google analitika

07 јун 2013

Četiri divlje začinske trave

Obogatite ukus svakog jela uz ove četiri divlje začinske trave

Biljke koje mnogi smatraju korovom veoma su ukusne i prije svega zdrave. Od sremuša ćete dobiti ukusan namaz ako ga pomiješate sa sirom, koprivu spremite kao i špinat, od maslačka napravite salatu, a potočarka sjajno ide u kombinaciji sa voćem. Korišćenjem raznovrsnih začinskih trava, možete obogatiti ukus jela koja pripremate, a većinu možete pronaći na pijacama!

Maslačak

Gdje raste: Od marta do septembra raste uglavnom na livadama, naročito na onim svježe pokošenim, na poljima i duž staza. Maslačak voli sunce, ali mu ne prija pretjerana suša i vrućina. Za jelo se koriste listovi, cvijet i korjen.
Kakvog je ukusa: Maslačak je bogat gorkim materijama koje utiču i na njegov ukus. Mladi i tanki listovi su blažeg ukusa od onih velikih i čvrstih. Zalivanjem se gorčina može ublažiti.
Šta sadrži: Gorke supstance iz ove biljke podstiču apetit i metabolizam. Listovi su bogati kalijumom, fosforom, magnezijumom i vitaminom C. U korjenu se nalazi inulin, vlaknasta materija slična šećeru, koji blagotvorno djeluje na crijevnu floru i varenje.
Kako se koristi: Sitno sjeckan se koristi kao dodatak jelima. Izmiksajte maslačak u blenderu, pomješajte ga s jogurtom ili kefirom i dobićete fantastičan osvježavajući napitak! Od cijele biljke može da se napravi i salata, od pupoljaka sirup, a korjen može da se priprema kao povrće ili da se isprži i koristi kao zamjena za kafu. Od sušenih listova možete da skuhate čaj.Pročitajte još: Maslačak - Mali žuti proljetni heroj lijek je za mnoge tjelesne tegobe

Kopriva

Gdje raste: Ova biljka raste širom svijeta, na vlažnom tlu bogatom azotom, na primjer, u blizini obala rijeka ili mijesta gdje se čuva kompost i đubrivo. Raste u bokorima i može da dostigne visinu od 1,5 metara.
Kakvog je ukusa: Mladi listovi koprive po ukusu podsećaju na špinat. Sjeme biljke ima aromu koštunjavog voća koja postaje intenzivnija kada se sjemenke isprže. Cvjetovi biljke su također za jelo i veoma su aromatični.
Šta sadrži: Kopriva spada u ljekovite biljke. Sadrži mineralne soli, kao što su natrijum, kalijum i fosfor, zatim željezo i kalcijum, kao i vitamine (A i E). Sastojci koprive pročišćavaju krv, sprječavaju upale i podstiču izbacivanje štetnih materija iz organizma.
Kako se koristi: Najbolji su gornji mladi listovi biljke (koristite rukavice kada ih berete). Kopriva može da se priprema kao špinat ili da se isjecka i koristi kao začin za razna jela ili za pripremu čaja. Vlakna koja žare uništavaju se blanširanjem.Pročitajte još: Dragocjen, jeftin i dostupan lijek: Kopriva je rješenje za mnoge boljke [+Ljekoviti recepti]

Potočarka

Gdje raste: Kao što i njen naziv govori, ova biljka raste blizu izvora, potoka i rijeka. Raste tokom cijele godine, a najbolji period za branje je od maja do septembra.
Kakvog je ukusa: Biljka je prepoznatljiva po blago ljutom, gorkastom ukusu, koji podseća na rotkvu i h. Stariji listovi i grančice imaju intenzivniji i gorči ukus.
Šta sadrži: Potočarka je bogata eteričnim uljima koja deluju antibakterijski i diuretički. Listovi sadrže vitamine A, B1, B2, C i D, kao i kalijum, željezo i jod. Ove supstance, zajedno s taninima i gorkim materijama, podstiču izbacivanje štetnih materija iz organizma. Ipak, ne treba pretjerivati sa konzumiranjem ove biljke, jer može da iritira želudac.
Kako se koristi: Gurmani vole da oplemene krem čorbe i sosove listovima potočarke. Može da se koristi za salatu, u kombinaciji s drugim divljim začinskim biljem, ali i sa sočnim voćem. Veoma ukusne su i palačinke sa listovima potočarke.
Srijemuš, divlji luk, medvjeđi luk, šumski luk

Srijemuš ili divlji luk

Gdje raste: Ovu začinsku travu možete da naberete u šumi tokom aprila i maja. Ako vam je to suviše naporno, zasadite je u bašti, na mjestu gdje ima dovoljno hlada. List sremuša (drugi nazivi: šumski luk, divlji luk, medvjeđi luka, crijemuš) podsjeća na list đurđevka, ali ima miris sličan bijelom luku.
Kakvog je ukusa: Poznat je i kao divlji bijeli luk, upravo zbog toga što njegovi listovi po ukusu podsećaju na ovu začinsku biljku, samo što je ukus sremuša malo blaži.
Šta sadrži: Zahvaljujući eteričnim uljima, vitaminu C i antibiotskoj aktivnoj supstanci alicinu sremuš veoma blagotvorno djeluje na zdravlje. Podstiče varenje i izbacivanje štetnih materija iz organizma, djeluje protiv gihta i reume i snižava krvni pritisak.
Kako se koristi: Sitno isjeckani listovi mogu da se pomiješaju s puterom ili krem sirom, a koriste se i kao dodatak salati. U sosove i supe ga stavljajte pred kraj pripreme da ne bi izgubio aromu.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар