google analitika

21 април 2014

Petrovac

Drugi nazivi: Ranjenik, kostolom, trava od poseke, kraljevska trava. 
Latinski naziv: Agrimonia eupatoria 
Petrovac
Opis biljke: petrovac ima uspravnu, dlakavu stabljiku visine do 70 cm. Stabljika izbija iz podanka. Listovi su perasti, a listici jajastog do dugoljasto lancetastog oblika. Cvetovi su rasporedjeni u dugackorn grozdu uokolo same stabljike. Mali su i žute boje a rnali plodovi imaju kukaste cekinje. Turica je gotovo bez mirisa, a ukusa je gorkog.. Bere se gornji deo biljke u cvetu. Upotrebljava se kao narodni
lek za lecenje proliva, srdobolje, rana, posekotina, skrofuloze,
katara želuca i creva, oboljenja žuci i jetre, belog pranja i kožnih bolesti.

Stanište: raste na vlažnini livadama, u jarkovima, uz vode, na prisojnim brežuljcima i stenama. 
Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se listovi ili cela biljka.

Lekovito delovanje: koristi se u lecenju oboljenja jetre, katara na želucu, proliva, žutice, sklonosti taloženju mokracne kiseline u telu i kod žucnih kamenaca. Izvana se koristi protiv krvarenja rana, krvarenja bubrega, protiv bolesne slezene, kože i krvotoka. 

Poznati domaci lek za žuticu jeste čaj od petrovca: 3gr iseckanog suvog lišca popari se s 2 dl vrele vode i ostavi u pokrivenom sudu 15 minuta. Na dan popijemo 3 šolje vruceg caja u gutljajima.

izvor:


PETROVAC (Agrimonia eupatoria) Fam. Rosaceae
Popularni nazivi: ovčji čičak, ranjenik, kostolom, trava od
poseke

Opis: Zeljasta, višegodišnja vlaknasta biljka, visoka 30-100 cm. Cela biljka je pokrivena finim trepljama, a listovi koji su bliže zemlji, imaju često dužinu od 10 cm i grupisani su po 5-9 listova, nazubljeni na obodu. Biljka ima kratak rizom - puzavac. Nadzemni deo stabljike je prav, cilindričan i završava se jednostavnom, nerazgranatom cvašću. Cvetovi su hermafroditni, pravilnog oblika sa po 5 latica žuto-zlatne boje, grupisani u dugačke cvasti, u osnovi prekrivene bodljama. Svaka čašica ima po 5 listića, krunica, a takođe i po 5 latica; androceum (muški polni aparat) se sastoji se od 6 prašnika. Plod je ahenija koja liči na krunicu od bodlji koje su savijene na vrhu. Biljka cveta od juna do septembra.

Staništa: Samonikla biljka, raste po čestarima, šumarcima, livadama, na suvim i sunčanim mestima, terenima sa bodljikavim rastinjem, od ravnice do planinske zone.

Upotrebljivi delovi: Cela biljka bez korena sakupljena u vreme cvetanja. Proizvod ima slab miris i gorkast ukus koji deluje adstrigentski. Uslovi za upotrebu: Biljka ne treba da je duža od 25 cm i ne
treba da sadrži drvenaste delove stabljike. Cvetovi moraju imati karakterističnu žutu boju.

Aktivna svojstva: Gorke supstance, tanin, etarsko ulje, silicijum dioksid, askorbinska kiselina, nikotinska kiselina, vitamin K, kvercitrin.

Farmakološko dejstvo: Holagog (pomaže lučenje žuči), stomahik (lek za želudac), antidijareik (protiv proliva), depurativ (za prečišćavanje, naročito krvi), litolitik (razlaže kamen), antidijabetik
(protiv dijabetesa), antiinflamator (sprečava upalu), cikatrizant (za isceljenje rana).

Terapeutske indikacije: Hepatitis (upala jetre), bilijarna diskinezija (otežano pražnjenje žučne kese), kamen u žučnoj kesi (litijaza), dijareja (proliv), anoreksija (odbojnost prema hrani), reumatizam, astma, hemoptizija (iskašljavanje krvi), dijabetes melitus (šećerna bolest). Biljka ima snažno terapijsko dejstvo u slučaju upale grla i sluzokože usne duplje. Preporučuje se protiv: tonzilitisa (upale krajnika), afti (oboljenja sluzokože usne duplje), zatim osobama koje preopterećuju glasne žice (pevačima, profesorima). Sredstvo za ispiranje usne duplje i grla napravljen od ovog čaja zajedno sa ivanjskim cvećem pročišćava glas. Listovi su odlični za zalečenje rana. Za decu sa upaljenim krajnicima preporučljiva je kupka od petrovca. Mast od petrovca koristi se na isti način kao i mast od nevena. Blagotvorno deluje u slučaju hemoroida (šuljeva) i flebitisa (upale vena).

Način upotrebe:
- Infuzija: 1 kašičica biljke dodata na 250 ml vrele vode, treba da odstoji 2 minuta (sušena biljka) ili 30 sekundi (sveža biljka), zatim se procedi.
- Spolja: Infuzija se koristi za ispiranje ili kao oblog za ranu.

Pažnja! Piti 2 šolje dnevno. Predoziranje prouzrokuje jake grčeve, naglo izbacivanje kamena, blokadu mokraćnih i žučnih kanala.
Kod zapaljenja sluzokože usne duplje, angine, faringitisa (upa le ždrela), koristi se za ispiranje usne duplje i ždrela.

izvor:


Petrovac - Turica




Latinski naziv:  Agrimonia eupatoria
Sinonimi: Ranjenik, trava celog sveta, sitni čičak, mali čičak,čičak, mart, ruričica, turica, džigeričnjak
Razdeo: Magnoliophyta
Klasa: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Agrimonia


Opis biljke:
Petrovac je zeljasta, višegodišnja vlaknasta biljka, visoka 30-100cm. Cela biljka je pokrivena finim trepljama, a listovi koji su bliže zemlji, imaju često dužinu od 10 cm i grupisani su po 5-9 listova, nazubljeni na obodu. Biljka ima kratak rizom - puzavac.
Nadzemni deo stabljike je prav, cilindričan i završava se jednostavnom, nerazgranatom cvašću. Cvetovi su hermafroditni, pravilnog oblika sa po 5 latica žuto-zlatne boje, grupisani u dugačke cvasti, u osnovi prekrivene bodljama. Svaka čašica ima po 5 listića, krunica, a takođe i po 5 latica; androceum (muški polni aparat) se sastoji se od 6 prašnika. Plod je ahenija koja liči na krunicu od bodlji koje su savijene na vrhu.

Stanište:
Petrovac je veoma rasprostranjena biljka u Evropi i na Balkanu i najčešće se može naći u brdsko-pretplaninskim predelima. Pogoduju joj suva i osunčana mesta kakva su ona pored listopadnih šuma, na međama, pored šibljaka ili na livadama, poljima i slično.

Razmnožavanje, gajenje i nega:
Biljka cveta od juna do septembra. Nadzemni deo biljke u cvetu sakuplja se na samom početku cvetanja.

Lekoviti deo biljke:
Ceo nadzemni deo biljke u cvetu

Lekovito delovanje:
Upotrebljava se kod dijareje, unutrašnjih krvarenja i za spravljanje dekokta za ispiranje usta i grla. Osim toga dobra je i za smirivanje crevnih kolika, a pomaže i kod upale mokraćnih puteva i uopšte kod problema u mokrenju. Neki narodi je koriste za lečenje različitih kožnih bolesti kakve su npr. alergijske reakcije, mladalački dermatitis i dr.
Eksperimenti na životinjama su dokazali antitumorsku sposobnost petrovca pa se u narodnoj medicini primenjuje za lečenje crevnih polipa, kao i različitih oblika ginekoloških bolesti (miomi, ranice, tumori).
Dodaje se i u čajne mešavine protiv obilnih menstruacija, krvarenja hemoroida obično pomešan sa hajdučkom travom i virkom.

Recepti:
Kupka od petrovca
Potopiti petrovac u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Za jednu kupku potrbna je kofa od 6-8l vode i 200gr svežih ili osušenih biljaka. Sledećeg dana sve zagrejati i procediti, pa dodati vodi za kupanje. Kupanje treba da traje do 20 minuta, a predeo oko srca pri tom treba da bude izvan vode. Posle kupanja treba se umotati u frotirski peškir, pa se u krevetu pariti još jedan sat.

Izvor:
naturamedica.info


Нема коментара:

Постави коментар