google analitika

28 јул 2013

LEKOVITO VOĆE


lekovito voce
Grožđe
Bilo je efikasno u lečenju obolele jetre i vodene bolesti. Crno grožđe dobro deluje kod trovanja kiselinama. Šira (sok) od grožđa okrepljuje živce, leči kožne bolesti, crevne bolesti, bubrežni kamenac, kao i kamenac u bešici.
Jabuka
Lekovitost jabuke veoma je velika. Vrlo je dobra za malokrvne, a i za živce. Ako se jedu pečene jabuke, to stvara krv, otklanja zatvor  i tešku stolicu. Kruške, breskve i kajsije pospešuju izlučivanje žuči, krepe želudac, jetru i pluća.
Limun
Odličan je lek protiv šećera u krvi, kao i štetnih kiselina. Sok od jednog limuna dnevno leči bolesti jetre, reumu, prehladu, bolesti organa za varenje, rastapa kamenac, podmlađuje krv. Kod sluzavosti probavnih organa, prehlade i raznih upala, sok od limuna sa malo soli deluje umirujuće, čisti krv od viška mokraćne kiseline i pospešuje rad srca i jetru.
Kupina
Leči zapaljenje krajnika, rane u grlu i ždrelu. Kašiku kupinovog lišća u 3 dl ključale vode, pustiti da odstoji 15-20 min, procediti i piti 5 puta dnevno po šoljicu kod upale slepog creva.
Orah
Orahovo stablo i plod toliko su poznati da nikakav opis nije potreban. Upotrebljava se lišće i plod. Čaj od mladog, nerazvijenog orahovog lišća leči plućne bolesti, čisti krv, leči upalu očiji i isteruje crevne parazitem jača živce, sveži orasi podstiču stolicu
Ribizle i maline
Ribizle su vrlo cenjene jer sadrže gama-linoleničnu kiselinu. Ako jedete ribizle smanjićete svrab u očima i začepljenje sinusa. Jedući maline možete da izlečite glavobolju, jer sadrže jedinjenje koje znatno smanjuje bol i upale, čak i bolje od aspirina.
Lešnici
Lešnik je blagotvoran za čovekov organizam. U plodu se nalaze pojedini sastojci koji štite srce i krvne sudove. Korisni su kao preventiva od srčanog udara, za vitalnost i potenciju. Leče proliv i katar creva. U narodnoj medicini čaj od ljuske ili neljuštenog lešnika se koristi u lečenju urinarnih bakterijskih infekcija, stomačnih problema i hemoroida.
Šljive
Lekovite su kod oboljenja bubrega, gihta, bolesti jetre i pojave reumatizma. Povoljno deluju i na organe za verenje, regulišu rad creva i otklanjaju zatvor. Posljednja istraživanja pokazuju da šljiva smanjuje „loš” holesterol, jača kosti, smanjuje neke faktore rizika raka debelog creva

izvor:

Нема коментара:

Постави коментар