google analitika

05 јул 2013

Avokado je jako zdrava namirnica koja obiluje vlaknima

avokadoZeleni egzotični plod ne baš prihvatljive cijene često zaobilazimo, no treba znati da je avokado vrijedan svakog novčića. Naime od samo jednog avokada možete pripremiti namaz, ukusnu salatu i poznati guacamole umak i ono najvažnije tijelo opskrbiti neopisivom količinom zdravih sastojaka zbog kojih je avokado uvršten u jednu od najzdravijih namirnica svijeta.

Mononezasićene masti i omega 3 masne kiseline – avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su učinkovite u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.
Jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina čini 59% ukupnog sadržaja masnoća u avokadu.
Folna kiselina – ili vitamin B9 jedan je od 8B vitamina koji tijelu pomažu hranu pretvoriti u energiju, iznimno je važan za zdravlje kože, kose i jetre. Folna kiselina ključna je za pravilno funkcioniranje mozga i ubrzan rast stanica što je posebno važno tijekom perioda brzog rasta i diobe stanica, kao što su rano djetinjstvo i trudnoća. Folna kiselina je također bitna za metabolizam homocisteina i pomaže u održavanju normalne razine ove aminokiseline povezane sa srčanim bolestima.

“Avokado obiluje vlaknima koji su svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava”

Lutein – ovo je karotenoid (prirodni pigment) koji štiti od određenih vrsta raka, te smanjuje rizik od makularne degeneracije, vodećeg uzroka sljepoće u odraslih osoba od 65 godina. Djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake i smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.
Avokado sadrži 3 puta više luteina nego druge vrste povrća i voća.
Oleinska kiselina i kalij – obje od ovih hranjivih tvari također pomažu u snižavanju kolesterola i smanjuju rizik od visokog krvnog tlaka. Avokado sadrži 3 puta više kalija od banane, izvor je željeza, bakra, fosfora i magnezija.
Ulje iz ploda avokada sprečava djelovanje slobodnih radikala, opasnih molekula koje oštećuju tjelesne stanice i uzrokuju prijevremeno starenje te nastanak brojnih bolesti. Antioksidansi iz avokada jedini uklanjaju slobodne radikale iz pogonskog dijela stanice.
Avokado obiluje vlaknima koji su u svakodnevnoj prehrani nužni za reguliranje probave i kao zaštita probavnog sustava jer snižavaju rizik od hemoroida i divertikularne bolesti. Vlakna pomažu kod regulacije težine jer zahtijevaju više žvakanja, vežu vodu na sebe, povećavaju volumen i duže se zadržavaju, što daje osjećaj sitosti i smanjuje opasnost od prejedanja, a nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар