google analitika

07 јун 2013

Gospina trava (Hypericum Perforatum L.)



Gospina trava ( Hypericum Perforatum L.)
Iz trajnog drvenastog i razgranjenog podanka raste više 30 do 70 cm visokih i okruglih stabljika koje su proviđene sa po dva uzdužna rebra. Listovi su smješteni nasuprotno, sjedeći su i jajoliki, a protkani s vrlo mnogo providnih i za tu biljku karakterističnih točkica. Te točkice su žlijezde napunjene eteričnim uljem te list izgleda kao fino izbušen. Cvjetovi su žute boje, smješteni u cvatove na vrhu stabljike. Trljaju li se cvjetovi među prstima, iz njih istječe krvavo-crveni sok koji dolazi od crvene smole. Plod je mnogosjemeni dugi tobolac. Krvavo-crveni sok iz cvjetova dao je od davnine povoda za čitav niz praznovjernih priča i tajanstvenih primjena. Cvjetovi imaju slab balzamičan miris, a okus smolast, gorak i malo trpak.
Cvate čitavo ljeto, a najviše u srpnju, vrijeme sazrijevanja sjemena je nakon cvatnje od kolovoza do rujna.
Vrlo je raširena biljka koja raste na sunčanim livadama i tratinama, na pustim i neobrađenim zemljištima, na krčevinama i rubovima šuma u šikarama i drugdje.
VRIJEME BERBE
Gospina trava se bere tijekom mjeseca svibnja i lipnja.
LJEKOVITI DJELOVI BILJKE
Sabire se čitava biljka u cvatu (Herba Hyperici) dužine do 30 cm te se suši u hladu. Osušena droga mora zadržati svoju zelenu boju i žute cvjetove. Biljka sabrana u čitavoj dužini, tj. rezana do zemlje, ima mnogo drvenastih dijelova stabljike te je takva loše kvalitete. Isto tako se ne smije sabirati biljka koja je već ocvala. U pučkoj medicini sabire se pojedinačno i sjeme u vrijeme njegove zriobe.
LJEKOVITE I DJELOTVORNE TVARI
Čitav niz ljekovitih i djelotvornih tvari čini gospinu travu vrlo vrijednom ljekovitom biljkom. Ona sadrži u obilnoj mjeri gorku tvar, tanin, eterično ulje i ugljikohidrate, a dokazani su i smola, bjelančevine, pektinska i miristinska kiselina, crvenilo hiperin, hiperizin, fitosterin i stearin.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Gospina trava je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lijek za živce, a djeluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi. Prije svega se preporuča gospina trava kod opekotina, svježih rana koje krvare, ozljeda mišića, izljeva krvi, zgnječenja tkiva i za liječenje prišteva, čireva i oteklina. Poznata je kao i  sredstvo za njegu kože, kod nečistoće kože, napuklina kože, kod suhe ljuskave kože i dr.
Oralno uzeti preparati gospine trave u nekim predkliničkim i kliničkim ispitivanjima pokazali su snažno protuupalno, antiviralno i antibakterijsko djelovanje pa čak i antikancerogeno djelovanje. Međutim, većina tih studija je orijentirana upravo prema antidepresivnom djelovanju gospine trave u liječenju lakih i srednje teških depresija, nervoze, razdražljivosti, potištenosti, melankolije, straha i nesanice gdje je dokazano da zamjetno podiže raspoloženje, uklanja osjećaj umora i bezvoljnosti te pomaže kod nesanice. Uporaba se savjetuje i pri liječenju različitih ovisnosti ( npr. alkoholizam) te pri „skidanju“ sa klasičnih antidepresiva, naravno, samo uz savjet i odobrenje liječnika. Njeno korištenje vrijedno je i kod žena u predmenopauzi i menopauzi, ali i kod djece i mladih gdje je izrazito pogodna za korištenje zbog malog broja nuspojava nasuprot onima koje imaju sintetski antidepresivi. Gospina trava također može popraviti raspoloženja osoba koje pate od sezonske depresija. Sezonska depresija je oblik depresije koji se kod nekih ljudi pojavljuje tijekom zimskih mjeseci zbog odsutnosti sunčeva svijetla i koji se obično liječi foto terapijom. Gospina trava također se predlaže i kao alternativna terapija osobama sa socijalnim fobijama i opsesivno kompulzivnim poremećajem. No Gospinu travu ne bi smjele koristiti osobe s bipolarnim poremećajem.
Gospina trava može biti korisna kod ekcema, rana, manjih opeklina i hemoroida. Nadalje, Gospina trava može blagotvorno djelovati i za ublažavanje postmenstrualnih fizičkih i psihičkih simptoma, uključujući grčeve, razdražljivost i žudnju a hranom.

Izvor:
 


Нема коментара:

Постави коментар