google analitika

07 јун 2013

5 jeftinih začina koji tope kilograme

Uključite ih u svakodnevnu prehranu: 5 jeftinih začina koji tope kilograme

Osim što jelima daju onu sasvim posebnu notu i specifičan miris, začini imaju blagotvorni utjecaj na organizam. Povoljno djeluju na imunitet te potiču cirkulaciju tijela, a neki od njih pomažu prilikom topljenja kilograma.
U svakodnevnoj prehrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. Bez obzira je li riječ o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove nam biljke pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tijela. Povoljan uticaj na cirkulaciju, imunitet, jetru te probavne organe bilježe mnoge od njih koje spravljanje hrane čine zamamno mirisnim procesom. No, neki od začina nam također pomažu i pri topljenju kilograma.

1. Cimet

Jedna čajna kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i potiče lakšu probavu ugljikohidrata. Također snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 posto i holesterol u cijelosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa. Ali niti s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba pretjerivati. Sastojak u njemu sadržan, spoj kumarin u prevelikim količinama može uzrokovati oštećenje jetre.

2. Cayenne paprika

Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu capasaicin koja joj daje pikantnu aromu te je čini prvim prirodnim sastojkom koji može potaknuti živčani sistem da podigne tjelesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog okusa, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.

3. Crni biber

Uz sol biber je najčešći začin u jelima i najmanje ambicioznih kuhara. Ove samljevene crne kuglice poboljšavaju probavu i potiču apsorpciju hranjivih tvari. Njihov glavni sastojak piperin zaslužan za papreni okus ovog začina, ubrzava metabolizam. Ako želite tu korisnu osobinu bibera iskoristiti u najvećoj mjeri, najbolje je upotrijebiti svježe mljevenog.

4. Sjemenke gorušice

Kao i svi ostali začini na ovoj listi, sjemenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorijevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumacije obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto što znači da u obroku od 750 kalorija sagorijeva njih 45.

5. Đumbir

Osim naglašenih dijuretičkih osobina, ovaj neugledni gomoljasti korijen je prozvan tonikom za cijeli probavni sistem. Pojačava probavu i preradu hrane u želucu te djeluje kao jak antiseptik koju uravnotežuje crijevnu floru.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар