google analitika

25 децембар 2021

Majčina dušica (Thymus serpyllum) - biljka za žene i ostale

Majčina dušica (Thymus serpyllum) deluje antibakterijski, umiruje. Blizak je rođak timijana (Thymus vulgaris). Odlična je u borbi protiv infekcija disajnih puteva, angine, smiruje kašalj, pomaže kod upale pluća, obolelih bronhija, bronhijalnog katara i gnojnih procesa u plućima, astme, tuberkuloze i drugih plućnih infekcija i obolenja. Rastvara i omogućava lakše izbacivanje šlajma, a ima i jaku moć dezinfekcije pa je vrlo pogodna kod prekomerne sluzi u organima za disanje.

majčina dušica

To je biljka koja pre svega pomaže ženama. Jak je antiseptik za unutrašnje disajne i urogenitalne organe. Ova biljka na organizam djeluje tako da stimuliše psihičke i fizičke funkcije. Deluje i kod seksualnih smetnji jer pojačava i stimuliše seksualne funkcije. Majčina dušica reguliše i podstiče menstruaciju, a koristi se i za lečenje migrene, bolesti bubrega, bešike, anemije, nesanice i reume. Veoma povoljno djeluje na nervni sistem i živce, opušta, smanjuje teskobu, psihičku napetost i nervozu, te omogućava dobar san.

Koristi jačanju oslabjelih, živčanih i reumatiskih bolesnika, kod difterije i padavice. Možemo je upotrebljavati za masažu kod reume, gihta, drhtanja (tremora) udova, opšte živčane slabosti i za jačanje mozga.

Dalji uspesi u lečenju se postižu ako se majčina dušica upotrebi kao sredstvo za jačanje želuca i živaca, kao vrlo delotvoran napitak kod obolenja želuca i creva – naročito smanjuje želudačane grčeve – kao i kod nesanice odraslih i dece. Jača želudac, pomaže u slučaju diareje i želudačnih tegoba.

cvet majčine dušice

Lekoviti sastojci ove biljke su samo u listu i u cvetu, a njena eterična ulja opuštaju mišiće. Obiluje željezom, kalcijumom, timolom, karvakrolom, gorkim jedinjenima, flavonima i ostalim lekovitim sastojcima.

Ona jača imuninet, koristi se i kao čaj i kao začin, odličana je za sezonu gripa i prehlade. Preliminarne studije pokazuju da povećava količinu omega 3 masnih kiselina prisutnih u bubrezima. Kao i druge vrste iz te porodice, bogata je antioksidansima.

Peimenjuje se i za poboljšanje vida – u svako jelo stavljati malo majčine dušice, umivati oči u vodi u kojoj se natapala majčina dušica. Ponavljati sve dok se vid potpuno ne oporavi.

Za zaštitu u vrijeme epidemija se preporučuje svakodnevna upotreba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. S obzirom na to da njeni sastojci lako izvetre potrebno je da čaj pripremate u poklopljenoj posudi kako ne bi izgubio lekovita svojstva. Kašiku majčine dušice prelijte sa dva decilitra vrele vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Kad se čaj ohladi, procedite ga i popijte. Ako vam smeta gorčina, zasladite ga medom.

Dobro je sredstvo za dezinfekciju tela a koristi se i za dezinfekciju bunarske vode. Takođe, čaj od majčine dušice je odličan lek protiv neprijatnog mirisa nogu.

Majčinu dušicu ne bi smele da uzimaju osobe sa komplikacijama žuči i jetre, sa akutnim čirom na želucu kao ni osobe sa slabim želucem.

Drugi nazivi:

babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušicina, dušicka, materina dušica, materka, tamjanika, čubrić, maternika, poljski timijan, poponac, vrisak.

Majčina dušica raste na sunčanim suvim padinama, kamenjarima, pašnjacima, livadama, u parkovima, vrtovima… trajni je grm 20-30 cm visok. Listovi su nejednakih veličina i oblika, grubi, gotovo kožasti. Roze do lila cvetići stvaraju okrugle cvetove na vrhovima stabljike, jakog su i prijatnog mirisa.

Autor Zoran Perković

Нема коментара:

Постави коментар