google analitika

07 јун 2013

Pelin (Artemisia absinthium)


PELIN (Artemisia absinthium)
Pelin je vrlo raširena biljka, no u većoj množini raste na kamenitim i sunčanim staništima, na pustim i neobrađenim tlima, na šljunčanim riječnim obalama, na stijenama, uzduž ograda i putova, uglavnom na suhim staništima i naročito na tlima s vapnenom podlogom. Uzgaja se i u vrtovima gdje ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu. Razmnožavanje pelina može se postići bilo sjemenom bilo dijeljenjem starijih grmova.
Pelin je trajna biljka svijetlosive boje, polugrmastog oblika, visine 60 cm do 1 m. Mladi izdanci su sitno svilasto-dlakavi, a i listovi su sivo pustenasti i svilasto-dlakavi. Oblik donjih listova je trostruko perast s duguljastim lancetastim krpastim dijelovima lista dok su prema vrhu stabljike listovi sve manji i jednostavniji. Obilno cvatuća cvjetna metlica proviđena je sivo-dlakavim ovojnim listićima. Svijetložuti cvjetovi glavičasta oblika su cjevasti, vanjski cvjetići imaju samo pestić dok su unutarnji cvjetići dvospolni. Cvate od srpnja do rujna. Miris biljke je svojstveno aromatičan i jak, dok je okus vrlo gorak, trpak i mirisan.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Pelin sadrži niz ljekovitih tvari, a prije svega eterično ulje, sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga, sadrži gorki glikozid absitin i gorke tvari artemisin, absintiin i anabsintiin, a od organskih kiselina nalaze se u pelinu jabučna, taninska i jantarna kiselina. Utvrđene su i tvari poput  arafina čiji sastav nije još točno određen. Osim toga, u listovima se nalazi zelenoplavo eterično ulje tujon, nadalje terpen, medu njima azulen, tanaceton i konačno soli kalija i mangana.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Ljudi su stoljećima koristili pelin za bolju probavu, čišćenje od parazita, stimuliranje menstrualnog ciklusa, bolesti jetre i žučnog mjehura. Primjenjivali su ga i kod poroda, da trudnici olakšaju trudove. Pelin je poznat kao najjači otrov protiv parazita.
Sadrži thujone i isothujone, koji ubijaju parazite.  Pelin također sadrži santonin, koji je poznat kao lijek za bolesti, uzrokovane parazitimasesquiterpene lactones, koji  oslabljuje membrane parazita, i na takav način ih ubija.
Pelin je moćan lijek za malariju. Puno je bolji od kinina, koji je vrlo toksičan.
SVOJSTVA I DJELOVANJE PELINA
  • anthelmintic – tjera i uništava parazite
  • antiseptic – sprečava i zaustavlja rast mikroorganizama
  • antispasmodic – sprečava i olakšava spazme i grčeve
  • carminative – odstranjuje plinove, koji se sakupljaju u probavnom sustavu i olakšava grčeve
  • cholagogue – pomaže stvaranju žuči, što poboljšava rad jetre i žučnog mjehura
  • emmenagogue – stimulira menstrualni ciklus
  • febrifuge (antipiretic) – suzbija visoku temperaturu
  • hypnotic – izaziva pospanost (pomaže kod nesanice)
  • stimulant – privremeno povećava ili ubrzava rad organizma
  • stomachic – poboljšava probavu
  • tonic -okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam
 Mnogostrana ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam tako da indirektno liječe niz poteškoća koje izravno ne spadaju u područje liječenja pelinom. Nestaju teške smetnje u izmjeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve više ili manje imaju dublji uzrok u neredovitom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i funkcijama ženskih spolnih organa. Odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, pritiska i osjećaja boli u žličici (epigastrium), žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta.

Izvor:
 



Нема коментара:

Постави коментар