google analitika

06 јун 2013

Srčanik



Srčanik (Gentiana lutea L.)

Opis biljke: trajna je zeljasta biljka koja postiže visinu od 50 do 120cm, s korijenom koji može biti star i do 50 god., a vrlo je dug, debeo i razgranjen, izvana smeđe do tamnosmeđe a iznutra žute boje.
Stabljika je okrugla, iznutra šuplja a u gornjem dijelu žljebasta.
Cvjetovi su poredani u pršljenove a nastaju u nakupinama i pazušcima listova na gornjem dijelu stabljike. Cvjetovi su svjetlo-žute boje, gotovo do časke peterodijelni i rašireni.
Vrijeme cvatnje: lipanj do kolovoza, katkada još u jesen. Srčanik cvate tek nakon 5 do 8 godina.
Stanište: srčanik je tipična planinska biljka te raste često u velikom mnoštvu na vapnenačkom gorju, na pustim mjestima među grmljem te na planinskim pašnjacima i livadama. Raste i na škriljastim i granitnim zemljištima.
Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se korijen (Radix Gentianae) od starijih biljaka i to u jesen ili u rano proljeće. Svježi korijen ima oštar, gotovo odvratan miris dok, naprotiv, osušeni korijen ima aromatičan miris.
Ljekovite i djelotvorne tvari: srčanik se ubraja u tzv. droge s gorkim tvarima (amara), jer gorka tvar koju sadrži u najvećem je dijelu zastupana u sastavu ljekovitih i djelotvornih tvari.
Osim toga korijen sadrži niz glikozida kao genciopikrin, gencin, genciamarin, masno ulje, gumu, gencian kiselinu, gencianozu, trisaharide, mineralne soli i dr. Iz korijena se proizvodi tinktura srčanika (Tinctura Gentianae) ili ekstrakt (Extractum Gentianae).
Ljekovito djelovanje: Srčanik se ubraja kao najstarija ljekovita biljka u povijesti. Naše za tu biljku uobičajeno ime »gencijana« dolazi od latinskog naziva Gentiana kome trag ide od poznavaoca bilja, ilirskog kralja Gentisa koji je živio u starom vijeku i koji je srčanik preporučivao kao biljku za liječenje kuge.
Korijen srčanika vrijedi kao jedno od najboljih sredstava za želudac. Kneipp naročito hvali ekstrakt srčanika kojeg treba uzimati dnevno kroz dulje vrijeme i to 20 do 30 kapi. To pospješuje probavu, otklanja pritisak u želucu, mučninu, a otklanja brzo i napadaje nesvjestice.
UZIMANJE  TINKTURE, odstranjuje uskoro svaku probavnu smetnju i pospješuje apetit. 
Srčanik pridonosi poboljšanju sastava krvi kroz povećanje crvenih i bijelih krvnih tjelešaca u ispravnom omjeru.
Srčanik otklanja:
- slabokrvnost i bljedoću,
- srčane i živčane slabosti i
- dobro je sredstvo protiv groznice.
- Kod nedovoljnog stvaranja želučanog soka,
- kod slabog pražnjenja želuca,
- kod kiselog podrigivanja,
- žgaravice,
- kod kronične začepljenosti,
- srčanik je velika pomoć i pridonosi skorom ozdravljenju tih bolesnih stanja.
Ljekovito djelovanje srčanika gotovo se ukida neispravnim doziranjem ili dodatkom manje vrijednih droga kod tzv. »gorkih sredstava za želudac«, koje pod tim imenom često dolaze u prodaji.
Iz starih bilinarskih knjiga i pučke medicine: ako je netko bolestan na jetri ili želucu i ne može u sebi zadržati hranu, treba mu dati da Tinkturu od Srčanika u vinu, ali samo ako nema vrućinu.
  
Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар