- finicija zeolita kao istinskog alhemijskog božanskog dara.

ZEOLIT – PREVENTIVNA UPOTREBA :

Postoje ljudi čija je dnevna rutina stalno ili povremeno intenzivna, stresna i zahtevna: me- nadžeri, poslovni ljudi, osobe sklone češćim oboljenjima,  emocionalno  i  fizički osetljivije osobe, rekonvalescenti i sl., što ih čini vise izloženim stresu, oštećenjima usled slobodnih ra- dikala, a time i raznim infektivnim, virusnim, tumorskim i drugim opasnim oboljenjima. Pre- ventivno  uzimanje  zeolita predstavlja  snažan štit od opasnosti kojima je izlozen njihov orga- nizam i njihov život.
Preventivna  količina  iznosi 3-5 grama zeolita  dnevno. Uzimanje zeolita nije vremenski ograničeno, jer ne stvara zavisnost ni naviku, ne sakuplja se u telu i nema nikakvih neželjenih efekata.
Postoje osobe koje već osećaju teškoce zbog narušenih  funkcija u  svom organizmu.  Ove grupe ljudi imaju realnu potrebu da uzimaju veće dnevne doze zeolita. U tim slučajevima se dnevne preventivne doze mogu povećati, pa i udvostručiti. Onima koji se odluče na tako po- jačane dnevne doze preporučuje se da ih uzimaju redovno, jer samo tako mogu postići željene efekte


Kako deluje zeolit?     

Zeolit prilikom ljudske upotrebe deluje tako što uzima iz tela pozitivno naelektrisane teške metale, toksine i štetne hemikalije vezuje ih za sebe i ispira napolje kroz urin u periodu od 6-8 sati nakon korišćenja. Zato je potrebno uzimati što više tečnosti prilikom njegovog korišćenja. Korišćenje zeolita za razne terapije je 100% sigurna i nema nuspojeva. Zeolit je veoma koristan i kao antioksidant, koji sprečava negativno dejstvo, slobodnih radikala na ćelije. Slobodni radikali nastaju pod dejstvom zračenja, stresa i zagađenja a to su nestabilni molekuli koji reaguju sa drugim molekulima da bi postali stabilni. Prilikom ove reakcije napadnuti molekul sada postaje stabilan, to jest postaje slobodni rakidal, pa napada druge stabilne molekule. Time dolazi do oštećenja ćelija i nastanka mutacije gena, tj stvaranja kancerogenih ćelija, oštećenju krvnih sudova i u krajnjem ishodu nastaje bolest, kao što su srčana oboljenja, kancer, dijabetes, oboljenja jetre i drugih organa.   Zeolit se koriste za poboljšanje imuniteta i opšteg zdravlja, smanjuje oštećenja krvnih sudova, smanjuje koncentraciju holesterola, i triglecerida u krvi. Posebno je efikasan kod bolesti jetre i trovanja, a utice i na smanjenje nivoa sećera u krvi i posledicnih komplikacija dijabetesa. Naučno dokazan mikronizovan zeolit Napominjemo da zeolit nije lek, već dijetski suplement koji uklanja teške metale i toksine iz tela. Zeolit je veoma efikasan u uklanjanju zračenja, što je dokazano pri čišćenju Černobila od nuklearne radioaktivnosti.   Zeolit - Proces čišćenja     Zeolit se bira od najčistijih vrsta za ljudsku upotrebu. On se zatim intezivno pere sa pročišćenom vodom i sprema da zadovolji sve standarde. Zeolit se zatim testira kroz rigorozne testove kontrole kvaliteta da bi se obezbedio za kvalitetno i bezbedno ljudsko korišćenje. Temeljno se osuši i usitni do veličine čestice. Na taj način je u sposobnosti da prodre kroz telo, pa čak i kroz krvno-moždanu barijeru da bi bezbedno uklonio bolesti izazvane otrovnim teškim metalima, koje sadrze olovo, živu, kadmijum, arsen, nikl, barijum i druge toksične hemikalije. Još jedna karakteristika lošeg zeolita ima veze sa načinom na koji se obrađuje. Zeolitne stene se melju do veličine praha. Ovo se obično dečava u rudnicima i to je jeftiniji i lošiji način proizvodnje za ljudsku upotrebu. Problem je u procesu glodanja i mlenja zeolita da se samelje do veličinie mikrona i kao takav je ne-efikasan za ljudsku upotrebu. Mikronizovan proces je veoma skup ali i najefikasniji za dobijanje kvalitetnog zeolita. Zato se mnoge kompanije u svetu opredele samo za proces mlenja zeolita. Homozel- zeolit je mikronizovan sa najstrožijom kontrolom kvaliteta i najvišim standardima za ljudsku upotrebu. Dijetski suplement HOMOZEL – Zeolit je napravljen od mikronizovanog istog oblika koji se pokazao kao najefikasniji u svim naučnim studijama i formulisan uz podrsku i prirodni sastojaka da isporuči maksimalnu zdravstvenu korist. 

Šta je zapravo zeolit u prahu?    

 Zeoliti su mikroporozni, aluminosilikatni minerali koji se najcešce koriste kao adsorbensi. Generalno oni imaju poroznu strukturu koja može da usvoji kalcijum, natrijum, magnezijum, kalijum ali i teške minerale koji su štetni za organizam: uranijum, živu i olovo. Zeolit u prahu kao prirodni minerali imaju značajnu eksploataciju u mnogim delovima sveta. Nastaje kada vulkanske stene i pepeo dođu u kontakt sa alkalnim podzemnim vodama. Zeolit iz prirode za ljudsku upotrebu nije dovoljno ćist, jer sadrži kvarc, metale i minerale pa se zato prečišćava da bi se mogao koristiti za ljudsku upotrebu. Zeolit u prahu doprinosi čistiju, zdraviju životnu sredinu na veliki broj načina. Skoro svaka primena zeolita ima za cilj očuvanje životne sredine i igra značajnu ulogu u smanjenju toksičnog otpada i razdvajanju štetnih organa iz vode, i u otklanjanju teških jona metala, uključujući i one u proizvodnji nuklearne fizije iz vode. Zeolit u prahu – prirodni mineral     Zeoliti su prorodni minerali-antioksidanti i postoji preko 50 različitih vrsta. Izrađeni su od posebne kristalne strukture koja je porozna, ali ostaje čvrsta u prisustvu vode, zeoliti se mogu prilagoditi za razne primene. Pored ljudske upotrebe , koristi se i u akvakulturi, poljoprivredi, industrijske svrhe, neutrališe radioaktivne otpade, prečišćavanje vode. Zeolit u prahu se koristi i u cvećarstvu, šumarstvu, proizvodnji raznih industrijskih proizvoda, prečišćavanju pijace vode, uklanjanju teških metala, prečišćavanju otpadnih voda itd. Zeolit u prahu je 100% prirodan mineral, koji efikasno otklanja iz organizma: slobodne radikale, toksine, teške metale i druge štetne materije. Naš zeolit u prahu – Homozel je najkvalitetniji mehanički mikroniziran i termički aktivan prirodan zeolit domaceg porekla. Laboratorijska ispitivanja su pokazala da domaći zeolit u prahu ima visok sadržaj korisnih minerala za ljudsku upotrebu sa dominacijom minerala kalijumske strukture. Dobijeni laboratorijski rezultati svrstavaju ga u grupu najkvalitetnijih zeolita u svetu, deklarisanih pod nazivom “CLINOPTILOLIT” Svakodnevna upotreba zeolita u prahu “HOMOZELA” reguliše PH u granicama od 7.35-7.45. Na navedenim PH vrednostima podiže se imunitet i onemogućava dalji razvoj bakterija i virusa. Zeolit u prahu “HOMOZEL” je 100% neutralan, bezbedan za upotrebu i predstavlja koristan dodatak u ljudskoj ishrani. Zeolit u prahu pomaže kod : - Poboljšanja imuniteta i metabolizma - Paradontoze - Gastritisa i mučnine u želudcu - Povišenog krvnog pritiska - Triglicerida i holesterola - Uvećanog šećera - Uvećane prostate - Peska ili kamena u bubrezima ili žuči. Bezbolno ih topi i izlučuje. - Uvećane i masne jetre - Artritisa i gihta - Psorijaze, seboreje i herpesa - Gljivičnih oboljenja i ekcema - Radioaktivne kontaminacije Top 5 prednosti zeolita 1. 100% siguran i ne-toksicčan u bilo kom aspektu: Svi tragovi minerala su potpuno eliminisani iz tela u roku od 6-8 sati. Bezbedan je za decu, kućne ljubimce, trudnice i dojilje. 2. Uklanja teške metale i toksine: mikronizovan zeolit u prahu  ima savršenu molekularnu strukturu za uklanjanje teških metala iz tela bez skidanja zdravih jona i minerala. Mnogi ljudi osećaju povećanje energije, jasnoću i vitalnost nakon uklanjanja nagomilanih teških metala iz organizma. 3. Pomaže u balansu PH vrednosti organizma i poboljsava imunitet. Mikronizovan zeolit ulazi u telo poboljsavanja PH vrednost (PH 7.35 na PH 7.45) što je optimalna PH vrednost za ljudski organizam. 4. Pomaže da se smanji rizik od raka. Postoje jasni dokazi da mikronizovan zeolit u prahu uklanja toksine koji mogu izazvati rak, i koristan je dodatak da se integriše u program lečenja. 5. Zeolit u prahu se veoma lako koristi. Većina detoksikantskih proizvoda se veoma teško koriste i moraju se ubrizgavati u krv. Zeolit funkscioniše na ćeliskom nivou, bez ukusa ili mirisa i može se uzimati na prazan stomak. (veoma je pitak) Oprez: NE koristite ” Nisko-Loše” pročišćen zeolit u prahu Kada ste u potrazi za zeolitom, veoma je vazno da kupite visoko kvalitetan mikronizovan zeolit u prahu, koji je pravilno pročišćen i 100% čist i bezbedan za ljudsku upotrebu. Naj kvalitetniji je klinoptilolit, koji je po sastavu alumino-natrijumski ili alumino-kalcijumski silikat. Zeolit se pokazao kao veoma koristan mineral, što je navelo mnoge svetske kompanije sa proizvodnjom sopstvenih oblika dijetskih suplemenata od zeolita. Oni ga ponekad koriste u komercijalne svrhe, prodavajući zeolit u prahu koji služi za filtritanje vode, vazduha, mirisa, koji nije dobar za ljudsku upotrebu. Neka Vas ne zavarava nisko kvalitetni zeolit u prahu koji se prodaje po niskim cenama, posebno u tečnim stanjima koji sadrže jako male količine zeolita u vodi. Prilikom kupovine zeolita, posebno obratite pažnju da li je zeolit kvalitetan i odobren za ljudsku upotrebu od neke zdravstvene ustanove. Homozel-zeolit u prahu pruža najviši kvalitet klinoptilolit-zeolita u našoj zemlji koristeći mikronizovan pročišćen zeolit specifično namenjen za ljudsku upotrebu. Takođe je odobren od VMA, i 100% siguran za ljudsko koriscenje. Homozel - zeolit u prahu dijetski suplement je pripremljen da kompenzuje odsustvo fizioloških aktivnih materija korisnih za bezbedno i efikasno odstranjivanje toksičnih materija različitog porekla zahvaljujući dezoksidantnim absorbtivnim svojstvima.