google analitika

07 јун 2013

Podbjel proljetni (Tussilago farfara)



Podbjel proljetni (Tussilago farfara)
Biljka podbjel još se naziva i ovim imenima: konjsko kopito, bjelokopitnjak, konjski lopuh, lepuh, repuh, repinc, spodbel, vinogradska kopačica.
Cvjetovi i listovi podbjela još od antike koriste se kao lijek protiv kašlja i bolesti dišnih organa.
Sam latinski naziv upućuje na to – tussilago dolazi od riječi tussis što znači kašalj, te riječ ago, koja znači djelujem.
U srednjem vijeku podbjel je bio poznatiji pod nazivom Filius ante patrem , prevedeno znači – sin pred ocem, jer se cvjetovi pojavljuju prije listova.
Podbjel voli ilovasta, glinena tla, vlažna mjesta, u blizini šume, potoka, rijeke, uz jarke, kanale i pruge, na svježe iskopanim ilovastim terenima. Ako joj teren odgovara ona će prva prekriti tlo i pripremiti teren za rast drugog bilja. Nalazi se po vrtovima, njivama, vinogradima.
Dok smo se odmarali kraj jednog izvora na putu za Bukovac, primjetila sam mnoge cvjetiće podbjela kako niću oko lokvice vode, iz trave, mahovine. Tlo je zaista bilo rastresito i ilovasto, naravno i vlažno.
Ljekovita svojstva
Podbjela nisu ograničena samo na dišne organe i kašalj. Nastojat ću što kraće predočiti za šta je sve podbjel koristan.
Kod dišnih problema, prije svega izvanredan je kod rastvaranja i odstranjivanja sluzi, sam čaj je sluzav. Smiruje kašalj, pomaže kod pušačkih tegoba, upale pluća, porebrice, bronhitisa i astme. Kod kroničnog bronhitisa preporuča se inhalacija na čaju od podbjela.
Ako patite od glavobolja i migrene, može vam pomoći oblog od listova podbjela.
Smiruje upalu sluznice usta i ždrijela.
Krv i krvne žile – Pijenjem čaja od podbjela čisti se krv. Oblozi od čaja, ili od svježe zgnječenih listova mogu pomoći kod upaljenih vena.
Ako imate problema s apetitom ili neurednom probavom – uzmite pripravke od podbjela.
Smiruje upalu sluznice želuca i crijeva. Oblozi od svježe zgnječenih listova u kašu – pomažu kod artritisa, reume, gihta, te uganuća i iščašenja.
Kožni problemi – oblozi (zgnječit svježe listove i pomiješat s medom ili domaćom svinjskom mašću) pomažu zacjeljivanju rana, kod upale kože, nadražene kože, ekcema, alergijskih osipa, akni, kurjih očiju, čireva, gnojnih upala, crvenog vjetra, opeklina i oteklina.
A nije na odmet spomenuti da oblozi od čaja i listova mogu pomoći ženama kod upala prsiju.
Kao ljekovitu biljku, podbjel je priznala i službena medicina, a narodna medicina ga najčešće koristi protiv kašlja i bolesti dišnih organa.
Zanimljivo je spomenuti da je podbjel (vjerovatno listovi) jedan od sastojaka biljne cigarete – dimilice.
Posve mladi, tek iznikli listovi su puni vitamina C i provitamina A, pa se mogu konzumirati kao salata, ili u proljetnim mješavinama od zelja – u Dalmaciji poznate “mišance”. Ćim malo ostare postaju tvrdi, kožasti i gorkasti, te nisu više za jelo.
I kao što to obično biva, ovdje je aktualna izreka “Od viška glava boli!”
Ispitivajuči kemijski sastav, stručnjaci su otkrili da podbjel sadrži nizak udio pirolizidinskih alkaloida, koji u velikim dozama mogu biti kancerogeni!
Dugotrajna upotreba podbjela može oštetiti jetra,pa se preporuča uzimanje 2 – 4 tjedna, a nakon toga treba napraviti pauzu od nekoliko tjedana.
Pripravke od podbjela ne smiju uzimati trudnice, dojilje i osjetljive osobe.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар