google analitika

27 јун 2013

Najbolji prirodni lekovi protiv reumatoidnog artritisa

Naučnici još uvek nisu otkrili lek za ovo hronično oboljenje koje se, međutim, može zaustaviti i ublažiti preparatima na bazi breze, kore vrbe i crne ribizle. Takođe, od velikog značaja su pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost
Reumatoidni artritis je hronično i progresivno autoimuno oboljenje koje nije ograničeno samo na zglobove, već se može proširiti i na unutrašnje organe – srce, pluća, oči, nervni i kardiovaskularni sistem.
Primarni uzrok ove bolesti još nije poznat, ali većina naučnika pretpostavlja da se radi o poremećaju imunološkog sistema. Često je povezana sa bakterijskom infekcijom, fizičkim ili emocionalnim stresom, pa čak i lošom ishranom, dok se kod 10% pacijenata može dokazati uticaj genetskog faktora. Budući da žene obolevaju češće nego muškarci, čak i do četiri puta, smatra se da izvestan uticaj na nastanak bolesti imaju i hormoni.
Propadanje zgloba, naročito u prve dve godine, odvija se veoma brzo, pa je veoma važno što pre prepoznati bolest kako bi se mogla zaustaviti ili što više usporiti. Najpre dolazi do oštećenja opne koja iznutra obavija zglobove, te ona zadeblja, počinje ubrzano da raste i pojačano luči zglobnu tečnost, što izaziva snažan bol. Enzimi koji nastaju u tim procesima, pored zglobne opne, napadaju i hrskavicu i kosti, dok se na kraju ne uništi ceo zglob. Upalni proces zahvata zglobnu čauru, ligamente i tetive.
Simptomi
Bolest se u najvećem broju slučajeva razvija sporo, ali progresivno. Može početi bez povoda, provocirana nekim stresom, a manifestuje se akutnim, naglim napadima usled teške upale jednog ili više zglobova.
Bolesnik je malaksao, pojačano se znoji, gubi apetit i poremećen mu je ritam spavanja. Nakon početne nespecifične faze javljaju se prvi karakteristični, prepoznatljivi znakovi bolesti. Jedan od takvih znakova je jutarnja ukočenost zglobova, što se najpre oseća na zglobovima prstiju šake. Kada se zglobovi razgibaju, oboleli ne oseća veće probleme sve do sledećeg jutra kada se ukočenost opet ponavlja. Kako vreme odmiče, tako je jutarnja ukočenost sve teža i dugotrajnija.
Ubrzo se javlja i bol koji je najpre prisutan samo periodično, ili pri određenim pokretima, dok kasnije postaje konstantan i praćen je simetričnim otocima, prvo zglobova prstiju ruku i nogu, potom i većih spojeva – kolena, laktova i ramena. U početku otok nije tvrd i može se utisnuti, jer se radi o upalnom izlivu u zglobnu “vreću”.
Dijagnoza i lečenje
Laboratorijskim analizama se potvrđuje anemija, povećanje broja belih krvnih zrnaca, smanjenje trombocita, ubrzana sedimentacija, dok je u serumu prisutan pozitivan reumatoidni faktor. S obzirom na to da je bolest hronična, zahteva dugotrajno lečenje koje se pre svega zasniva na otklanjanju simptoma i ublažavanju upalnog procesa. Opšte mere obuhvataju odmor i imobilizaciju najviše zahvaćenih zglobova, kao i primenu nesteroidnih antiinflamatornih lekova, mada se u pojedinim fazama kratkotrajno primenjuju i kortikosteroidi.
Obolelima se preporučuje i uzimanje suplemenata kao što je glukozamin, jedinjenje koje održava celovitost hrskavice i podstiče lučenje tečnosti zadužene za podmazivanje i zaštitu zglobova.
Kolagen je protein od izuzetne važnosti za zglobove: konzumiranjem suplemenata koji ga sadrže potpomaže se obnavljanje hrskavice između zglobova.
Komplikacije
U uznapredovaloj fazi bolesti javljaju se i deformiteti šake. Osim na zglobovima, promene nastaju i na drugim delovima tela i organima. U težim slučajevima formiraju se potkožni čvorići i promene na srcu i plućima – perikarditis, pleuritis ili fibroza pluća, te upala beonjače.
Takozvani Feltijev sindrom vrsta je reumatoidnog artritisa i karakteriše ga povećanje limfnih čvorova (limfadenopatija) i slezine. Uz to se javljaju i anemija, trombocitopenija i granulocitopenija.
Alternativne metode lečenja
Jedna od najefikasnijih alternativnih terapija reumatoidnog artritisa jeste akupunktura koja uspostavlja ravnotežu i fluidnost telesne energije – či. Tamo gde je balans telesne energije narušen, javlja se i bol. Stanje kostiju dovodi se u vezu sa zdravljem bubrega i slezine, tako da se akupunktura primenjuje na onim delovima tela koji su povezani sa ovim organima. Tegobe može da olakša i osteopatija, manuelna tehnika koja telu vraća prirodnu sposobnost da funkcioniše samostalno i pokreće proces samoregulacije, odnosno samoisceljenja.
Nikako ne treba zaboraviti ni masažu koja smanjuje bolove u mišićima i pomaže u opuštanju zglobova. Intenzitet simptoma artritisa pojačava se kada je oboleli pod stresom ili je napet, a masaža uspešno rešava oba problema, štaviše, stimuliše lučenje hormona endorfina koji funkcioniše kao prirodni analgetik.
I fitoterapija može da ublaži bol i zaustavi napredovanje bolesti, a u tu svrhu se preporučuju preparati na bazi breze, kore vrbe, kleke i slačice.
Vodite računa o ishrani
Eksperti tvrde da ishrana može da ublaži, ali i da podstakne reumatske tegobe. Danas se zna da neke namirnice, naročito one bogate mastima, podstiču upalne procese stvaranjem supstanci sličnim hormonima, takozvanih eikozonoida, a istraživanja su pokazala da reumatoidni artritis može da bude i posledica alergije na neke vrste hrane. Nutricionisti obolelima savetuju ishranu bogatu gvožđem (brokoli, kelj, prokelj i grašak), ali ne i suplemente gvožđa, pošto mogu da pogoršaju bolove i podstaknu oticanje zglobova.
Neke amino-kiseline (histidin) pomažu da se organizam oslobodi suvišnih metala koji pogoršavaju tegobe, te je zbog toga poželjno jesti pirinač, raž i pšenicu. Neophodno je smanjiti unos zasićenih masti, mlečnih proizvoda (naročito punomasnog sira) i crvenog mesa. Takođe, treba izbegavati i citruse, kofein, so, cigarete i sve namirnice koje sadrže beli šećer. S obzirom na to da solanin pogoršava upalu, oboleli od reumatoidnog artritisa iz jelovnika moraju da izbace papriku, patlidžan, paradajz i beli krompir, a preporučljivo je jesti hranu koja je bogata sumporom, kao što su jaja, beli i crni luk.
Naime, sumpor je neophodan za izgradnju hrskavice, vezivnog tkiva i kostiju te pomaže pri apsorpciji kalcijuma. Riblje ulje ima antiinflamatorno dejstvo i može da smiri upalu, pa u jelovnik obavezno treba uvrstiti skušu, haringu, sardinu, losos i tunjevinu koje su bogate omega-3 masnim kiselinama.
Đumbir u svom sastavu ima antiupalna jedinjenja zbog čega je poželjno da se što češće dodaje u jela ili konzumira razblažen u vodi. Uobičajena doza je 5 g svežeg đumbira ili pola grama đumbira u prahu, tri puta dnevno.
Zašto je važna fizička aktivnost?
Ukoliko se zglobovi nedovljno ili uopšte ne pokreću, vremenom će se ukrutiti, što se može sprečiti vežbanjem u toploj vodi koja će umiriti bolove. Međutim, fizička aktivnost se ne preporučuje u akutnoj fazi bolesti jer tada zglobovi treba da miruju uz primenu hladnih obloga.
Čest pratilac reumatoidnog artritisa je i artroza – istrošena hrskavica, koja se najčešće javlja u poznijim godinama, naročito kada je zglob bio opterećen u dužem periodu. Artroza se može sprečiti ukoliko se bolesnik pridržava sledećih saveta:
* Vodite računa o telesnoj težini, jer višak kilograma veoma opterećuje zglobove kolena i kukova.
* Svako jutro obavezno razgibavajte zglobove.
* Izbegavajte duže držanje tela u istom položaju, kao i dugotrajno izvođenja istih pokreta.
* Pokušajte da ne nosite teške stvari i skačete…
OSTATAK TEKSTA MOŽETE DA PROČITATE U NOVOM BROJU

Uzvor:

Нема коментара:

Постави коментар