google analitika

07 јун 2013

Brusnica (Vaccinium macrocarpon)


Brusnica (Vaccinium macrocarpon)
Mali, 10 do 20 cm visoki grmić, ima puzavi podanak, zimzelene obrnuto jajaste listove, koji su na rubu nešto uvrnuti, točkasti i blijedozelene boje. Grozdasti cvat smješten je na vrhu izdanaka, a cvjetovi su crvenkasto-bijeli i zvonasta oblika. Bobe su svijetlocrvene i veličine poput borovnice. Cvjetovi su slabog mirisa, bobe su trpko-kiselkastog okusa i prijatnog mirisa. Listovi su gotovo bez mirisa te gorkog i trpkog okusa. Vrijeme cvatnje je svibanj, lipanj, a vrijeme sazrijevanja plodova – srpanj, kolovoz. U kišnim ljetima, a sunčanim jesenima, bobe sazrijevaju iznimno kasno te se sabiranje zrelih boba produljuje sve do druge polovine rujna. Listovi , za razliku od borovnice sabiru se tek nakon sazrijevanja plodova jer su u to vrijeme i najbogatiji važnim ljekovitim tvarima.
Raste  uglavnom u šikarju suhih šuma, daje prednost staništu borovih i smrekovih šuma, raste na pješčanim, šljunčanim i humusnim zemljištima te naročito u planinama, na dubokim tresetištima.
Ljekoviti dijelovi biljke: u srpnju i kolovozu sabiru se bobe. Listovi brusnice često se zamjenjuju s listovima medvjetke (Arctostaphylos uva-ursi L. Spreng). Oni se razlikuju po tome što su s donje strane smeđe-točkasti i ne izgledaju mrežasti. Listovi medvjetke imaju slabo ispupčenu nervaturu.
LJEKOVITA  SVOJSTVA
Listovi sadrže arbutin, erikolin i tanin, a bobe jabučnu, citronsku, oksalnu i jantarnu kiselinu, tanin, šećer, pektin te vitamine A, B i C.
LJEKOVITO  DJELOVANJE TINKTURE I MACERIRANE BRUSNICE U MEDU
Brusnica se već dugo i pouzdano koristi kao biljka čiji plod pomaže u slučaju urinarnih infekcija. Može se koristiti preventivno za čuvanje zdravlja urinarnog trakta, kod same infekcije i u kombinaciji s antibioticima bez narušavanja ili ometanja njihovog djelovanja.
Brusnica sadrži aktivne sastojke i voćne kiseline koji dolaze u urin i snizuju njegov pH. Bakterije mogu rasti samo u određenom rasponu pH. Kada ga zadesi infekcija, organizam pokušava sam sniziti pH urina da bi zaustavio razmnožavanje bakterija. Zato kod infekcije mokrenje peče.
Smatra se da brusnica prevenira bakterije (poput E. coli) da se vežu na sluznicu mjehura i uretre. Takvo djelovanje smanjuje vjerojatnost infekcije u preventivnom smislu, a pospješuje i djelovanje obrambenih mehanizama napadnutog organizma. Također svojim sastavom povećava kiseli sadržaj urina.
Brusnica također sadrži prirodne sastojke koji djeluju antibakterijski, poput hipurične kiseline. Ovaj sastojak na žalost nije prisutan u dovoljnoj koncentraciji u soku i običnom plodu brusnice da bi se njegovo djelovanje smatralo učinkovitim.
Preporučujemo Tinkturu od Brusnice
Upozorenja
Brusnica je netoksičan, jestivi plod koji se normalno koristi u prehrani. Uzimanje koncetriranih pripravaka ili ekstrakata može imati blage nuspojavu dijareje kod primjene visokih dnevnih doza. Brusnica se pokazala doista djelotvorna u preventivnom smislu, te u liječenju urinarnih infekcija. Prekomjerni unos brusnice u velikim količinama može izazvati preveliku kiselost i oštetiti mokraćne puteve. Također se ne preporučuje konzumacija većih količina brusnice tijekom trudnoće bez savjeta liječnika.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар