google analitika

09 јун 2013

Falsifikovana (lažna) hrana

Лажна говедина, лажни поринач, имитација јаја и рециклиране земичке.

Недостатак ефикасних регулатива у кинеској прехрамбеној индустрији, створио је чудовиште ужасних размера.
Јeдно је имитирати дизајнирану гардеробу и техничке уређаје, а сасвим друга ствар усудити се имитирати Мајку природу и играти се са прехрамбеним састојцима који се налазе у основи људске исхране.

                                                                         Лажни ораси

Орасима се уклања језгро а уместо њега се ставља грумен бетона па се љуска поновo залепи. Да би појачали "илузију ораха", сваки грумен бетона се пажљиво умота у папир да би се избегла свака сумња.


                                                     Испирање меда

Испирање меда је процес производње лажног меда који се лажно означава и извози у Индију а одатле у САД.
Производи се мешањем зашећерене воде, меласе, кукурузног или пиринчаног сирупа и једне врсте нерафинисаног шећера, на крају му се додаје сасвим мало правог меда.


                                                  
                                                       Лажна говедина

Прављење скупе говедине од јефтине пилетине и свињетине која се онда продаје по највишој могућој цени је посебна врста одвратне алхемије.

На жалост то се релативно лако може урадити, потребно је око 90 мин маринирања у мешавини високопроцентном екстракту говедине и агенса за потизање глазуре. "Адитиви за маскирање меса" су опасни. Континуирана употреба може узроковати лагано тровање људских органа које води до деформитета а чак су могуће и неке врсте рака.


                                                                 
                                                                 Лажни пиринач

Чини се да би требало да се измисле посебне казне за оне који се усуђују да имитирају основни састојак кинеске кухиње.
Сингапурске власти су изјавиле да неке компаније праве имитацију пиринча од пластичних отпада и кромпира (слатког и обичног).

Овај лажни производ делује стварно у сировом стању али кад се скува постаје тврд и жилав. "Ономе ко поједе три чиније овог лажног пиринча је исто као када би појео целу пластичну кесу" - изјавио је један званичник кинеског удружења угоститеља.

Према тврдњама једног недељника у Хонг Конгу овај лажни пиринач се дистрибуира у кинеском граду Тајуан у провинцији Шанкси. Прави се тако што се меша обичан и слатки кромпир па се формира у облик зрна пиринча и на крају му се додају синтетички индустријски остаци.

Овај пиринач се не понаша као нормалан пиринач остаје тврд чак и након кувања. Синтетички остаци су јако штетни по конзументе.

Због озбиљности ситуације биће спроведена истрага у фабрикама на које се сумња да производе овај "пиринач". У међувремену ниска цена овог лажног пиринча омогућава велетрговцима огромне профите.


                                          
                                                            Лажна јаја

Вештачка јаја се праве од хемикалија, алгинске киселине, калијума, калцијум-хлорида, желатина, парафина, вештачких боја и воде и продају се као да су права. Кувају се у урину дечака а љуска се прави од креде.

Да зло буде веће, упутства за прављење ових лажних јаја могу се наћи на бројним веб сајтовима. Имитација стварно подсећа на право јаје али само док се не скува, након чега жуманце постаје налик лоптици скочици. Континуирана конзумација ове одвратне имитације води у губитак памћења и деменцију. Шта је следеће, лажни пилићи???


                                        
                                                        Рециклиране земичке

Препакивање устајалих земички је ново дно које је досегла кинеска индустрија хране. Неке прехрамбене  продавнице су оптужене за враћање непродатих земички њиховим произвођачима где се оне убацују у каце са водом, брашном, илегалном жутом бојом за храну и вештачким заслађивачима.

Земичке се онда препакују и поново продају као свеже земичке. Законски поступак је покренут против власника компаније која се тиме бавила, можда због тога што је скандал био превише јаван и понижавајући по кинеску владу. Директор компаније је изгубио дозволу за производњу хране а влада је повукла 32 000 земички из прродаје.

Кинеска законска регулатива која се тиче хране је практично непостојећа и лаче за реформом. Прописи се тешко спроводе због огромне територије коју Кина заузима. У 2009 год Влада је признала да је регулатива хране национални проблем што је увeк први корак у процесу опоравка. Прекршаји су међутим очигледни и настављају се несмањеном снагом.


                                              
                                                         Заражене патке

Кинеска компанија "Светки краљеви патака" је отпустила четири запослена под оптужбом да су продавали заражене патке. Према тврдњама једне француске новинске агенције, запослени су продавали патке једном бизнисмену који их је обрађивао продавао на црном тржишту.


                                         
                                               Свињетина загађења хемикалијама

Извештај једне кинеске новинске агенције из 2011 год износи да су три висока званичника у централној Кини отпуштена и још двадесет двоје људи ухапшено под оптужбом да су хранили свиње хемијским дрогама да би биле виткије. Неки од ових ухапшених су били узгајивачи свиња а остали су били запослени у месној индустрији где су се загађене свиње касапиле.

Једна од главих кинеских компанија за обраду меса је издвојена као главни осумњичени за продају ове свињетине.

Кленбутерал је препарат популаран међу бодибилдерима и спортистима због способности да повећа мишично ткиво и смањи телесну масноћу. Познато је да има штетне ефекте на кардиоваскуларни и нервни систем. Ректопамин се такође користи као додатак свињској храни који их чини виткијим, што значи да им се ови састојци дају да би свиње имале мање масног а више мишићног ткива. Ректопамин је главни састојак пајлеана који је ФДА одобрила 1999. год а такође је одобрен у још двадесет држава икључујући Аустралију, Канаду, Мексико и Тајланд. Већина свињетине која се прода широм САД садржи пајлеан.
Пајлеан је забрањен у Кини и Малезији као и у ЕУ и још 150 држава.


Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар