google analitika

18 август 2013

LEKOVITE RAKIJE I VINA

lekovite-rakije-vina

Rakija se nekada prvenstveno koristila za lek, a manje za piće. Danas je situacija obrnuta i rakija se više koristi kao piće.
Vino se od davnina koristilo za uživanje. Lekovite rakije  se prave od jake, ljute rakije dobijene postupkom vrenja i pečenja plodova šljive u bakarnim kazanima. Priprema lekovitih rakija je jednostavna i uz malo truda je možete napraviti, a koristi za zdravlje su velike.
U ovom tekstu navedeni su recepti za pojedine lekovite rakije i vina.


maticnjak lekovito bilje
Vino od matičnjaka-protiv glavobolje
Priprema: u 3 litra crnog vina staviti šaku matičnjaka, malo cveta lavande, žalfijeruzmarina, kore od limuna i zrna suvog grožđa, i ostaviti 2 nedelje na toplom mestu, da e ukiseli.
Upotreba: uzimati po jednu supenu kašiku po potrebi.

orasiRakija od oraha za stomačne tegobe
Priprema: Uzeti 30 grama jezgra mladih zelenih oraha (početkom jula), isprati hladnom vodom, izrezati na tanke kolutove i staviti u litar dobre, jake rakije, dodati 12 gr klinčića, bocu dobro zatvoriti i ostaviti na suncu mesec dana. Posle tog vremena, dodati 200 gr šećera rastopljenog u vodi, prokuvanog i ohlađenog. Ostaviti na suncu još 15 dana, pa procediti.

koren lincuraVino od lincure za malokrvnost
Priprema: Staviti u litar belog vina 20 gr korena lincure i ostaviti da odstoji 10 dana.
Upotreba: piti po malu čašicu pre jela zbog malokrvnosti


hajducka travaVino od hajdučke trave za unutršnje rane, povrede
Priprema: u litar belog vina sipati 30 gr hajdučke trave, ostaviti da stoji 10 dana, pa procediti.
Upotreba: Piti po jednu čašicu 2-3 puta dnevno.


ren-imunitetVino od rena za izostanak menstruacije
Priprema: Pomešati 1 deo očišćenog korena rena i 4 dela vina, pa ostaviti da se kiseli nekoliko dana na toplom mestu.
Nakon toga dobro poklopiti pa skloniti na mračno i suvo mesto.
Upotreba: Uzimati po jednu kašiku, ujutru i uveče.

ruzmarinVino od ruzmarina za mokrenje, srčane tegobe, reumu…
Priprema: Dobro isitniti šaku svežih ili suvih grančica ruzmarina, staviti u litarsku flašu i doliti 3/4 dobrog belog vina, dobro zatvoriti i ostaviti 24 sata, na toplom mestu.
Upotreba: procediti, pa uzimati po kafenu kašičicu, 3 puta dnevno posle jela.


Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар