google analitika

17 новембар 2013

Liječenje reumatoidnog artritisa


koprivaReumatoidni artritis je kronična bolest koja se javlja između 20 i 45 godina, a u pravilu češće pogađa žensku populaciju. Bez liječenja ova bolest se pogoršava, širi se na sve zglobove osim na kralježnicu.

Ovdje se radi o autoimunoj bolesti, odnosno grešci imunološkog sustava zbog koje tijelo napada vlastito tkivo u zglobnim membranama. Kao rezultat ovog procesa imamo kroničnu upalu sa tegobama koje variraju po raširenosti bolesti po tijelu i težini simptoma bolesti.
Dokazano je da emotivni stres pogoduje razvijanju bolesti. Simptomi kronične upale zglobova su bol i otečenost na zahvaćenim zglobovima, te jutarnja ukočenost zglobova šake.

Prevencija reumatoidnog artritisa i njegovo liječenje

Zbog prirode nastanka ove bolesti potrebno je da imunološki sustav naučimo da ne reagira protiv vlastitog organizma. Zbog ovoga se fitoaromaterapeutski tretman temelji na dva osnovna pristupa liječenju: simptomatski i drenažni pristup.
Simptomatski pristup – cilj ovakvog liječenja je ublažiti simptome nastale upalom zglobova. Ljekovito bilje koje se najčešće koristi kod ovog liječenja su listovi crnog ribiza, list koprive i korijen harpagofita.
Crni ribiz je jedan od najbolji antireumatika. Tvari koje blagotvorno djeluju su smještene u listovima biljke, a ne u plodu. Crni ribiz koristimo tako da listove prelijemo toplom vodom i pustimo ih da odstoje desetak minuta. Infuz koji smo dobili potrebno je piti nekoliko puta tijekom dana, uvijek prije jela.
Infuz od lista koprive pripremamo kao i infuz od crnog ribiza, a pijemo ga tri puta dnevno. Ovaj napitak ima antireumatsko i diuretičko djelovanje, te stimulira lučenje žuči.
Harpagofit je malo manje poznata biljka na našim prostorima. Porijeklom je iz Južne Afrike, a u liječenju koristimo korijen ove biljke. Korijen u sebi sadrži iridoide, a ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Najbolji preparat je suhi ekstrakt koji se mora pripremati u kapsulama jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz želudac.
Drenažni pristup – na samom početku terapije potrebno je regulirati funkciju jetre: Jetra je organ koji je odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnog proteina u imunološkom sustavu čovjeka. Da bi pristupili liječenju prvo moramo uraditi detoksikaciju nekim od biljnih preparata. Za detoksikaciju dobro je koristiti artičoku, maslačak ili čičak. Nakon završene detoksikacije koja je trajala 3 tjedna, olakšana je kontrola imunog odgovora, a pažnju možemo posvetiti olakšavanju simptoma od kojih pacijent pati. Detoksikacija jetre se izvodi rano u proljeće i još jednom prije ljeta. Ovakav pristup liječenju donosi rezultate tek nakon 2 do 3 godine, a u svakoj godini treba provesti dvije do tri kure čišćenja jetre. Opisanim liječenjem trajno ćemo poboljšati stanje pacijenta.
Napomena: drenaža jetre ne smije se raditi samoinicijativno u slučaju žučnih kamenaca ili upale žuči i jetre.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар