google analitika

24 јул 2013

Kefir kao lek


Kefir, napitak dugovečnosti poreklom sa Kavkaza je zdrav mlečni proizvod koji lako možete pripremiti i u vašem domu. Terapeutska svojstva kefira potiču od njegove mikroflore tj. od kefirnih zrna. Tako je još 1887. god.priznat kao najbolje sredstvo protiv plućne tuberkuloze. Radi lake probavljivosti i podržavanje apetita, upotrebljava se kao sredstvo kod rekonvalescenata i oslabelih osoba.
Lekovita svojstva Kefira:
Uspešno se primenjuje za lečenje želudačnih i crevnih poteškoća i katara, nekih bubrežnih bolesti, određenih nadražaja jetre itd. Kefir se može koristiti koristi kod bolesti želuca i creva, akutne upale jetre, hemijskog stersa (zloupotreba lekova i narkomanija), bubrežnih bolesti, bolesti kože, TBC-a, karcinoma, zatvora, anemije, alergija i astme, kardiovaskularnih bolesti, dijebetesa, a za decu je dobar kao zamena za mleko. Na Kavkazu ga deca i odrasli piju umesto vode.
Kako napraviti kefir?
  1. U teglu sipati mleko sobne temperature, dodati kašiku zrnca Kefira i ostaviti 24h na sobnoj temperaturi.
  2. Sutradan procediti kefir, kroz plastičnu cediljku mešajući plastičnom, silikonskom ili drvenom kašičicom lagano, da se gljive ne oštete. Dobije se dve šolje kefira koji je veoma prijatnog ukusa.
  3. Gljive oprati vodom, svaki treći, četvrti dan i prebaciti u čistu teglu s mlekom, pokriti gazom (da ne uleću mušice a da ima vazduha) i ostaviti da prenoći na tamnom mestu.
  4. Sutradan i svaki sledeći dan ponavljati postupak. Vremenom, gljive se umnože pa možete deo pokloniti nekom.
  5. U pripremi kefira koristiti isključivo plastične, staklene ili porcelanske sudove, nikako metalne ne dovoditi u vezu sa gljivama.
  6. Ako idete na odmor, gljive se operu i stave u teglu, kašika gljiva na 1 čašu vode. Tako spremljene mogu se očuvati 20-ak dana.
  7. A ako volite voćni jogurt, dodajte 3-4 jagode ili maline, 10-ak višanja, 3 kajsije ili neko voće koje volite pomešajte sa kašičicom meda ili šećera, dodajte kefir i dobili ste voćni kefir tj. predivan osvežavajući dezert, večeru…
    Upotreba Kefira:
    • alergijski osip, ekcem – 0,5 Litre dnevno (obolele delove namazati kefirom)
    • problem sa bubrezima i bešikom -1 litar dnevno
    • bolesti zavisnosti (alkoholozam i narkomanija)- 1litar kefira dnevno
    • čir na želucu i dvanaestopalčnom crevu -1 litar dnevno (tokom 2 meseca)
    • astma, bronhijalni katar- 1 litar dnevno
    • snižava pritisak i telesnu težinu
    • anemija i leukeminja 1 litar ( u težim slučajevima 2 l dnevno)
    • upala žučne kese i žučnih bolesti- 1 litar dnevno (2-3 meseca)
Izvor:

Нема коментара:

Постави коментар