google analitika

07 јун 2013

Lijek koji bacamo

Lijek koji bacamo: U kori naradže, limuna i grejpa kriju se jako moćni antioksidansi!

Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju ​nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.
Naime, u samim agrumima (narandžama, limunima, mandarinama, grejpu…) postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Mikea Adamsa i Davida Guiterreza.

Naringenin

Najbolji od flavonoida u tom bijelom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori paradajza. Istraživanja su pokazala, da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News.
Naime, naučnici su u laboratorijskim uslovima hranili miševe hranom bogatom mastima i izazvali im simptome metaboličkog sindroma. Zatim su im davali naringerin, a nakon analiza se pokazalo da je on normalizirao nivo holesterola i triglicerida, spriječio inzulinsku rezistenciju i normalizirao metabolizam glukoze (šećer u krvi). Dakle, u hrani ima lijekova, stoga nemojte te lijekove bacati!

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар