google analitika

14 децембар 2021

REN - Svemoćna biljka

REN - Svemoćna biljka koja tretira mnoštvo tegoba
Ren je neizostavan dodatak ishrani, posebno je popularan uz pečenje i masnu hranu jer potpomaže da se masnoće lakše probave ali pored toga ima mnogobrojna lekovita svojstva i primenu u tretiranju mnogih bolesti.
Do svog punog izražaja dolazi onda kada treba podstaći imunitet, smanjiti krvni pritisak ili sprečiti bolesti kostiju. Čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor a kao namirnica se najviše preporučuje dijabetičarima ali umereno. Podstiče razvoj korisnih bakterija u crevima, i uništava mnoštvo bakterija poput ešerihije coli, dizenterije, salmonele, tuberkuloze, a rešava i mnoge gljivične infekcije. Poboljšava probavu tako što stimuliše lučenje želudčanih i crevnih sokova, žuči i enzima. Vrlo je delotvorno lekovito sredstvo koje pročišćava pluća i pomaže u borbi sa astmom, hroničnim bronhitisom, čisti organizam, jetru, bubrege, bešiku, grlo, gnojnu upalu desni, otvara szapušen nos i sinuse, jača imunitet,
Kod kozumiranja rena treba biti oprezan i ne preterivati jer prekomerna konzumacija može biti štetna.

Podstiče imunitet
Nutricionisti su uvereni da, osim što ćemo ostati u formi, redovnim konzumiranjem rena aktiviramo sopstveni imuni sistem, koji je naša odbrana od svih vrsta bolesti. Izotiocijanat u renu će podstaknuti aktivaciju jačanja našeg imunog sistema i poboljšati proizvodnju belih krvnih zrnaca čiji broj zavisi od broja slobodnih radikala.

Za disajne puteve
Deset grama narendanog rena prelijte s 2 dl prokuvale vode i ostavite poklopljeno da odstoji nekoliko minuta.
Procedite i pijte mlak čaj. Ovako ćete olakšati disanje i ublažiti upalne procese u disajnim putevima.

Ublažava kašalj
1. U sveže narendani ren dodajte malo jabukovog ili vinskog sirćeta i malo meda.
Nekoliko puta dnevno uzimajte po jednu kašičicu.
Ako želite pripremiti sirup treba vam i jedna kašika sveže narendanog rena, 1 kašika naseckanog luka, 5 kašika vode i 5 kašičica meda.
Pomešajte ren s medom, dodajte luk i vodu, te dobro promešajte.
Kratko prokuvajte pa ohladite i procedite u flašu.
Uzimajte nekoliko puta dnevno po jednu kašičicu.
2. Operite i očistite ren i limun.  Jedan limun isecite na 4 dela pa sameljite, a zatim dodajte i 1 cm korena rena. Kada sve usitnite dodajte 3 čaše tople vode i 2 kašike meda. Stavite sve u blender i meljite 20 sekundi. Pola čaše popijte odmah, dok je još topao napitak. Kasnije ostatku dodajte malo tople vode pa popijte sve.
Ovaj napitak najveći efekat ima ujutru. Posle kafe ili čaja popijte pola šolje, a nakon doručka ostatak.
Preporuka je da pijete ovaj napitak svaki drugi dan tokom mesec dana.
Napomena: Ako vaš organizam ne podnosi limun ili ren, ne koristite ovaj lek.

za astmu
Na laganoj vatri kuvajte 4 kašike narendanog rena pomešane s 2 dl) jabukovog sirćeta.
Kad omekša, procedite i dodajte istu količinu meda.
Vratite na vatru i kuvajte dok se smesa ne zgusne, a ostavite da se ohladi. Sipajte u teglu i čuvajte u frižideru.

Pomaže kod prehlade
Koren rena dugačak oko tri centimetra operite, ogulite i izrendajte, te stavite u teglu koju možete zatvoriti.
Dodate med i ostavite nekoliko sati zatvoreno.

za sinuse
1. U prokuvalu vodu stavite ren, prekriijte glavu peškirom i desetak minuta udišite paru pre spavanja. Ovom inhalacijom čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.
2. Preporuka je da ga izrendate i prelijete vinskim sirećetom, a potom stavite u flašu od pola litra i zatvorite. Smesu držite deset dana na sobnoj temperaturi uz povremeno mućkanje. Kada istekne ovaj rok, nekoliko puta u toku dana preko otvorenog grlića flaše udisati ren po pet minuta.
Istu tečnost sipajte na tkaninu i držite je tokom noći na čelu ili potiljku. Terapija traje pet dana, što je dovoljno da se rešite neprijatnih glavobolja.
3. Jedno od rešenja je i da izrendate 50 grama rena, ubacite ga u pet decilitra vode i stavite na ringlu da provri. Posle toga, stavite glavu iznad šerpe, prekrijte je peškirom i udišite paru.

Gnojna upala desni
Pomešajte 50 grama sitno narendanog svežeg rena, 20 grama semena komorače i 20 grama mente.
Prelijte litrom 45-postotne rakije i ostavite da stoji tri meseca.
Procedite i sipajte u flašu.
Manju količinu razredite vodom i time ispirajte usta.
Leči reumu i artritis

za bolove
Stavite sveže narendan ren u pamučnu tkaninu i stavite na bolno mesto tako da je platno u dodiru s kožom.
Sklonite oblogu kad osetite žarenje jer ren može da izazove plikove i opekotine na koži.
Pre i posle stavljanja obloga lagano namažite kožu maslinovim uljem.

za temperaturu
Kod bolesti s povišenom temperaturom (groznica) možete isprobati ovaj narodni lek.
Naređajte ploške rena na konac, stavite oko vrata i držite nekoliko sati. Ren bi trebalo da izvuče toplotu.

za jaku glavobolju
Na potiljak stavite kašu od narendanog rena i držite samo minut do dva kako ne bi došlo do iritiranja kože.
Nakon toga, namažite kožu maslinovim uljem.

Za srce i krvne sudove
Sastojci: 5 kašika soka od šargarepe, 5 kašika narendanog rena, 3 limuna i 2 čaše meda.
U med dodajte ren, limunov i sok od šargarepe, te dobro promešajte.
Čuvajte u tegli u frižideru i tokom dva meseca uzimajte po kašičicu smese tri puta dnevno, sat pre jela. Ova smesa pomoći će vam u jačanju srca i krvnih sudova.

za kamen u žuči
U 1 kg meda dodajte oko 100 grama soka od crne rotkve (Raphanus sativus), 100 grama soka od limuna, 10 grama izrendanog korena rena i 50 grama samlevenog kima.
Uzimajte 3 puta dnevno po jednu kašiku.

za čir na želucu 
50 grama narendanog rena ostavite osam dana u litri belog vina da odstoji.
Pijte dva puta dnevno po 1/8 litre, i to ujutro na prazan želudac i uveče.

Kurje oči
Napravite smesu od po 3 velike kašike izrendane rotkvice i korena rena.
Namažite jestivim uljem, preko toga nanesite smesu, umotajte u laneno platno i držite po 2 sata.
Tretman ponavljajte ujutro i naveče dok tegobe ne nestanu.

Diuretik
Namočite od 8 do 10 ploški rena u šolju belog vina i to popijte nakon 8 do 10 sati.
Ako ne možete da mokrite, narendajte ren, ispržite na maslacu i kao oblogu položite na predeo mokraćne bešike. Na taj način ćete pospešiti izlučivanje kamenca, mokraće i menstruacije.

Regulisanje menstruacije
2 kašike narendanog rena kuvajte u 250 ml crnog vina, te popijte tokom dana, raspoređeno na nekoliko doza.



zarastanje rana koje slabo zacjeljuju
Pomešajte 10% rena s pčelinjim medom, i to tako da se upotrebi sok od sveže narendanog rena ili njegova tinktura.
Ovaj prirodni lek pomaže kod zarastanja starih rana koje slabo zarastaju, naročito zanoktice i slične dugotrajne povrede koje se stalno gnoje.

Pomaže kod mršavljenja
Izmiksajte 125 grama rena.
Očistite tri limuna od semenki pa ih zajedno s korom izmiksajte i pomešajte s renom.
Dodajte tri kašike meda i dobro izmešajte.
Čuvajte u tegli u frižideru.
Uzimajte po jednu kašičicu dva puta dnevno uz obroke tokom tri nedelje.


Za bolje pamćenje
Pripremite 125 grama rena, 4 limuna, 3 kašike meda, 2 kašičice cimeta i komad đumbira od 2 cm.
U blender stavite ren, đumbir i limunov sok, te mešajte 2,3 minuta.
Dodajte med i cimet, te ponovo mešajte dok ne nastane sirup.
Uzimajte 1 kašiku dva puta dnevno pre obroka. Trajaće vam tri nedelje, a zatim napravite pauzu od nekoliko dana.

Sprečava rak
Manje je poznato da ren u sebi sadrži specifično organsko jedinjenje sinigrin koje pomaže u smanjenju kancerogenog rasta. Zahvaljujući sinigrinu, ren pospešuje imunitet, koji se svojom jačinom efektnije bori protiv maligniteta i stanja koja dovode do karcinoma.

Smanjuje krvni pritisak
Ren je fantastičan u snižavanju krvnog pritiska, ne samo konzumiranjem, već i udisanjem ovog korena. Oštar miris ove biljke može smanjiti nivo krvnog pritiska tako što ren proizvodi azot-monoksid, koji pomaže našim krvnim sudovima da se opuste što je više moguće.

Predupređuje artritis i osteoporozu
Kalcijum i magnezijum su esencijalni minerali zaduženi za izgradnju kostiju koji nas drže podalje od nastanka artritisa i osteoporoze. Ren je veoma bogat ovim mineralima, pa se zbog toga preporučuje u ishrani svima koji imaju genetsku predispoziciju ka razvijanju ovih koštanih oboljenja.

Poboljšava varenje i disanje
Oštar miris nekih biljaka poput ruzmarina, žalfije ili nane pospešuje pravilno disanje, umiruje napetost i poboljšava koncentraciju. Ren je ljut toliko da tera i suze na oči, a potpomaže našem respiratornom sistemu da radi "kao sat".
Dovoljno je duboko udahnuti izblendiran ren kako bi se smanjila sluz kod prehlade i bolova u plućima, kao i sve neprijatnosti koje prate prehladu, alergije ili upalu sinusa. Upotreba rena u ishrani dovodi do pravilnog digestivnog rada i zdravlja naših creva kojima ne smeta njegova ljutina.

Prilikom pripreme rena treba znati da ga treba koliko god je moguće pripremati neposredno pred upotrebu jer vrlo brzo gubi svoju snagu nakon obrade.

Нема коментара:

Постави коментар