google analitika

07 јун 2013

Imela (Viscum album)



Imela (Viscum album)
Imela ili je zimzelena samonikla biljka karakterističnog grmovitog oblika, koja raste na kori raznog drveća kao poluparazit. To znači da živi na drveću koje ga opskrbljuje vodom, ali ona samostalno stvara hranu fotosintezom.
Za razliku od druge vegetacije koja gubi lišće i tiho “preživljava” zimu, imela ima puni cvat, tj. daje plodove – bijele bobice, koje nisu jestive, a u većim dozama čak mogu biti i toksične. Upravo zbog toga, bobice treba držati podalje od dohvata djece kako bi se izbjegle neugodne posljedice.
Zanimljivo je da bobice imele rado jedu ptice kojima, očito, njihova toksičnost ne smeta, a ujedno je time dalje rasprostiru.
Ljekoviti djelovi biljke: Listovi na završnim grančicama — Visci herba
Ljekovite i djelotvorne tvari: Imela posjeduje čitav niz ljekovitih tvari: još sporan glikozid viskalbin,viscin, hlapivi alkaloidi, poput smole visciflavin, uz holin i jedan ester holina i poput digitalisa djelujuću tvar koja snižava tlak krvi (čisti piridin), vitamin C, glukoza, inozit, škrob, ulje, kiseli i neutralni saponin, oleanolna kiselina, stearin, octena i palmitinska kiselina, dalje kalcij, kalij, dosta fosforne kiseline i drugo.
Ljekovito djelovanje: Iz mnoštva ljekovitih djelovanja imele treba kao prvo utvrditi da imela izaziva povećanu izmjenu tvari i pojačan rad žlijezda čitavog probavnog aparata. To znači da otklanja kroničnu začepljenost sa svim nepovoljnim popratnim pojavama (osjećaj težine, nadimanje, smetnje u duševnom i tjelesnom radu, osjećaj nevoljkosti i dr.), a otklanja i početke žutice, normalizira nepotpuno izlučivanje žuči, a gube se i uzroci nastanka šećerne bolesti. Imela poboljšava životnu energiju i podiže imunitet svih ljudskih organa.
Poboljšanje optoka krvi donosi i kod žena normaliziranje menstruacije, otklanjaju se
smetnje u maternici s često jakim bolovima. Svježi sok iz mladih grančica i listova imele nalazi i danas primjenu u liječenju neplodnosti žena, ako su uzroci neplodnosti npr. krvarenje, ili otečenost maternice ili bijeli cvijet. Ne manje ljekovito djeluje imela kod naknadnih krvarenja u vrijeme babinja, a njome se liječi i krvarenje iz pluća i povraćanje krvi.
Također regulira i normalizira krvni tlak , djeluje protiv ovapnjenje žila i oštećenja srca.
Neki su autori (dr. Karl Anton Kass) u novije vrijeme i klinički utvrdili izričito ljekovitu moć imele u djelovanju protiv raka, a potvrđeno je, konačno, uz antineuralgično djelovanje i djelovanje na smirivanje krvarenja i izričito antikarcinomatozno djelovanje.
Imela ima i jaka imunološka svojstva – jača imunitet i pomaže kod alergija.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар