google analitika

07 јун 2013

Divizma (Verbascum thapsus)



Divizma (Verbascum thapsus)

Opis biljke: dvogodišnja je, često i do 2 m visoka biljka, uspravne stabljike, pokrivena kao i listovi gustim vunastim dlakama. Prve godine razvija samo prizemne listove, dok druge godine potjera stabljiku. Listovi su krupni i debeli, duguljasto-jajasti; listovi pri dnu stabljike imaju peteljku i veći su, dok su oni na stabljici manji i bez peteljke, tj. sjedeći. Cvjetovi su skupljeni u gornjem dijelu stabljike u dugi klas, žute su boje s bijelo ili crvenkasto vunastim prašnicima.
Miris i okus: miris svježe biljke ili cvjetova nije baš ugodan, no cvjetovi, naprotiv, kada su osušeni, mirišu poput meda. Okus biljke je slatkast i sluzast.
Vrijeme cvatnje: od početka srpnja, tokom čitavog ljeta, sve do kraja jeseni.
Stanište: raste na neplodnim, suhim i kamenitim tlima, na sunčanim šumskim čistinama, uz rubove puteva te na pjeskovitim tlima uz rubove rijeka i potoka.
LJEKOVITI DJELOVI BILJKE
Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetovi bez čaške (Flores Verbasci), a pučka se medicina služi i listovima (Folia Verbasci) i korijenom. Cvjetovi se smiju brati samo po suhom i sunčanom vremenu. Cvjetovi se moraju brzo sušiti, u hladu na prozračnom mjestu, a još je bolje potpuno ih osušiti na umjetnoj toplini u blizini ne prevrućeg štednjaka. Pošto osušeni cvjetovi jako navlače vlagu, moraju se odmah nakon sušenja spremiti u dobro zatvorene staklene posude. Droga se čuva i u potpuno zatvorenim posudama nad vapnom na tamnom i suhom mjestu. Neprikladno spremljeni suhi cvjetovi brzo potamne i postanu neupotrebljivi. Korijen divizme kopa se rano u proljeće, prije nego biljka počne zeleniti.
LJEKOVITA SVOJSTVA
 Sadrži sluzi, iridoide, saponine i flavonoide
LJEKOVITO DJELOVANJE
Divizma dobro djeluje na otekline, hemoroide i lišajeve. Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama izvrsno je sredstvo protiv bolesti pluća, posebno suhog kašlja, prsobolje, groznice te za liječenje katara želuca i crijeva i protiv grčeva probavnih organa.  Djeluje i kao diuretik. U vanjskoj upotrebi služi za liječenje upaljenih i gnojnih rana, čireva, lišaja, osipa na koži. Isitnjeni i zgnječeni cvjetovi pomiješani sa medom, hlade opekotine i izvlače bol. Šaka cvjetova u litru rakije sredstvo je za masažu kod gihta i reumatizma.  Najbolji je prirodni lijek kod upale dišnih putova, promuklosti, kašlja, katara bronhija, bronhitis. Divizma liječi i pomaže kod bolesti slezene i jetre, slabog mokrenja dr.
Tinktura kao dodatak prehrani, od cvjetova i listova rastvara, čisti i ublažuje bolove kod svih gnojnih rana, udarenih i otečenih mjesta, apscesa, kožnih čireva, mokrih lišajeva i ostalih kožnih nečistoća.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар