google analitika

06 јун 2013

Borovnica


Borovnica
Borovnica raste u malim grmovima koji su iznimno razgranati s čvorastim stabljikama i korijenom koji je puzav. Listovi su tanki, nazubljeni, ovalnog su oblika i imaju kratku peteljku. Cvjetovi su okrugli i zvonolikog su oblika. Boja cvjetova je svijetlo ružičasta. Iz cvjeta izraste plod koji je okrugli i veličinom i izgledom podsjeća na bob graška, ali je crno modre boje. Plod borovnice posjeduje veliku količinu antioksidansa. Vrijeme cvatnje je od lipnja do kolovoza što ovisi o visini i položaju gdje ta biljka raste. Listovi se suše u sjeni i na prozračnom mjestu. Plodovi koji se beru ljeti, a njih sušimo na suncu ili pak umjetno (u pećnici). Razmnožava se i širi vrlo razvijenim i dugim podzemnim dijelovima, zato i može gusto obrasti veće površine.
VRIJEME BERBE
Ljekoviti dijelovi borovnice su listovi  koji se beru u proljeće, prije sazrijevanja ploda i u jesen kada je plod pobran. Plodove beremo u ljetnom periodu.
LJEKOVITA SVOJSTVA
Glavni ljekoviti sastojci su tanini , flavonoidi i antocijan.
LJEKOVITO DJELOVANJE
Neki stomatolozi preporučuju borovnicu za ispiranje usne šupljine prije i poslije pranja zubi kako bi se došlo do zona do kojih se ne može doći keficom za zube. Borovnica se već godinama koristi u cijelom svijetu za prirodno liječenje kod simptoma proljeva, za „jačanje” krvi, jačanje desni, zaštitu kože od iritacija i infekcija i kao pomoć za smirenje gastrointestinalnih smetnji.
Poznata je također za ublažavanje bolova u trbuhu kod menstrualnog sindroma, sadrži gliko-kinin (a njegov glikemički indeks je niži od šećera), koji održava krvni tlak na normalnoj razini. Vrlo je učinkovita kao anti-age sredstvo, a djelotvorna je i u sprječavanju problema krvotoka. Listove borovnice upotrebljavamo protiv nastajanja mokraćne kiseline i šećerne bolesti. Plodove borovnice koristimo protiv hemoroida, neuredne stolice te pomaže pri povećanju apetita.
Borovnica se koristi u tradicionalnoj medicini za sprječavanje širenja degeneracije makule, bolesti koja uzrokuje oštećenje središnjeg dijela mrežnice obično kod osoba starijih od 50 godina, a može se također koristiti u prevenciji katarakte (mrene).
Učinci borovnice u zaštiti očiju i osjetljivih dijelova oko mrežnice proizlaze iz flavonoida.
Smatra se odličnim prirodnim diuretikom, bez gutanja tableta kalija mogu ga piti  i osobe s bolesnim mokraćnim organima i reumatičari.
Mnogo vitamina C imaju uopće sve vrste s bobicama, a osim brusnice sve bobice imaju višak baza, dakle nisu kisele.
Borovnica je dobar vazodilatator, širi krvne sudove i snižava krvni tlak. Antocijanidi koje sadrže borovnica i brusnica sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani udar.

Izvor:
 

Iz


Нема коментара:

Постави коментар