google analitika

28 јул 2013

GLJIVA KOMBUHA

kombuha-gljiva
Čajna gljiva kombuha odnedavno je postala poznata kod nas, ali se čaj od nje vekovima koristi u Rusiji i Aziji jer čisti organizam, potpomaže dugovečnost i pije se radi opšteg zdravlja
Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasca i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukuronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), 14 amino-kiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.
Lek za sve
Postoji pravo obilje iskustva vezanog za kombuha gljivu. Osim njene upotrebe kao osvežavajućeg napitka, u gotovo svim izveštajima može se čitati o njenoj upotrebi kao leku. U tekstovima iz najstarijih vremena navodi se veliki broj bolesti kod kojih se koristio kombuha čaj. Paleta seže od najbezazlenijeg neraspoloženja do najozbiljnijih bolesti. Kao što je dokazano, naročito od strane ruskih istraživača, mnoge od njenih komponenata imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biohemijskih procesa u telu. Zahvaljujući metaboličkim svojstvima, ona može ponovo da uspostavi normalno stanje ćelijskih membrana bez štetnih nuspojava i tako poboljšava kvalitet života. Ovu prirodnu snagu možemo iskoristiti za održavanje vitalnosti, aktivnosti, kao i mentalnih i psihičkih sposobnosti.
Kombuha kao lek
Naučnici su otkrili da se lek koristi kao regulator crevnih aktivnosti, a takođe može da izleči i hemoroide. Iskustvo govori da se pomoću ovog čudesnog napitka uklanjaju i jake glavobolje i nervne smetnje. Osim toga, deluje na čišćenje krvi i odstranjivanje otrova i pruža izvrsnu pomoć kod osipa kože lica. Nadalje, prema lekarskim uputstvima i procenama, on je delotvoran kod trajne glavobolje, bolova u udovima, gihta, reumatizma i drugih problema starenja. Lenjost creva i propratni efekti takođe se mogu otkloniti. Ona daje rezultate kod kalcifikacije bubrega i kapilara mozga. Lekari takođe ističu da se opšti efekat čajne gljive pokazuje već za nekoliko nedelja kroz poboljšano opšte stanje i kroz porast kondicionih sposobnosti. Pored toga, kombuha stimuliše metabolizam, pomaže u pročišćavanju tela i eliminaciji otrova.
Delotvoran u borbi protiv raka
Godine 1961. dr med. Valentin Kohler svojim člankom „Glukuronska kiselina ohrabruje pacijente od raka” u časopisu Medical Practice pokrenuo je diskusiju o terapeutskoj upotrebi glukuronske kiseline. Glukuronska kiselina je jedan od produkata koji se stvaraju za vreme procesa fermentacije u kombuha čaju. U tom periodu doktor Kohler je izveštavao o ohrabrujućim rezultatima u tretiranju pacijenata obolelih od raka glukuronskom kiselinom. Istraživanja su pokazala da kombuha čaj snažno utiče na endobionte i na taj način se bori protiv raka i njegovih ranih stadijuma. Upravo ti endobionti eliminišu crvena zrnca kod nepovoljne promene pH.
Unapređuje metabolizam
Kombuha gljiva, kao i njen ekstrakt, pokazuju se kao odlična preventiva protiv dijabetesa, a naročito protiv problema starenja kao što su arterioskleroza, visok krvni pritisak sa svojim posledicama, kao na primer, vrtoglavica, giht, hemoroidi; a na kraju krajeva kao prijatan laksativ.
Uzimanjem ovog čaja dolazi do značajnog okrepljenja čitavog endokrinog sistema i unapređenja metabolizma. Kombuha čaj se toplo preporučuje sportistima i svima koji se bave napornim mentalnim radom.

Spremanje Kombuhe

U 1 litar kljucale vode spustiti 2 kašikice bilo koje biljne mešavine za caj (najbolji rezultati pokazali su se upotrebom zelenog caja). Ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa procediti. Odmah zatim dodati 4 velike kašike secera i promesati. Nakon toga obavezno ostaviti da se prohladi na nivo sobne temperature. Pripremiti cistu staklenu posudu (nikako metalnu) i u nju sipati ohlađen caj. Tek tada gljivu Kombuhu spustiti u caj.
Ukoliko se Kombuha napitak priprema prvi put, od tek nastale Kombuhe, u caj dodati i tecnost koja je nastala zajedno sa njom. Za svaki naredni put potrebno je sacuvati nešto tecnosti od predhodnog napitka i dodati ga u novi (oko 10% od ukupne kolicine novog napitka).
Prekriti posudu gazom ili drugom laganom i prozirnom tkaninom (nikako celofanom, da bi gljiva mogla da dise) i ostaviti da odstoji 10-tak dana na toplom, tamnom i mirnom mestu (za to vreme je najbolje ne pomerati je). Ukoliko za to vreme gljiva padne na dno na vrhu ce se pored nje formirati nova, mlada, gljiva Kombuha. Gljiva se moze koristiti za pripremu caja vise puta, tacnije sve dok je svetle boje. Kada pocne da tamni, treba je baciti i nastaviti sa novonastalim mladim gljivama.
Za slađi ukus napitka fermentaciju zaustaviti malo ranije a za kiselkast ukus ostaviti da se fermentise nešto duže (što obicno zavisi od nivoa toplote u stanu). Kombuha napitak treba da je blagog ukusa. Preterano jak i kiseo napitak može imati štetno dejstvo na ljudski organizam. Nakon toga, plasticnom kašikom (nikako metalnom) izvaditi Kombuhu iz posude, malo je oprati hladnom vodom i tako je spremna za pripremu novog napitka.
Dobijen Kombuha caj sipati u staklene flase i dobro zatvoriti (10% tecnosti, zajedno sa gljivom, sacuvati za pripremu novog napitka).
Vremenom kako gljiva raste bice moguce od nje napraviti sve vece kolicine caja, koje su cuvane na hladnom mestu, upotrebljive mesecima.
Kombuha caj piti tri puta dnevno po jednu manju šolju i to ujutru na prazan stomak, zatim posle rucka, pa uvece neposredno pre spavanja.

Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар