google analitika

14 новембар 2013

Vidova trava

Vidova trava – Biljka koja liječi oči

naočalePrije više godina jedan je pariški liječnik postao slavan zbog uspjeha u liječenju očnih bolesti. Njegova čuvenost proširila se po čitavom gradu kad se pročulo da su mnogi od njegovih pacijenata prestali nositi naočale nakon njegovog tretmana.

Najveći dio slučajeva, koje je on tretirao, bile su upale u ovom ili onom obliku. Blefaritis i konjuktivitis bile su onda endemske bolesti. Lijek, koji je on propisao, bila je jedna obična biljka zvana vidova trava (Euphrasia officinalis), obično u obliku losiona za oči ili ponekad kao čaj.

Lijek poznat stoljećima

Vidova trava već se stoljećima smatra specifičnim lijekom za upalu, umor očiju i oči koje suze. Zanimljivo je primijetiti da je u većini europskih jezika ime biljke motivirano njezinim svojstvima. Na francuskom, na primjer, narodno ime za ovu biljku glasi ‘casse-lunettes', što znači ‘razbija naočale’. Na talijanskom se zove ‘luminella’ odnosno svjetlo za oči.
U XIV. stoljeću već se znalo za blagotvorni učinak vidove trave na vid. Biljka se opisivala kao ‘dragocjena voda što bistri vid’. U XVII. stoljeću je Culpeper, slavni engleski travar, rekao za vidovu travu ‘Uistinu je vrlo djelotvorna u poboljšanju vida koji je oslabio godinama’.

Prirodni lijek za liječenje kroničnog konjuktivitisa

vidJedna poznata homeopatska revija navodi slučaj koji uvjerljivo dokazuje ljekovitost vidove trave.

Nakon kroničnog konjunktivitisa, pacijentica je imala dosta veliku cistu na rubu desnog oka. Tijekom proteklih godina, imala ih je tri ili četiri i bojala se podvrgnuti još jednoj operaciji. Oba oka bila su joj nadražena, a desno je, osim što je imalo cistu, još i neprestano suzilo kada bi bila na otvorenom prostoru.
Jednog dana, netko joj je u razgovoru predložio da se posavjetuje s homeopatskim liječnikom. To je i učinila. Propisao joj je: dvije tablete vidove trave na sat tijekom jednog dana, a poslije tri puta dnevno, i jednu homeopatsku otopinu vidove trave – jednu kap u kupki za oči, jednom ili dva puta dnevno.
Dva tjedna kasnije, oba oka bila su očišćena, a upala je praktično nestala. Oko joj više uopće nije bilo natečeno, a cista se smanjila.
Žena je otišla svom oftalmologu koji je bio zapanjen poboljšanjem stanja. Izjavio je da nikada nije čuo za vidovu travu, no savjetovao joj je da još mjesec dana nastavi sa tretmanom i da opet dođe na pregled.
Ona je postupila tako. Tjedan dana kasnije, cista se smanjila na veličinu dugmeta i ostao je samo mali trag upale vjeđe. Ona kaže da je na kraju mjeseca specijalist potvrdio da je poboljšanje očito i nedvojbeno. Savjetovao joj je da nastavi ovaj tretman koji dokazano daje ovako dobre rezultate.

Suvremena upotreba vidove trave

okoJoš i danas vidova trava uživa veliku reputaciju lijeka za neke očne tegobe. Liječnica Dorothy Sheperd, na primjer, navodi brojne slučajeve među svojim pacijentima, kod kojih je redovita upotreba losiona od vidove trave dala odlične rezultate kod raznih bolesti.

Također je ustanovila da ova biljka daje pozitivne rezultate u liječenju ospica.
Liječnik Jon Evans iz Velike Britanije kaže da biljka vidova trava specifično djeluje na sluznicu oka, nosa i na gornje dijelove grla, sve do dušnika. Njezino djelovanje na sluzne žlijezde i putove je glavni razlog njezine upotrebe kod ospica, jer štiti oči.
Kao što kaže i njezino narodno ime, u prvom redu biljka djeluje kod bolesti oka. Ne znam ništa djelotvornije što djeluje u slučaju konjuktivitisa od losiona na bazi ovog nevjerojatnog lijeka, piše Dr. J. Evans.
Poznato je da je ova bolest, misli se na ospice, vrlo neugodna zbog iritirajućih izlučevina koje lijepe vjeđe.
Količine sastojaka u losionu jednake su onima u čaju: 30 grama sušene vidove trave na pola litra kipuće vode. Oči treba ispirati tri do četiri puta na dan. Losion se mora pažljivo procijediti jer ako ga se ostavi pola sata, biljne čestice će se slegnuti na dno. Ako je očna infekcija veoma bolna, treba lagano zagrijati losion. Također se može koristiti ekstrakt svježe vidove trave. No kako je on vrlo koncentriran, dovoljne su tri kapi u žlici prokuhane, rashlađene vode. Koncentrirana otopina mogla bi vam nadražiti oči. No koju god od ovih metoda izaberete, uvijek posebno napunite posudu za ispiranje očiju kod kapanja u svako oko.

Prevencija i njega očiju

Sljedeći podaci su uzeti iz ‘Acta Phytotherapeutica', nizozemskog znanstvenog časopisa koji se bavi biljnom medicinom.
Svaki student botanike poznaje načine korištenja Euphrasiae officinalis ili vidove trave. Ta biljka je na prvom mjestu što se tiče zaštite i očuvanja dobrog stanja očiju. Kod unutarnje upotrebe, ona djeluje na prirodnu tendenciju starenja oka, a uzima se 10 kapi ekstrakta tri puta na dan ili u obliku čaja, jednu šalicu (28 grama svježe biljke na pola litre vode).
U časopisu se spominje još efikasnija metoda: ispiranje očiju, ujutro i navečer, losionom načinjenim od tri kapi ekstrakta vidove trave u posudici za ispiranje očiju punoj vode. Kod upale vjeđa, crvenila oko vjeđa i skupljanja sluzi u očima, treba u posudicu s losionom vidove trave dodati i kap ekstrakta hidrastisa.

Vidova trava i ružina vodica

William Amith savjetuje, u slučaju obične iritacije očiju, ispirati oči mješavinom vidove trave i ružine vodice, u omjeru 1:20 i to više puta na dan.

Izvor:

3 коментара: