google analitika

06 јун 2013

Kokotac biljka (Meliloti herba)

Kokotac biljka (Meliloti herba)


Ljekovite i djelotvorne tvari:
  • eterično ulje,
  • kumarin,
  • melilotova kiselina,
  • tanin,
  • smola,
  • melilotal i mnoge soli.
Ljekovito djelovanje:
kokotac je već odavno obljubljena ljekovita biljka te ju je već Hipokrat upotrebljavao za liječenje čireva.
Čajni oparak, za kojeg se uzima po pola čajne žlice droge za 1 šalicu čaja, pije se u gutljajima 2 do 3 šalice kod bronhalnog katara, bolesti želuca i mjehura te kod teškoća u utrobi.
Doza se ne smije prekoračiti jer veće količine izazivaju povraćanje.
Primjena u pučkoj medicini: za čišćenje crijeva od toksina koji se skupljaju u crijevima pučka medicina preporučuje klistir od lagano prokuhane biljke.
Kod nesanice treba primijeniti hladni pripravak droge: 1 čajna žlica droge za 1 šalicu čaja namače se 8 do 10 sali, procijedi se i procijeđeni čaj ugrije.
Taj se čaj pije u gutljajima 1 sat prije spavanja.
Tinktura od cvjetova upotrebljava se za masažu kod reumatskih bolova u zglobovima.
Izvana se kokotac upotrebljava kao mokri i topli oblog za omekšavanje oteklina, čireva i mliječnih čvorova te za omekšavanje stvrdnutih i upaljenih prsiju.
Kod bolesti uha, naročito kod probadanja u ušima i upale srednjeg uha pusti se da djeluju na uho vruće pare od čaja pripremljenog prekuhavanjem droge. U starijoj bilinarskoj literaturi kokotcu se pripisuje dobro ljekovito djelovanje u obliku vlažnih i toplih obloga kod kožnih čireva nalik na rak. Kokotac se, konačno, upotrebljava kao dodatak biljnim kupeljima naročito ako se od tih biljnih kupelji očekuje osvježenje i jačanje.
Primjena u kućanstvu:
Prije no što su nastala kemijska sredstva za uništavanje moljaca, kokotac se upotrebljavao u tu svrhu. Pomaže kod tegoba vezanih uz kroničnu vensku insuficijenciju, bolovi i osjećaj težine u nogama, grčevi u listovima nogu, pomaže kod hemoroida i nakupljanja limfe. Ne preporuča se uzimati velike količine čaja jer zbog sadržaja kumarina može oštetiti jetru.
Način pripreme:
1 žličicu herbe preliti s 2 dcl kipuće vode, ostaviti 5 min,zatim procijediti.
 Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар