google analitika

15 август 2013

CORDYCEPS – SUPERLEK IZ PRIRODE ZA KOJI NE ZNA NAROD

Cordyceps

U istoriji ove čudesne gljive postoji drevni mit koji govori o tome kako su lokalni pastiri Tibeta i Nepala, poštujući vekovnu tradiciju, u vreme kada se sneg počeo topiti sa viših vrhova, počeli goniti svoja stada prema pašnjacima na višim nadmorskim visinama.

Stado je počelo sklanjati ostatke snega, nakon čega su se počele razotkrivati pečurke koje je ono stalo jesti. Zatim su se započeli mahnito pariti.
Pastir koji je promatrao svo to dešavanje, čudio se otkud životinjama takva vitalnost.
Cordyceps sinensis je medicinska gljiva koja raste na visokim planinama jugozapadne Kine i Tibeta, a prvi put je zabeležena tek u 15. veku.
Tradicionalna tibetanska i kineska medicina koriste ovu lekovitu pečurku više od dve hiljade godina.
Od davnina je poznato da Cordyceps služi kao afrodizijak, i da povećava potenciju i plodnost kod muškaraca i žena.
Poboljšava biosintezu hormona kortizola, testosterona i estrogena, čija se proizvodnja u organizmu inače smanjuje s godinama, a pritom nema štetnih nuspojava koje mogu imati uobičajeni lekovi za impotenciju.
Ispitivanja su pokazala pozitivne rezultate u broju pokretljivosti spermija, kao i u lečenju ženske neplodnosti.
Ova pečurka štiti bubrege od oštećenja i leči njegove upale i loše funkcionisanje.
Pomaže u detoksikaciji jetre, kod fibroze i ciroze, kao i kod problema uzrokovanim hepatitisom.
Koristan je u lečenju umora i različitih vrsta depresije, reguliše lučenje insulina, pozitivno deluje na raspoloženje i pomaže u lečenju svih vrsta šećerne bolesti.
Koristi se protiv kašlja, za probleme sa sluzi, protiv otežanog disanja, astme i u lečenju hroničnih plućnih bolesti.
Dosadašnja istraživanja pokazuju njegovu delotvornost u tretmanu protiv raka, jer zaustavlja rast, podelu i razmnožavanje zloćudnih ćelija u telu.
Takođe, dokazana je i njegova delotvornost kod reumatoidnog artritisa, kao i u sprečavanju imunološkog odbacivanja transplantiranih organa i tkiva, kao što su srce, bubreg i koža.
Cordyceps je efikasan i protiv infekcija, deluje na bakterije, viruse, gljivice i parazite, a takođe reguliše rad srca, poboljšava protok krvi, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje nivo holesterola i triglicerida i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар