google analitika

12 јун 2013

Biljem izliječite urašteni nokat

ŽenskastopalaSmatra se da svaka peta osoba pati od urastanja noktiju, što je prilično neugodna i bolna pojava. Urastanje noktiju uglavnom nastaje kao posljedica nepravilnog rezanja noktiju. Pravilno je da se nokti režu ravno, a ne zaobljeno u kutovima. Prije rezanja noge treba obavezno namočiti u umjereno toploj vodi da omekšaju.
Ako se ipak dogodi da vam nokat uraste, evo nekoliko načina kako ga možete sami izliječiti određenim pripravcima od bilja:

Kupka od preslice
100 gr poljske preslice
2 l vode
Usitnjenu suhu preslicu prelijte kipućom vodom, ostavite da pokrivena odstoji 2-3 sata i ocijedite. Prije upotrebe tekućinu zagrijati i umakati urašteni nokat 20-30 minuta. Istu tekućinu možete koristiti 2-3 puta, uvijek uz prethodno zagrijavanje.
Oblog od lanenog brašna
sjemenke lana
vruća voda
Sjemenke lana treba samljeti i uz stalno miješanje dodavati vruću vodu dok ne postane kaša. Kašu staviti na komad gaze, previti nokat i ostaviti da djeluje preko noći.
Oblog za nokat od patlidžana
Ako vas muči urašteni nokat koji se gnoji, nekoliko puta u toku dana stavite na njega plošku patlidžana.
Njega uraštenog nokta poslije gnojenja
1 žlica pšeničnog brašna
2 žlice meda
Brašno i med umiješati u kašu, staviti na komad gaze i previti time nokat. Nakon skidanja obloga, prst isprati čajem od kamilice.

Izvor:
sveosvemu.com

Urasli nokti – Kako sprečiti i lečiti ovu pojavu

Oni koji su makar jednom na vlastitim prstima iskusili urastanje nokta, dobro znaju da je reč o vrlo neugodnoj smetnji. Bol je gotovo nepodnošljiv, onemogućava pravilno hodanje, a obuvanje cipele je u nekim slučajevima nemoguće.
Urasli nokti – Kako sprečiti i lečiti ovu pojavu
Zašto nokat urasta?
Urasli nokat, po pravilu, javlja se na palcima nogu i gotovo uvek na jednoj strani nokta, premda se može javiti i kod ostalih prstiju, i to s obe strane. Normalni oblik nokta je blago konkavan, s laganom zavijenošću prema napred. Ako prostrani delovi nokta urastaju u ležište, bolno oštećuju kožu i okolno tkivo. U početku se oseća nelagodnost i pritisak, naročito u obući koja je uska ili se sužava na vrhovima prstiju. S napredovanjem urastanja raste i bol pri pritisku na osetljivu kožu oko nokta.  Poremećaj se očituje crvenilom, oticanjem i bolom, a ukoliko se zanemari može da se razvije u granulu (bolni čvorić koji lako prokrvari). Eventualno prisustvo gnoja znak je da je došlo do bakterijske ili gljivične infekcije.
Koji su najčešći uzroci?
Nekoliko faktora utiče na urastanje nokta: Nepriklalna obuća. Uska cipela, a posebno šiljata, izrađena od tvrdog materijala, vrlo je često uzrok nepravilnog rasta nokta jer gura nokat u okolnu kožu. Pri izboru cipela treba voditi računa da prsti ne dotiču vrh cipele kako ih cipela ne bi stisnula poput “škripca”. Treba izbegavati cipele preuskog vrha i potpetice više od 3-4 centimetara. Koža od koje su izrađene cipele trebala bi biti dovoljno mekana, da bi se lako prilagodila prirodnom obliku stopala.
Nepravilno rezanje noktiju. Velika je greška zaobljavati spoljne ivice nokta. Valja ih podrezati ravno, a zaobljavanje je dozvoljeno samo turpijom za nokte, pri čemu nikako ne treba brusiti preduboko. Nokte nikada ne treba podrezati prekratko – ostavite da malo prelazi rub. Kožicu oko noktiju ne treba rezati, kao ni čistiti kožu ispod nokta kako se ne bi neprirodno odigla.
Nasledni faktor. Slabi i mekani nokti veoma često nepravilno rastu, što može biti i nasledna osobina. Osobe u čijim je porodicama bilo slučajeva urastanja noktiju treba da se jave ortopedu ili dermatologu kako bi se problem sprečio na vreme.
Koje su rizične grupe?
Urasli nokti javljaju se bez obzira na pol i životno doba, ali pojedinim grupama ovaj poremećaj preti više nego ostalima:
Deia. jer su njihova tkiva mekša i lakše dolazi do povrede.
Trudniie. jer težina tela prekomerno opterećuje stopala i uzrokuje promene u tkivima.
Sportisti. posebno oni koji koriste noge za od- branu (borilački sportovi) ili za guranje lopte (fudbal).
Kako lečiti urastao nokat?
U lakšim slučajevima urastanja nokta dovoljne su kupke mlake vode i morske soli. Napunite lavor mlakom vodom kojoj ste dodali 3-4 kašike morske soli. Namačite noge dva puta dnevno po 20 minuta. Kupka će omekšati kožu oko nokta. Nakon kupke stopala valja pažljivo obrisati, dezinfikovati bolni deo i ispod nokta naneti antibiotičku mast kako bi se sprečile eventualne infekcije. Kupke i nanošenje masti treba ponavljati sve do potpunog ozdravljenja.
U težim slučajevima pribegava se hirurškom zahvatu. Klasični zahvat izvodi se pod lokalnom anestezijom. Hirurg odstranjuje urasli deo nokta i deo matrice, tako da na tom mestu nokat više ne može izrasti. Nekoliko dana nakon zahvata mogući su bolovi. Za uspešnost zahvata vrlo je važna preciznost i iskustvo hirurga. Ako se matrica nokta nepravilno odstrani, moguće je da se problem ponovo pojavi.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар