google analitika

06 јун 2013

KAKO IZGLEDA I KAKO PRIPREMITI LIJEK OD KADULJE

Kako izgleda i kako pripremiti lijek od kadulje

Kadulja, žalfija, pitomi pelin

KAKO IZGLEDA



Razvija se kao zbijeni polugrm s višegodišnjom i razgranatom stabljikom i s jako razgranatim korijenom. Prizemni su dijelovi stabljike, kao i stariji dijelovi korijena, odrvenjeli. Stabljiku i šibljaste ogranke gusto su obrasli uski, ovalni i trajni listovi koji su na rubu vrlo nježno nazubljeni. Listovi imaju brojne žile i na obje su strane gusto mrežasti. Obilje gusto smještenih i finih dlaka daje obim stranama lista zagasitu sivo-zelenu boju. U najgornjem dijelu manje-više uspravnih organaka razvijaju se u prividnim klasovima pršljenaste nakupine ljubi-častih i izrazito usnatih cvjetova (kadulja pripada porodici usnjača, Labiatae).

GDJE SE MOŽE NAĆI

Čitava biljka ima ugodan i vrlo jak miris. Kao samonikla biljka, kadulja raste samo u zemljama oko Sredozemnog mora. Izvan toga područja raste samo umjetno uzgajana, ali nikad nema tako intenzivan miris kao ona uz obalu, U nas je ima vrlo mnogo u čitavom obalnom pojasu, a mjestimice dosta duboko i u unutrašnjosti kopna. Najbolje uspijeva na kamenjarima, na ogoljelim kamenim terenima s mnogo sunca. Tu se javlja u bezbroj primjeraka koji vezuju tlo i pomažu u pošumljavanju goleti. Zato je i potrebno racionalno sabirati kaduljino lišće. Ne smije se čupati čitava biljka s korijenjem.

KAKO SPREMITI LIJEK

Za liječenje se uzimaju listovi i vršci stabljike (Folium Salviae). Sabiru se prije pune cvatnje. Biljka je jakog mirisa i ljutog, nešto malo gorkog i trpkog okusa. Sadrži eterično ulje, treslovinu, gorke tvari, smolaste tvari itd. Puno se upotrebljava, i to ne samo kao ljekovita nego i kao začinska biljka.
Uvarak od lišća najčešće se upotrebljava kao sredstvo za ispiranje ždrijela, kod upala u ustima i na zubnom mesu, kod kašlja, prehlade itd.
Svježim se lišćem trljaju zubi i desni. Osim toga, kaduljom se liječe smetnje u menstruaciji, hemeroidi (šuljevi, zlatna žila), upala mjehura, bolesti jetara, reuma, proljev, razne živčane bolesti itd.
Kadulja je naročito poznata kao sredstvo za suzbijanje noćnog znojenja kod tuberkuloznih bolesnika.
Svježi sok lista s medom blaži nadražaj kod kašlja.
Prašak kadulje s mesnom juhom liječi nervozno podrhtavanje.
Uvarak korijena i lista liječi ženske bolesti.
Alkoholna tinktura od kadulje krijepi želudac i liječi groznicu.
Izvor:

Napomena

Potrebno je napomenuti da prekomjerno uživanje pripravaka od kadulje može biti, za osjetljive ljude i štetno, jer uslijed nadražljivog djelovanja mogu nastupiti i neugodne smetnje koje najčešće zahvaćaju bubrege.

Нема коментара:

Постави коментар